Познато: Николай Ненчев атакува Радев за "Грипен" с намек за корупция

Pan.bg 16 ное 2018 | 15:06 views (1523) commentaries(10)
img
actualno.com


Лидерът на БСЗНС Николай Ненчев, който беше военен министър в периода 2014 - 2017 г., разпространи до медиите подробна информация относно придобиването на многоцелеви самолети "Грипен" с анонс за продължение. Ненчев говори от гледна точка дали няма корупция, за да купим шведските изтребители за българската армия Във връзка с процедурата по избор на новия боен самолет за българските военновъздушни сили, която е в ход, Ненчев предупреждава, че това е избор, който ще предопредели бъдещето на бойната ни авиация за поне 30 години напред. Бившият военен министър от втория кабинет "Борисов" отправя следните въпроси: "Самолети "Грипен" за нашите въоръжени сили ли? Знаем ли кого каним в дома си и защо Румен Радев лобира точно за този самолет?"

В търсене на отговори Николай Ненчев прави ретроспекция на подкрепата за "Грипен" от страна на хора, близки до президента Румен Радев, като посочва служебния военен министър генерал Стефан Янев като пример. Ненчев, който отговаря пред съда по обвинения за престъпления по служба заради ремонта на МиГ-29, се съмнява дали и сега пак няма "корупционен натиск" в полза на "Грипен", след като имало много примери в световен мащаб за съмнение. Чешко-унгарската връзка Конкретни примери според Ненчев са Чехия и Унгария, като той подкрепя думите си с материал на Световната фондация за мир към университета Тафтс. И в двата случая, двете бивши членки на Варшавския договор предпочели произвежданите от шведската компания Saab и британската BAE Systems "Грипен" пред американския F-16, който изглеждал като фаворит.

"Чешката република избра “Грипен", като през 2002 г. правителството одобри поръчка за 24 самолета за 1,9 милиарда долара. До 2002 г. премиер беше сегашният чешки президент Милош Земан, който през последните години редовно и отявлено заема проруски позиции. Споразумението обаче беше отменено по-късно същата година, тъй като имаше нужда от средства за възстановяване след големите наводнения.

През 2004 г. Чешката република подписа договор за 750 млн. долара за 14 самолета, отдадени под наем за 10 години. Същевременно Унгария взе под наем 14 самолета за 924 милиона долара, с 10-годишен лизинг (2006-16 г.), който през 2012 г. беше продължен до 2026 г. В Унгария се предполагаше, че предпочитаният от военните F-16 вероятно ще спечели състезанието, но направена в последния момент от Виктор Орбан промяна в
правилата на класирането на кандидатите доведе в крайна сметка до победата на "Грипен". Орбан днес е сред приятелите на Путин в Европа", обобщава Ненчев геополитиката. И продължава: "Има съмнения, че 12,6 милиона евро са били платени като подкупи в Чешката република и Унгария, за да спечели "Грипен" в състезанието. Това е ставало чрез мрежа от посредници на BAE Systems“ в Централна Европа, по-специално австрийският граф Алфонс Мендсдор-Поули. Доказателства за това дават разследвания на програмата на шведската телевизия SVT Uppdrag Granskning и австрийското списание Profil. Те разкриха, че повече от 4 млн. британски лири са били изплатени като комисионна във връзка със сделката чрез различни посредници и компании в няколко страни. В материала на Uppdrag Granskning има доказателства в документи, получени от полицейски разследвания, че чешки и унгарски политици са били подкупени. Включени са и съобщения от граф Алфонс Мендсдор-Поули, включително и такива текстове: “Унгария: петима получатели - 126 милиона крони; Чешка република: 20 получатели - 735 милиона крони". Досега обаче няма установен извършител на евентуална корупционна сделка в Чехия. Скандален момент в Чехия е и запис със скрита камера на чешки министър на външните работи Ян Каван, който казва, че било публична тайна, че се давали подкуп, за да спечели "Грипен" - конкретно на социалдемократите на Земан. Каван, отново пред шведски журналисти, признава за възможност за влияние върху чешкото полицейско разследване. Въпреки тези разкрития обаче, отново никой не е обвинен и изправен пред съда.

Ненчев не спира: "Съмненията за корупция около "Грипен" в Чешката република се появяват още през ноември 2002 година. Тогава сенатор Михаел Зантовски подава сигнал, че e получил предложение за 10 милиона шведски крони (около 1 млн. щатски долара), за да подкрепи сделката за закупуването на самолетите, заедно с останалите седем сенатори от неговата партия. Според изявленията на самия Зантовски, опитът за предлагане на подкуп не е бил отправен единствено към него и партията му, а към всички сенатори, чиито гласове са били решаващи. Думите на Зантовски са потвърдени и от друг сенатор - Премисл Соботка, който твърди, че също е получил подобна оферта. Соботка твърди, че е бил потърсен от двама мъже, които са го попитали как смята да гласува по сделката, само половин час преди заседанието на чешкия Сенат. Когато отговорил, че ще гласува против, те го попитали дали има нужда от пари или инвестиции в региона Либерец, от който е избран.


Той отказал и е оповестил случая. По думите на самия Соботка общо три партии в страната, за които се очаквало, че ще гласуват против, са потърсени от лобистите с финансови предложения под една или друга форма. Според информация на британското издание The Guardian сделката предизвиква напрежение не само в Чехия, но и в отношенията между Великобритания и САЩ, тъй като американците са предложили конкурентна оферта на Прага за придобиване на нови изтребители. Вестникът съобщава, че обвиненията в корупция водят до разговор между заместник-държания секретар на САЩ Антъни Вайн и британския секретар по отбраната сър Кевин Тебит, по време на който става ясно, че американските служби за сигурност също разследват корупционния скандал. В знак на протест, американците се оттеглят от надпреварата за нови изтребители. В Чехия стартира разследване, което обаче е прекратено няколко месеца по-късно с аргумент, че няма достатъчно доказателства.

Корупционният скандал не приключва дотук. През 2007 г. той се подновява, когато шведската държавна телевизия успява да идентифицира трима посредници в лобистката дейност. Според медията това са Ото Йелинек, бивш финансов министър на Канада, който се е завърнал в Чешката република като бизнесмен, Ричард Хава – шеф на оръжейната компания "Омнипол" и граф Алфонс Мендсдорф-Поули. Според данните Ричард Хава е щял да получи 2% комисионна чрез компанията "Габстар". Ото Йелинек оперирал чрез бахамската компания "Фидра Холдингс", а графът е щял да получи 4 млн. паунда комисионна чрез сложна посредническа схема. Британската компания BAE Systems е трябвало да плати за посредничество на британския оръжеен търговец Тим Ландън чрез регистрираната в Панама и базирана в Швейцария компания "Валурекс". Ландън на свой ред е бил наел граф Мендсдорф-Поули лобира по сделката в Прага.


В Обединеното кралство през 2004 г. започна разследване като част от по-широко разследване на сделките на BAE Systems след редица сигнали за злоупотреби. Последвалите разкрития в медиите доведоха до разследвания в Швеция и Чешката република, както и в Австрия, където граф Мендсдорф-Пуили също участва като посредник в множество сделки с оръжие. Провеждат се разследвания в осем държави. Унгарски прокурор обаче никога не е разследвал аферата, въпреки че през 2007 г. е имало парламентарно разследване, чиито резултати са пазени в тайна. Разследването очевидно среща проблеми, тъй като цялата първоначална документация, свързана с процеса на възлагане на обществени поръчки, е изчезнала. Властите в Обединеното кралство обвиниха граф Мендсдорф-Поули през 2009 г. в корупция и по-конкретно в даване на "корупционни плащания на неизвестни длъжностни лица и други служители на някои правителства от Източна и Централна Европа, включително Чешката република, Унгария и Австрия, като стимул за осигуряване или като възнаграждение за осигуряване на договори от тези правителства за доставката на стоки от тях, а именно изтребители "Грипен". Въпреки това, обвиненията отпаднаха през февруари 2010 г. във връзка с постигнати споразумения на BAE Systems с властите САЩ и Великобритания и платени от компанията по този повод глоби.

По-късно граф Мендсдорф-Поули е обвинен в австрийски съд за пране на пари, във връзка с 12,6 милиона евро подкупи. За тези пари се твърди, че са платени, за да повлияят на покупката на "Грипен" в Унгария и Чешката република. Графът обаче е оправдан през 2013 година. Шведски прокурори продължават да разследват сделките за "Грипен" с Чехия, Унгария и Южна Африка и твърдят, че по сделките има съмнения за корупция. Досега обаче няма достатъчно доказателства, за да бъде осъден който и да било по чешката и унгарската сделка с "Грипен". И още

"В Южна Африка също избухва корупционен скандал около "Грипен". Има съмнения, че водещи политици там са манипулирали критериите и процеса на доставки на различно въоръжение и техника от няколко компании, вкл. и самолети "Грипен", за обща стойност от 5 милиарда долара в замяна на комисионни и подкупи за 300 милиона долара. В Бразилия също набира сила корупционен скандал и разследвания около сделката за придобиването на самолети "Грипен". По този повод през лятото на 2018 г. шведският премиер Стефан Льофвен даде показания в съда по искане на бразилски съдия, който разследва сигнали за корупционни практики, довели до избора на "Грипен" пред френския "Рафал" и американския F-18. За това е разследван бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва.

Съмненията са, че той е получил около 600 хиляди долара чрез сина си, с които да подкупи бившия президент Дилма Русеф, която го наследява на поста през 2011 година. Премиерът на Швеция отрече пред съда в Стокхолм да е знаел за даването на подкупи на бразилски политици, за да изберат "Грипен", но не отрече, че преди да стане премиер е лобирал за този самолет. Известно е, че от 1987 г. до момента са произведени почти 250 самолета "Грипен". Тези самолети са на въоръжение в Швеция, Чехия, Унгария, Тайланд и Южна Африка. Предстои "Грипен" да бъде въведен на въоръжение и в Бразилия. Реално тези машини не са участвали в бойни операции и все още е трудно да се каже доколко са ефективни, след като все още не са се доказали", предупреждава бившият военен министър.Редактор: Ива Иванова

Прочети още : https://www.actualno.com/politics/poznato-nikolaj-nenchev-atakuva-radev-za-gripen-s-namek-za-korupcija-news_706432.html
© Actualno.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  попито 16 ное 2018, 15:58
   
  53
   
  4

  Най-голямата отрепка в историята на БА, продажник, американска подлога и пезевенк, говори за корупция!!!
  Някак много естествено звучи точно от неговата мръсна уста!

 2. #2
  tikvun 16 ное 2018, 16:42
   
  43
   
  2

  Тази отрепка докога ще се разхожда на свобода?

 3. #3
  terzo 16 ное 2018, 17:53
   
  11
   
  2

  Отговор на коментар: #3

  Стига си говорил така за майка ти бе, мухльо!
  То вече всички разбраха че е пачавра!
  А тия псувни от клиентите на майка ти ли ги научи?

 4. #4
  terzo 16 ное 2018, 17:56
   
  13
   
  2

  Браво че изтрихте мухльото.
  Докато напиша коментара и той изчезна.
  при това положение изтриите и моя.

 5. #5
  Обектив 17 ное 2018, 02:13
   
  2
   
  24

  Всички, които не играят по свирката на Русия са продажници, подлоги и пезевенкци. Истинските патриоти са руски подлоги!
  Браво Ненчев! Бръкна им дълбоко в ... душите на "патриотите"

 6. #6
  кой БЕШЕ този ПЕДЕрадев?! 17 ное 2018, 09:20
   
  18
   
  23

  румИн Фатмакът е Червена Пичка!:))

 7. #7
  Въпрос 17 ное 2018, 09:29
   
  21
   
  3

  Ненчев няма умствения капацитет да напише това сам. Въпросът е кой му е дал текста и за колко пари се е продал.

 8. #8
  iv.ivanov 17 ное 2018, 10:14
   
  11
   
  5

  Добре Ненчев, нищо че ти не си автора.

 9. #9
  Stanko 17 ное 2018, 21:45
   
  20
   
  1

  У нас май всеки е специалист по всичко. Земеделец и авиация. Щом хитрите чехи са избрали Грипен, значи има защо. Ами нашите да се консултират с тях и унгарците. Чехия (пък и Унгария) е страната с най-голям напредък от соцстраните. Никога не можем да ги стигнем, имат нулева емиграция, най-ниската безработица в ЕС, производства, доста висок стандарт.

 10. #10
  Бай Хой 19 ное 2018, 16:43
   
  12
   
  0

  Този разбирач на мотики к'во се е объркал да говори за авиация?!?! И що не се натика в някой селски герен завинаги!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker