"Дейли Стар": САЩ разработват хиперзвукови ракети, които могат да поразят всеки, навсякъде и по всяко време

Pan.bg 22 окт 2018 | 00:23 views (563) commentaries(0)
img
blitz.bg


На скорошна конференция на Кепитъл Хил, Вашингтон, помощник-секретарят по отбраната, отговарящ за изследванията и инженерството, Майкъл Грифин заяви, че Пентагонът разработва мрежа от ракети-прихващачи в космоса и хиперзвукови ракети, за да контрира потенциалната заплаха от Русия и Китай. Той предупреди, че Китай вече е провел десетки тестове на хиперзвукови ракети, докато Русия също напредва при създаването на маневриращи и летящи с много висока скорост ракети, пише в. "Дейли Стар".

Грифин заяви, че настоящата ракетна защита на САЩ, чийто сензори са базирани на земята или в морето, не е създадена за засичането на хиперзвукови ракети, способни да летят със скорост над 10 000 километра в час. Експертът по отбрана подчерта, че "ние в момента просто не можем да направим онова, което трябва да направим що се отнася до ракетната отбрана без да сме в космоса". "В момента ние не разполагаме със системи, които да ни дават в текущо време глобална, постоянна, всеобхватна и мултимодална информация за това, което се случва на Земята, по всяко време, навсякъде", каза още той.

Говорейки пред Daily Star Online, редакторът на Aviation Week Стив Тримбъл обясни защо въпросната система е новата цел на САЩ. "Ако искате да свалите хиперзвуково оръжие, вие, най-вероятно, не може да разчитате само на системата за наблюдение, засичане и прихващане, с която ние разполагаме днес", поясни той.

Междувременно стана ясно, че САЩ разработват система за ракетна защита с името Glide Breaker, която трябва да е способна да сваля руските хиперзвукови ракети от космоса. "Нещото, което ние със сигурност знаем за Glide Breaker е, че става дума за прихващач", каза още Тримбъл.

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency - правителствена агенция към Министерство на отбраната на Съединените щати, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия) в момента работи по преобразяването на Америка в денонощна военна машина, която да е способна да отговори на заплахите от ново поколение, каза още Тримбъл. При това той се съгласи, че в момента американската армия не е готова да изпълни тази цел в момента на 100%.
"ДАРПА има и други проекти, като Блекджек, които трябва да се справят с този проблем", разкри още журналистът.

Според плановете, Блекджек е мрежа


от евтини шпионски сателити на армията на САЩ, която се очаква да бъде задействана през 2012 година. Цената ѝ е само 6 милиона долара. "Агенцията за противоракетна отбрана също се опитва да изгради нова сателитна система, чиято основна цел ще е засичането на хиперзвуковите ракети", добави той.

Журналистът също обясни защо тези заплахи в момента са доста актуални. "И Русия, и Китай имат доста голяма експертиза в ракетните технологии", поясни той. Настоящата противоракетна система е способна да се справи само с малък брой балистични ракети, които са доста бавни и не променят траекторията си за разлика от хиперзвуковите ракети.

Превод и редакция: БЛИЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker