Победителят в конкурса за нов западен изтребител може да е... руски

Pan.bg 08 яну 2019 | 18:10 views (3158) commentaries(14)
img
segabg.com/


Случайно или не, предпоставките за скандали, субективизъм и лобизъм са заложени още в заданието за купуване на военни самолети
08 Ян. 2019
автор
АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

БГНЕС архив
България има 15 МиГ-29, които очевидно още години наред и срещу милиони за обслужване ще ползва основно за местна употреба.

България отдавна не е била обект на толкова сериозна геополитическа, военна и бизнес битка, в каквато се оказа с процедурата по избор на нов изтребител. Целият проект по закупуването на 16 нови изтребителя ще струва близо 4 млрд. лв. В момента тече първата фаза - придобиването на първите поне 8 изтребителя за 1.8 млрд. долара. Всичко това, естествено, е луксозно опаковано с аргументите, че България имала жизнена необходимост от нови самолети, че закупуването, и то на западни образци, ще сложи край на зависимостта от трети страни - разбирай от Русия, че държавата ще може сама да си пази небето и дори, недай си боже, да участва и в реални бойни действия по отбрана. Все твърде спорни твърдения, като се има предвид, че съседите ни имат десетки пъти повече самолети.

Няколко дни преди Нова година изглеждаше, че историята върви към своя край, след като бе обявен докладът на министрите на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов. Според участвалите в процедурата специалисти на финалната права битката е била между американската "Локхийд Мартин" и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen. Предпочетена е американската оферта и Каракачанов и Караниколов обявиха, че ще предложат на правителството да поиска от парламента да се вземе решение за определянето на преговорен екип, който да изготви проект за "международен договор и провеждане на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет". Кабинетът трябва да се произнесе на 9 януари.

Дотук всичко като че ли е пределно ясно. Но понеже сме в България,не всичко е така, както изглеждаПокрай изявите на министрите се разбра, че правителството ще поиска от НС и да му разреши "проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, одобрен от парламента. Не се посочва тези изисквания с кои параметри са свързани - с цена, с начин на плащане,
със срокове на доставка, с бройки... И това даде основание за подозрения, че офертата на американците не се вмества в заданието на България и сега специално ще се нагажда, за да стане победител. Което доведе до остра размяна на реплики между двете фирми кандидатки, президента, военния министър и премиера.

Всъщност скандалите ипредпоставките за субективизъм и лобизъм са заложениоще от самото начало с написването на заданието на поръчката. В него е определена една цена от 1.8 млрд. лв., в която трябва да се вмести закупуването на поне 8 самолета, които да имат пълна съвместимост във въздуха, "многоцелеви способности за различните роли, да имат адекватен радар с режими за работа по въздушни и земни цели, съвременен изчислителен комплекс, интегрирана система за самозащита, система за обмен на тактическа информация, нашлемна система за целеуказване, интеграция на контейнери за наблюдение и целеуказване, интегрирано съвременно високоточно въоръжение, система за планиране и анализ на мисията и симулатори за подготовка на състава". С тази формулировка се отварят огромни възможности за лавиране, увъртане и спекулации.

И се започва - американците предлагали 8 самолета за много повече от заложените пари, но с въоръжението и оборудването. Шведите давали не 8, а дори 10 самолета, но без въоръжение и част от оборудването, а те пък били неясно скъпи, зависели от лицензи и от трети страни. Самите възложители обясняват ту, че е важна военната и финансова експертиза, ту, че става дума за политика и стратегия. По всичко личи, че изобщо не става въпрос за конкурс с прозрачни правила и параметри, аза фасада, с която се прикриват други цели.Очевидно е, че ГЕРБ са за американските самолети. Първо, от САЩ, още преди комисията да е стигнала до своето решение, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че България трябва да вземе F-16. После в България дойде зам. държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който директно постави пред премиера Бойко Борисов въпроса за изтребителите. След срещата премиерът в прав текст обяви, че смята, че американските самолети били най-добри. Борисов дори се върна спешно от евро-африканската среща във Виена, за да проведе телефонен разговор с държавния секретар Майк Помпео. След него българското правителство обяви най-общо, че е говорено за енергетика и отбрана. Държавният департамент обаче беше много по-конкретен и от прессъобщението му стана ясно, че двамата са говорили основно за офертата за изтребители и са си давали всевъзможни обещания.

Всичко това се случи, преди да се произнесат двете комисии - експертната и военно-политическата. И никой не се изненада, че накрая тези комисии обявиха, че трябва да се почнат преговори със САЩ.

Това, разбира се, доведе до остра реакция от шведската СААБ, коитополучиха индиректна подкрепа от президента Румен Радев,който обвини правителството, че изборът на F-16 нанася троен удар върху България и е триумф на лобизма.

Шведите обявиха, че предлаганият от американците самолет е само на хартия, дори заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина, не съществува. Те твърдят и че американската оферта отговаря само на четири от седемте изисквания на България. Американците не можели да изпълнят заложените срокове, предлаганият модел не е на въоръжение в момента никъде по света и изискват 100-процентово заплащане след сключване на сделката, въпреки че страната ни държи на разсрочено плащане.

Американският отговор не закъсня. Те твърдят, че изтребителите F-16 Блок 70 и технологиите в него вече са тествани и дори са в употреба в Югоизточна Азия. "Новият завод в Грийнвил, щата Южна Каролина, САЩ, скоро ще започне производството на F-16 Блок 70 за Бахрейн и Словакия. Това е и мястото, където ще бъдат произведени самолетите за България", написа в позиция Lockheed Martin. От този отговор обаче не става ясно кога биха могли да бъдат готови първите бройки. Според договора на Словакия, който вече е сключен, техните първи бройки ще бъдат получени през 2022 г. И договорът на Бахрейн е сключен, т.е. техните самолети също трябва да бъдат произведени преди българските. А според заданието на МО първите бройки у нас трябва да бъдат получени в първите 24 месеца. Не става ясно как това изискване изобщо може да бъде покрито. Или просто то ще е едно от променените?

Американците твърдят, че се търсят възможности за намаляване на разходите за F-16. „Офертата ни включва пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което означава, че няма абсолютно никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им, които водят до допълнителни разходи и несигурност при другите оферти,“ твърдят от американската фирма. Очевидно това е опит за удар по шведите, тъй като от МО твърдят, че една от причините да не предпочетат "Грипен" са именно невключено въоръжение и възможни скрити разходи като например за лицензи от трети страни.

Така или иначе не е ясно как американците ще отговорят на изискванията за срока на доставка, за задължително разсрочено в годините плащане, за цената, която очевидно е по-висока от определената. Показателно е, че веднага след обявяването на избора военният министър Красимир Каракачанов започна да се презастрахова, чевсъщност нищо още не е решено"На много от въпросите с техническите параметри не са подадени отговори с аргумента, че решението се взема от Конгреса на САЩ, и поради факта, че информация се подава след започване на преговори”, обяви той.

Каракачанов обясни, че проблеми има и в шведската оферта - в нея се предлагала цена само за самолетите, а не за въоръжението, включително ракети, както и за част оборудването. А пък по-голяма част от тях трябвало да се набави от трета страна - и то точно от САЩ, при това по неизвестна към момента цена.

Целият този хаос логично поставя въпросазащо изобщо се прави конкурс,след като правилата ще се променят в движение? Защо не се проведат директни преговори, вместо да се хвърля прах в очите на публиката с имитация на състезание? Защото утре може нещо друго да не е удобно на офертата и параметрите пак да трябва да се променят.

Или пък може би целта е съвсем различна - да не се купят никакви нови американски или шведски изтребители. Още повече че вече се наливат десетки милиони левове и се сключват нови договори за ремонт и поддръжка на руските самолети и хеликоптери, включително и на 15-те МиГ-29. Така че няма да е чудно, ако победителят в конкурса за западен изтребител в крайна сметка се окаже руски.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  кирович 08 яну 2019, 18:53
   
  13
   
  37

  Какво не й е ясно на швецката принцеса Виктория Сакскобургготска?
  Преди петнайсет години вертолетите и корабите ги купихме без въоръжение, оборудване и поддръжка, без да се смята цялостното обслужване ОБАЧЕ сега не искаме да се набутваме така с изтребителите.
  Не искаме като Тайланд и ЮАР да купуваме гол Грипен само за близък бой и после да плащаме за моногофункционалност, радари за далечен прехват, защита на пилота и т.н.
  Никой в НАТО или по света не е купувал Грипен С + конфигурация за наземен бой + настройки за радара за далечен бой + защита на летеца от сблъсък.
  Сега искаме да преговаряме с правителството на САЩ за да видим колко ще струват Ф-16, ако въобще американското правителство ПОЗВОЛИ на Локхийд да продаде на България Ф-16.
  Може да кажат, че по-малко от 16 броя не се продават, или че по-рано от 2025 няма да ги дадат на България, или че просто не е в интерес на САЩ да продават каквито и да било американски изтребители на държава пълна с русофили и антиамериканисти.

 2. #2
  ком 08 яну 2019, 20:09
   
  26
   
  9

  Браво ПАН.БГ.Като збранявате коментариите по предната тема свързани с ген.К и лобирането за Ф16 вие ставате съучастници в бъдещото им използуване за опасни агресивни игрички срещу Русия.Каква е цената-слаба и неокомплектована армия ,която е съмнително как би се справила дори с евентуални цигански размирици?

 3. #3
  Незнайков 08 яну 2019, 20:51
   
  21
   
  7

  Отговор на коментар: #2Ген.Лява ръка, ляв крак, явно държи контролния пакет акции в ПАН. Колкото до агресивните игрички, с осем самолета малко трудно - за повече при тия цени няма и да си помислим, че трябват и за магистрали.

 4. #4
  Миро миротвореца 08 яну 2019, 21:14
   
  13
   
  5

  До колегата Кирович
  А.Александров поставя принципен въпрос.
  Защо се прави конкурс , а не се мине на директни преговори?
  Ясно е ,че: има решение на парламента, изготвен е проект от МО който е несъобразен с приетото решение/публикуван е на сайта на МО/: mod.bg и отново МО нарушава заложените параметри в собствения проект.Прочети го.
  Е , в това е проблема!

 5. #5
  ХХХХЛ 08 яну 2019, 23:19
   
  9
   
  7

  Отговор на коментар: #1

  ЛИГАВА ПУТКА

 6. #6
  Емо 08 яну 2019, 23:35
   
  13
   
  10

  МиГ-35 е най-добрият вариант за Булгаристанските ВВС . А защо въпреки че статията се отнася за Булгаристанските МиГ-29 на снимката е руски МиГ-29КУБ?

 7. #7
  THUNDER 09 яну 2019, 02:26
   
  11
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  ООО и аз съм много ядосан.

  МОДЕРАТОРА МЕ НАПСУВА И ЗАКРИ СТАТИЯТА.

  Точните думи на г-н Попов.

  България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа, в НАТО.

  МОДЕРАТОРА НЕ ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕРМИН ИЗТОЧНА ЕВРОПА ( щото заглавието е грешно )

  Източна Европа е название, използвано след Втората световна война за комунистическите държави в Европа, попаднали в зоната на влияние на СССР под което е била и България.

  НО може да се пишете географ и да псувате, на ли ?

  Гърция и Турция никога не са били смятани за част от Източна Европа, макар че чисто географски се намират в източната част на Европа.

  За справка Гърция е Южна Европа, европейската част на Турция е Югоизточна, а останалата част е Азия. Но пък според класификацията на ЕС се води Евразия !

  Много термини много класификации, Сърбия била Южна Европа, но пък зависи от критерии защото има и направление Югоизточна Европа.

  В Нато господин псуващ модератор, няма Южна, югоизточна, североизточна , евразийска Европа.

  Северно атлантическият ... + страните от централна и източна Европа


  Greece
  Turkey
  Czech Republic
  Hungary
  Poland
  Bulgaria
  Estonia
  Latvia
  Lithuania
  Romania
  Slovakia
  Slovenia
  Albania
  Croatia
  Montenegro

  Веднъж вече ми преписаха някакви сатанински деяния, каквито намерения въобще не съм имал.
  Поне да беше попитал.

  За по-лесно ще изтрием коментара, да не се чете.

  Пак ще те напсуваме, щото как така Турция се намира в Източноевропейската част на Нато.

  И всичко е точно !


 8. #8
  кирович 09 яну 2019, 05:59
   
  9
   
  16

  Какво още не е ясно за швецката княгиня Сакскобургготска и нейната социалистическа партия?
  Конкурсът определи на първо място САЩ, на второ Швеция. Не може първо със Швеция, трябва им време да си допълнят офертата, защото се издъниха с офертата, мислели че ще мине директно номера с орязан Грипен само за Еър полисинг и че искаме да преговаряме с още много други фирми за въоръжение и оборудване.
  Значи първо ще се преговаря със САЩ, после може да се преговаря със Швеция. То може тук НС да ратифицира, ама после там Конгресът да не ратифицира. Демократите и турско-швецкото лоби в Конгреса да отсвирят българите.
  В момента антиамериканистите, шведите, руснаците, турците, сърбите и т.н. се борят да се провалят преговорите за Ф-16, за да се мине към Грипен.
  Просто е смешно. Защо да не се преговаря при по-широки условия? Народното събрание ги е гласувало, сега пак то ще си ги промени.
  По-широките условия ще дадат възможност за по-изгодни преговори.
  Ще се видят предложенията на американското правителство и ако Народното събрание реши няма да ратифицира договора със САЩ, а ще прати министрите да преговарят със Швеция.
  Междувременно ще се събере информация за цялостната цена на Грипен, защото в офертата дадоха само орязан вариант оптимизиран за Еър Полисинг.
  Ясно е, че има опит да се купи най-орязания Грипен, само за елементарно съпровождане на граждански самолети, а Су-25 да остане за огнева поддръжка на войските и флота.
  Когато след десетина години Грипена трябва да се ремонтира капитално, а Су-25 да се бракува, тогава ще го платим двойно Грипена, а след още десет години тройно.
  Словаците, хърватите и румънците тогава ще идват с техните Ф-16 да дават Еър полисинг от Графа, а ние ще им плащаме и така Грипена ще го платим за четвърти път.
  Ф-16 се явиха на конкурс с завишена цена, но с опция да се намали при междудържавните преговори в САЩ.
  Много гъзоболезнен за враговете проблем, защото САЩ традиционно предлагат цена 2 милиарда, от които 500 млн. безвъзмездна държавна военна помощ, 500 млн. свръх дългосрочен кредит от частни американски банки и американски гаранции за България да изтегли 1 млрд. кредит, ако ще финансира с кредит сделката.
  Нито една нормална държава по света не си връща дълговете, само се трупат. Където са българските заеми 4 млрд. за КТБ, 1 млрд. за Олимпиакос, 2 млрд. за Електронното правителство и не се знае колко милиарда за магистралите, там ще отидат и заемите за изтребителите. На Гърция и отписаха 210 млрд. евро дълг. ЦИРК!
  Сега бъдещата кралица Сакскобургготска и социалистическата й партия разбраха ли, че целия свят разбра, че Грипен са ги глобили десетки милиони заради корупция и никой никъде по света не е купувал многофункционален Грипен С, а само гол Грипен с оръдие и ракета за близък въздушен бой?

 9. #9
  Емо 09 яну 2019, 09:05
   
  11
   
  8

  Отговор на коментар: #8

  Прекръстил се копелдакович .

 10. #10
  Geocom 09 яну 2019, 13:30
   
  16
   
  8

  Отговор на коментар: #8

  Не ти ли втръсна все едни същи глупости да пишеш макар че те обориха многократно - едно си баба знае едно си баба бае - за това ти е платено и ще продължаваш с тъпотиите си и откровените лъжи като тази че американците ще дадели помощ и безлихвен заем. Хайде стига не сме малоумници като вас.

  То бива лизане на американски задници за жълти центове ама в крайна сметка такива продажници като теб ще си приберат хонорарчетата а народа ще плаща.

  Но все някога ще дойде ден и вие да си плащате.

 11. #11
  Dobse 09 яну 2019, 18:56
   
  7
   
  6

  Щом е такава хавата според коментарите ... да го духат шведите и техния лайнорипен

 12. #12
  кирович 09 яну 2019, 19:35
   
  7
   
  10

  Американците и сега дават военна помощ. 300 млн. за ремонтите на летищата в Графа и Безмер.
  25 млн. за безплатни военни курсове в САЩ.
  Защо да не дадат и за Ф-16?
  Със сигурност по програмата IMET ще се спестят милиони за подготовка на пилоти и механици.
  Защо на Турция дават милиарди помощи да си поддържат Ф-16, а на България да не дадат?
  вярно, Турция участва в ядрения паритет. Но пък България ще охранява американските дронове и кораби в района на Черно море. А и Турция нещо се заигра с Русия.
  Трябва да се преговаря по ред на номерата, първо със САЩ, после със Швеция.
  Само дето никой досега не е намирал по изгоден договор от този с правителството на САЩ.
  Има едни в Южна Африка преди 10 г. После плащаха глоби, че вземали подкупи от неамериканския производител.
  Има и едни в Тайланд, сега се чудят какво да правят, като купили орязани изтребители с малки ракетки без защита на пилота, а сега им дерат кожите за инсталиране на опции.
  Индия е също пример, като получи разрешение да купува американски самолети, забрави за другите. Даже руския Су-57 разкараха индийците.

 13. #13
  volxov5 10 яну 2019, 19:42
   
  5
   
  4

  Бойко си гледа кефа.
  Бори се за 4 то правителство или кабинет.

  Тез самолети се купуват със заеми.

  Ако армията иска ,нещо да генерила [печалба],да си вземе МИГ 35.
  Защо,всички партньори от Отана,ще искат да се бият с тоз самолет.
  Безплатно няма да бъде.
  Плащат си масрафа и готово.

  p.s

  И няма да чета

   защо някои от по-младите изглеждат с наднормено тегло?

  Те всички млади на тази снимка са кюфтаци. 


  http://www.pan.bg/view_article-1-459626-komandirski-start-na-pyrviya-letatelen-den-za-godinata-v-aviobaza-graf-ignat.html

  или

  Лежане, Ядене,Теглене от Банкомат, Сърфиране в Нет и Лизане на з@дници.

  http://www.pan.bg/view_article-49-459638-general-shivikov-zove-parashutistite-na-miren-protest-sreshtu-ciganskiya-proizvo.html

  p.s.2

  Още си спомням случая,когато командосите скачаха във Графа и едни пресякоха пистата.
  ОХР,основно от цигани ги хванаха.
  То беше рев и чудо.
  Баш на едно ОМЧ...

 14. #14
  страпон за грипонофф 11 яну 2019, 06:19
   
  5
   
  3

  смешен плач на мурзилките

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker