Президентът Румен Радев: През 2018 г. БА отчете 3 важни успеха, остава проблемно реализирането на останалите 2 проекта за модернизация на БА

Pan.bg 07 фев 2019 | 18:13 views (979) commentaries(3)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "НАТОиБългария"

Годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев се проведе на 6 и 7 февруари 2019 г. Темата на форума бе: „Тенденции и предизвикателства при организационното изграждане и развитие на въоръжените сили в условията на динамично променяща се среда на сигурност и реалностите с окомплектоване на Въоръжените сили на Република България“. На конференцията ще присъстват заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народни представители, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО, Европейския съюз и структури на силите на НАТО от Балканския регион, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.
През втория работен ден на Годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев той представи „Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.“. В Анализът участва и президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Румен Радев. Ето какво заяви той след края на Анализа (използва ни са въпроси и на други колеги от медиите):
-Г-н президент, споделяте ли оценката на Началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който определи 2018 г. като успешна за армията?
-По време на току що завършилия Анализ на подготовката на Българската армия благодарих на ръководството на МО и на командния състав на БА за това, че въпреки огромните предизвикателства през 2018 г. има успехи в 3 важни направления:
1. По отношение на хората - благодарение на взетите мерки за първи път от много време броят на постъпилите на служба надвишава брой на напусналите военната служба. Има пречупване на тази негативна тенденция на увеличаване на некомплекта. Този положителен резултат трябва да бъде развит като визия, като политики от страна на МО, да се надгради така че у военнослужещите да има яснота относно тяхното кадрово развитие
2. Въпреки трудностите бяха проведени, и то успешно, множество международни и национални учения. Има усвояване на нови видове подготовки.
3. Това което не стана през 2017 г., стана през 2018 г. - отделиха се не малко средства за поддръжка и ремонт на военната
техника и въоръжението. Трябва да се отчете, че процесът на ремонт е много времеемът и резултатите от него ще бъдат усети едва догодина. Така рискът, особено за летателния състав, остава. И през 2018 г. тенденцията за намаляване на нальота на пилотите не можа да бъде преодоляна.

Предизвикателствата
През 2019 г. остава въпросът за модернизацията на БА и развитието на съвременни отбранително способности. Това са сложни процеси, които изискват много тясна координация между военната експертиза и политическото ръководство. Видяхме какъв е ефектът когато политиците, изключително некомпетентно, се вклиняват в едни изключително ясно регламентирани процеси. Виждаме какво стана и с другите проекти. Някой да говори за кораби, за бойната машина на пехотата. Нали трябваше трите проекта да се реализират заедно, в пакет. В момента има пълна неяснота по отношението финансирането на другите 2 проекта след финансовото приключение в което ни вкараха политиците с конкурса за нови бойни самолети.
Очаквам новият стратегически преглед на отбраната, макар и закъснял, да даде по-голяма яснота относно процесите и нивото на амбиция, за постигане на баланс между предизвикателствата, задачи и ресурси. Важни задачи, според мен, за следващата перспектива за БА, какъвто е Прегледа, е воденето на перспективна и пълноценна бойна подготовка. Не по-малко важни са останалите, т. нар. „малки“ като финансови средства проекти за модернизация, но с огромно значение от реализацията им. Без тях няма да може да се осигури мобилност, осигуреност, свързаност и работа в единно информационно пространство на всички елементи на системата за отбрана.
-Как ще коментирате думите на премиера Бойко Борисов, че през годините за нуждите ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералите да избяга в случай на война?
-Аз намирам думите на премиера Бойко Борисов за несполучлива шега. Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици много пъти са проваляли армията. Ако офицерите днес нямат самочувствие да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в подчинено положение от политиците. Пример за това е и случката неотдавна, когато генералите стояха прави на заседанието на Министерския съвет, докато седналите министри гласуваха пари за модернизацията на БА. Надявам се премиера Борисов да пази приятни спомени от стотиците часове прекарани на борда на тези транспортните самолети и вертолети на българските ВВС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  кой беше този ПЕДЕрадев?! 07 фев 2019, 18:46
   
  15
   
  8

  румИн ФАТМАКЪТ Е ЗАГЪРБИЛ ПРОБЛЕМИТЕ НА
  "армийката"!

  ИНТЕРЕСЪТ МУ СЕ СВЕЖДАШЕ ДО
  СДЕЛКАТА(КОМИСИОННАТА) С ШВЕДСКИТЕ
  СБИРТОЦИ - "ГРИПЕН",
  И КАДРУВАНЕ във ВВС-ООД
  (ЗА НЯКОЕ КУРВЕ или калинка)!

  румИн ФАТМАКЪТ Е ВЪРХОВНОТО АПЗ
  на рб-република бананова!

  ЗАЩО МЪЛЧИШ другарю прИзидент за
  СКАНДАЛЪТ С АПЗтата!??!?!?!

  МНОГО те БОЛИ ЗА МАДУРО!
  (ДА МУ ЯДЕШ М*ДУРИТЕ)!

 2. #2
  по сухия път 07 фев 2019, 21:08
   
  5
   
  0

  Що не пише за “шегата”на премиера, че купувате транспортни самолети, за да можете да избягате ако стане война?

 3. #3
  Хуй Доколенков 07 фев 2019, 23:27
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  Защото ако напишат каквото и да е било против ВЕЛИКИЯТ вожд,другаря БОЙКО БОРИСОВ ще заличат ПАН.БГ от лицето на земята.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker