Във Велико Търново беше отбелязан Денят на парашутиста

Pan.bg 19 окт 2009 | 14:47 views (2725) commentaries(0)
img С поднасяне на венец пред паметника на Васил Левски в центъра на Велико Търново членовете на Алианс “Български командоси” (АБК) – Велико Търново отбелязаха 18 октомври – Ден на парашутиста в Българската армия.
Кратко слово за значението на празника произнесе председателят на комитета на АКБ в старата столица о.р. полковник Атанас Атанасов. На кратко заседание търновските членове на алианс “Български командоси” – военнослужещи от НВУ “В. Левски”, резервисти и ветерани, дискутираха организационни и актуални въпроси на местната структура на АКБ.
За пръв път Денят на военния парашутист е обявен да такъв на 18 октомври 1963 г. с указ на Държавния съвет. От 1994 г. той официално се отбелязва като Ден на парашутиста в Българската армия.
Първата българска парашутна дружина е формирана с указ на цар Борис III на 18 март 1943 г. Бойното си кръщение българските парашутисти получават на 18 октомври 1944 г. при овладяването на укрепената стражинска позиция в рамките на Страцин-кумановската настъпателна операция на българската армия. Парашутната дружина атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзема още в първата атака с цената на 54 убити. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание, а телата на парашутистите герои са пренесени в София и погребани в алеята на парашутистите в централните софийски гробища.
За наследник и правоприемник на Парашутната дружина днес се смята 68-ма бригада “Специални сили” – гр. Пловдив.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker