Летища в 13 държави имат системи за лов на терористи

Pan.bg 16 фев 2019 | 03:04 views (380) commentaries(2)
img
pik.bg


Системата за проследяване движението на терористи вече се прилага на летища в 13 държави, скоро тя ще започне да функционира в още 20 държави, съобщава в интервю за ТАСС заместник-генералният секретар на ООН и ръководител на Отдела за борба с тероризма на организация Владимир Воронков.

Говорейки за конкретни проекти, изпълнявани от отдела, дипломатът цитира като пример "програмата за противодействие на чуждестранни терористични бойци чрез укрепване на сигурността на въздухоплаването", която предвижда получаване на предварителна информация за пътниците. "Това са чисто практически проекти, насочени към въвеждане на технологии, прехвърлени на интелектуалната собственост на ООН от правителството на Холандия", обясни той.

"В момента технологията е въведена на летища в 13 страни и планираме да я приложим в още 20 страни през следващите две години", допълва Воронков.

Сред другите текущи или планирани програми са "подкрепа за жертвите на тероризма, предотвратяване на насилствен екстремизъм, противодействие на финансирането на тероризма, включително снабдяването с оръжия".

"Само през 2018 г. отделът извърши 39 проекта в рамките на Глобалната стратегия на ООН за борба с тероризма и предостави техническа помощ за изграждане на капацитет в областта на борбата с тероризма на 60 държави членки", заяви дипломатът.

Отделът на ООН е подписал меморандуми за разбирателство с редица международни организации, включително Африканския съюз, Интерпол, Центъра за борба с тероризма на ОНД, секретариата на ОДКС, Секретариата на ОССЕ, Организацията на ислямското сътрудничество, както и близки отношения с Европейския съюз.

На 21 юни 2017 г. генералният секретар на ООН Антонио Гутериш назначава Воронков за свой заместник и ръководител на отдела за бора с тероризма. Тази структура е създадена в съответствие с резолюцията на Общото събрание на ООН от 15 юни 2017 г. и координира международните усилия за борба с тероризма.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Оправия 16 фев 2019, 08:10
   
  0
   
  0

  Голям праз! Как ще ловят терористите? С въдици ли? Или с мухоловки?

 2. #2
  минути за класика 16 фев 2019, 09:13
   
  0
   
  0

  Имат системи и за лов на вещици.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker