Ген. Стойков: Избираме нов изтребител само между подадените оферти

Pan.bg 12 окт 2018 | 17:13 views (732) commentaries(4)
img
news.bg


Комисията, която оценява офертите за избор на нов тип изтребител за военната ни авиация, ще разгледа предимно подадените в срок документи. Това стана ясно от думите на председателя на групата и командир на ВВС - генерал-майор Цанко Стойков, цитирани от БНР.

Припомняме, преди ден от Италия изразиха готовност да предложат и оферта за нови самолети. До крайния срок - 1 октомври оферти подадоха три държави - САЩ, Швеция и Италия, за четири вида бойни самолети - "Ф-16", "Ф-18", "Грипен" и "Юрофайтър".

Италианската оферта, която е включена в конкурса, е за употребявани "Юрофайтер". Пред общественото радио директорът на самолетния отдел на Leonardo Лучио Валерио Чиофи е цитирал успешно участие на техни машини по време на т.нар. охрана на въздушното пространство през 2017-та година. "Готови сме да доставим или нови изтребители или, машини от състава на италианските ВВС", казва Чиофи.

Припомняме, крайният срок за подаване на оферти бе 1 октомври 2018 г.

Ген. Цонков заяви, се придържаме към условията, при които сме искали предложенията. Работим при условията, които са зададени като изисквания за предложенията. За да няма атаки, ще представим една ясна обосновка как сме стигнали до тази аранжировка, която се очаква да направим, каза ген. Стойков.

По думите му прозрачността на процедурата гарантира, че няма да се стигне до евентуално обжалване на решението на работните групи.

Той не се притеснява, че изборът на нов изтребител няма да стане до края на годината. "По-важното е да се направи аргументиран избор и след това той да бъде достатъчно добре договорен с доставчика", каза командващият ВВС.

В лекция пред военни летци от запаса, ген. Стойков нарече наивни и некоректни твърденията, че българското въздушно пространство може да се охранява от чужди държави.

"Охраната на въздушното пространство е много важна. Тази задача е само една малка част от пакета жизнено важни способности, които българските военновъздушни сили предоставят за осигуряване на националната сигурност на Република България", каза командващият ВВС.

Традиционната среща с ветерани бе по повод 106-ата годишнина от първия боен полет. Тя се проведе в Националния военноисторически музей.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  чух 12 окт 2018, 18:48
   
  2
   
  1

  Да видим, но знаем....

 2. #2
  ВБА 12 окт 2018, 18:49
   
  3
   
  1

  Както , някои пишат, и може би с основание, че избора, ще е политически, а не военен то вече се знае избора за нов изтребител и всичко друго е била бла бла бла. Вече съвсем е ясно на повечето овце, че магаретата вече разбират от военна музика, а не обратното. Стадото блее от възторг и изпада в екстаз от професионализма на магаретата... Та, докъде я докарахме, но ново време нови идеали, но без морали...Гледайте как са я подкарали без капка мисъл поради политиката на конюнктурите, а не на здравия и прагматичен разум за бъдещето на всички ни... Ако продължават така един терминал няма да стигне на първо време.... Боже, пази ни и по бързо си пребери вересиите...

 3. #3
  "ВИНОВЕН" ВВСар 12 окт 2018, 19:43
   
  6
   
  2

  "избирайте" ,'избирайте" май Дженерал,
  АМА ПАРИ НЯМА и НЯМА НОВИ САМАЛЬОТИ .....!

  СИЛНО СЕ НАДЯВАМ ТИКВАТА РАЗБОЙКу ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА ДО КОЛЕДА И ТОГАВА ЩЕ
  ПОЛУЧИТЕ ЕДНИ ИЗТРЕБИТЕЛИ
  (от Самият Санта Клаус)....,
  ПЕНСИОНЕРИ- ХИБРИДИ,нато-"академици"!

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

  P.S.

  ДЯДО ЙОЦ(В)О И ДРУГИЯТ ИЗМИСЛЕН ГЕРОЙ- ivan ivanov ВЕДНАГА ДА МЕ НАРУГАЯТ,
  ЧЕ меЦанко ГЛЕДА!!!

 4. #4
  наблюдател 12 окт 2018, 19:49
   
  6
   
  1

  Цанко,Цанко, защо се правиш на ударен? Цяла България знае за гимнастиките на Боко, Цвъко и сие за да се вземе Ф16. Не се прави на шушумига. Жалко, че тези игри ще се плащат от целия народ, заедно с комисионните на ...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker