Атлантическият съвет: Трябва да бъде закупена цяла ескадрила нови самолети и то бързо

Pan.bg 05 дек 2018 | 22:24 views (1297) commentaries(14)
img mediapool.bg

Никола Лалов


Атлантическият съвет на България (АСБ) алармира, че се забавя покупката за нов тип изтребители и за пореден път предупреди, че практиката в НАТО е да се закупува наведнъж цяла ескадрила от 14 или 16 самолета, а не каквито са плановете на правителството на два пъти по 8.

"Вече три години законът за бюджета предвижда финансови средства за реализацията на този приоритетен проект, но те се използват за други цели. В резултат ВВС изпълняват национални и съюзни задачи с нарастващ риск и все по-мрачни перспективи за бъдещето на бойната авиация", посочват от организацията, в която участват десетки военни специалисти, бивши военни, общественици, журналисти, политолози и други.

В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) за последната модификация на Ф-16 - блок 72, известна като "Вайпър" (Viper), на Швеция и СААБ (SAAB) за "Грипен" (Gripen) и на Италия за втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter), но проектът се движи с известно забавяне.

Плановете на правителството е първо да бъдат закупени най-малко 8 изтребители за 1.8 млрд. лева с ДДС, а на последващ етап още толкова. Към момента обаче не се знае кога точно ще се пристъпи към втората покупка, нито дали това някога ще стане. Дори от военното министерство признават, че това вероятно няма да се случи в близко или средно бъдеще.

"Същевременно изразяваме още веднъж нашите резерви за сключване на първоначален договор за 8-9 самолета , а не за цяла ескадрила от 14 или 16 самолета, каквато е практиката в съюзни държави", посочват от Атлантическия съвет.

Закупуването на цяла ескадрила дава възможност за постигане на по-добра цена и по-бързото усвояване на машините.

Около проекта има много интереси – както политически, така и бизнес. Според някои наблюдатели решението на правителството да налее десетки милиони левове в старите съветски самолети отваря вратата за ново отлагане на проекта, който не може да бъде завършен вече години.

Атлантическият съвет предлага до закупуването и постигането на необходимата оперативна готовност на екипажите на новия изтребител, да бъдат разширявани възможностите за осъществяване на съвместна охрана със съюзни държави на българското въздушно пространство в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Необходимо е също така да се приеме и ускорен график за снемане
от въоръжение и реализация на пазара на МиГ-29 и Су-25, като получените от продажбата средства бъдат използвани за ускорено въвеждане на въоръжение на новите бойни самолети, придобиване на нови радари и на модерни зенитно-ракетни комплекси.

Атлантическият съвет на България излиза и със своя позиция по въпроса какви изтребители трябва да бъдат закупени:"Оценявайки по наличната публична информация трите получени оферти от САЩ и Швеция за новопроизведени многофункционални изтребители и от Италия за използвани изтребители, както и заявеното предпочитание от българския премиер самолетите да са новопроизведени, Атлантическият съвет на България изразява своята увереност, че най-добрият избор за България са самолетите F-16 блок 70/72".

В становището се посочва, че F 16 са на въоръжение в 11 европейски страни от НАТО и в Европа е изградена цялостна мрежа от летищна, обслужваща и ремонтна инфраструктура.

Съседните на България съюзни държави (Гърция, Турция и Румъния), както и Полша оперират с F-16. Словакия и Хърватия също избраха Ф-16 за своите ВВС. Големият брой F-16 в Европа осигурява гарантирана последваща модернизация на самолета на по-ниска цена, смятат от организацията.

"В сравнение с останалите предложени самолети F-16 най-пълно е доказал своите качества в реални въздушни операции", твърдят от Атлантическия съвет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  Факт! 05 дек 2018, 22:56
   
  4
   
  42

  Само Вайпър.Предпочитам Америка да гарантира сигурността ми пред нефелите шведчета които са неутрални и не са виждали битка от 19 век.Ма иначе произвеждали оръжие не са водели войни ама правели оръжие.Правят мебели и косачки за трева тва правят!

 2. #2
  acoc 05 дек 2018, 23:40
   
  37
   
  2

  Този така наречен антлатически съвет, да бъде така добър да извади пари от собствения си джоб и да купуват колкото си искат прахосмукачки за колкото си искат ескадрили.:)

 3. #3
  перко 05 дек 2018, 23:48
   
  26
   
  0

  Ха добър ден!
  А пилоти и техници откъде ще купите?

 4. #4
  Емо 05 дек 2018, 23:51
   
  27
   
  3

  Самолети ни трябват но пари . А за самолета само да нИ е Кенеф-16 Вибратор . И що се отнася до псевдо коментар номер 1 ФАКТ е , че той е написан от жител на Карлуково . Един шибан Герберастки (педерастки) болен копелдак който е готов да предаде семействоро и "милото" отечество единствено и само в името на неговият скъп господар Разединени Педерастки Щати .

 5. #5
  Незнайков 06 дек 2018, 00:03
   
  31
   
  0

  Същите тия вресльовци вкараха тая идея да се купуват 8 самолета, а сега видите ли казват какво трябвало.
  Какво трябва знаем много добре, ама вица "пари нема, действай" с новите ни съюзници (то вече и със стария де) не върви. А за да няма пари в държавата пак причина са те и спонсорите им.
  Прави впечатление, че вече почват да лансират и още една много вредна идея. Не стига, че нарязаха де що имаше останало от Народната Армия, ами сега са хвърлили око на Миг-29 и Су-25 - "ускорен график" им се привижда. То още доставчик на новия самолет не е избран, те пак бързат да режат. Ама това, че от сключването на договора (ако въобще бат Бойко и финансовия му министър го сключат) до постигането на бойна готовност трябват минимум 3 г. тях не ги интересува

 6. #6
  "ВИНОВЕН" ВВСар 06 дек 2018, 06:40
   
  13
   
  4

  ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН!

  ДЯДО НИКОЛАЙ НЕКА ДА УДАРИ
  ВСИЧКИ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ ПЕДАЛИ!
  ПОСЛЕ И ШАПКАРИТЕ ЧЕРВЕНИ,
  ДА СЕ ОТЪРВЕМ Е КРАЙНО ВРЕМЕ!

  НЕ НИ ТРЯБВА ГРИП-ЕНД,
  НИТО ПЪК КенеF-16
  ОЩЕ САМО МЪНИЧКО ПОТРАЙТЕ!
  БАТ ВИ БОЙКу -ТАРИКАТА
  ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ЗАПЛАТА!
  НЯМА ДА Е НИКАК ЗЛЕ
  И румИн ДА СЕ ОМЕТЕ!:))

  ЖАЛ МЕ Е ЗА ДЯДО ЙОВ(Ц)О
  НИЩО НЕ РАЗБИРА ТОЙ ,ЗАЩОТО,
  ЦЯЛ ЖИВОТ Е ЛАПАЛ СЪС НАЗДРАВИЦА
  ОТ АРМЕЙСКАТА( НАРОДНА) БАНИЦА!

  ТИЛОВАК-ПАРТИЕЦ,ПОЛКОВНИК, ЕРУДИТ,
  НАКРАЯ СТАНА ПЕНСИОНЕР ЧЕСТИТ!:))
  ЯЗЪК ЗА ЯКИТЕ ЧЕРПАВКИ И БАНКЕТИ
  НЕ ВЗЕ ТОЙ ГЕНЕРАЛСКИ ЕПОЛЕТИ!!!

 7. #7
  Rrrrr 06 дек 2018, 08:30
   
  7
   
  0

  Do n1,kva sigurnost hte ti garantirat kravarite be ,Ti i vsi4ki nie sme edno Nihto za Xamerika,Razdeliai Vladei tova e tihnata taktika.A he v Bg ima takiva idioti kato teb tova si e bg problem.

 8. #8
  Gripenite 06 дек 2018, 09:32
   
  13
   
  1

  Големият брой F-16 в Европа осигурява гарантирана последваща модернизация на самолета на по-ниска цена, смятат от организацията.
  Хехе, това в сферата на фантастиката ли е или добрите пожелания. Гаранцията за развитието не един боен самолет е когато страната производител САЩ разчита на този изтребител за своята национална сигурност. Факт е, че този самолет няма да се използва повече от САЩ и модерната електроника с която е оборудван сега сигурно след 15г ще изглежда аналогова. И когато страните попитат какво правим с модернизацията ще ни отговорят, ако искате модернизация си купете Ф-35.

 9. #9
  Симпатяга 06 дек 2018, 10:00
   
  7
   
  3

  Отговор на коментар: #8

  Ти си изключително проЗт и наивен . Почти всички държави експлоатиращи Кенеф-16 го сменят - Холандия, Белгия, Норвегия, Полша,Дания.

 10. #10
  Емо 06 дек 2018, 10:04
   
  6
   
  2

  Според мен Най-добрите самолети са
  1. F-22 / Су-57
  2. Су-35 / Су-30 / F-15 Silent Eagle
  3. Миг-35 / Eurofighter / F-18 Super hornet
  4. Rafale / Gripen
  5. КенеF-16 / КенеF-35

 11. #11
  "ВИНОВЕН" ВВСар 06 дек 2018, 10:20
   
  13
   
  2

  Отговор на коментар: #3

  те нато-Джендърчетата ДА ВЗЕМАТ КОМИСИОННАТА,
  А ПОСЛЕ КАТО румИн Върховният Говньокомандващ
  румИн ги БОЛЯТ П*УТКИТЕ.....!

 12. #12
  Geocom 06 дек 2018, 19:45
   
  5
   
  1

  Закъсали са я "атлантиците" и соросоидите като първия и чакат с нетърпение комисионните а ако могат да си уредят двойни за 16 прахосмукачки ще са най-щастливи.

  Но никой от тях не казва защо ни продават тези прахосмукачки по-скъпо от F-35 и много по-скъпо от много по-добрия F-15 защото цялото реване е за комисионните.

 13. #13
  Бай Руско 06 дек 2018, 22:25
   
  1
   
  5

  До #8 и #9
  Холандия, Норвегия, Белгия ще заменят F-16 с F-35, поради наближаване края на жизнения им цикъл, но Гърция модернизира своите F-16 до варианта блок 70. САЩ също модернизират половината от своите F-16 до варианта блок 70 и планират да го използват поне още 20 години. Верикобритания, Италия и Турция купуват F-35.
  Четете малко повече бе, аматьори, за да сте адекватни във форума.

 14. #14
  Geocom 07 дек 2018, 10:20
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #13

  Хайде според вас соросоидчетата ние сме аматьори и неадекватни и не четем но вие "специалистите" не ми отговаряте на един въпрос:
  - Защо нашите "съюзници" ни продават F-16 по-скъпо отколкото продадоха супер-скъпия F-35 на Белгия.
  Никое соросоидче до сега не ми е отговорило - да видим и ти ли ще мълчиш като гъз.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker