“Сбогом” на строя след 7777-ото кацане (допълнително)

Pan.bg 02 мар 2019 | 13:04 views (876) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Въздушен ас каза „сбогом” на воинския строй, след 7777 успешни самостоятелни кацания. Тържествената церемония по повод на освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов се състоя във ВВУБ „Георги Бенковски”, съобщиха от ВВС. Пред личния състав бе прочетена заповед на министъра за освобождаването му от длъжност „заместник-началник на Център за летателна подготовка, той и началник на авиационен учебен център” поради навършване на пределна възраст. Командирът на авиобазата полковник Петър Банков изказа признателност за проявения професионализъм през дългогодишната му и всеотдайна служба.
Дни преди церемонията, на 20 фувруари, майор Попов изпълни последния си полет със самолет Pilatus РС-9М. Той бе посрещнат с аплодисменти от своите колеги и сподели, че това е 7777-мо самостоятелно кацане в неговата летателна кариера.
Майор Попов е летец-пилот 1-ви клас, с пролетени почти 3000 летателни часа на самолети L-13 (Blanik); L-29 (Delfin); L-39 (Albatros); MиГ-15, MиГ-17, MиГ-21ПФМ; Su 25; PC-9M.
Завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1988 г. Започва кариерата си на военен пилот като заместник-командир на звено в авиополк Щръклево.
От 1989 до 1994 г. служи в Долна Митрополия, а след това в Каменец. От 2007 г. е в ятото на инструкторите във ВВУБ „Георги Бенковски”. Преминал е през следните длъжности: зам.-командир на звено, командир на звено, командир на отделно учебно звено, помощник-началник и началник на отделение „Аеронавигационно осигуряване”, командир на учебна авиационна ескадрила L-39.
През 2007 г. става командир на Ескадрила за подготовка и сертифициране PC-9M. От 2012 г. досега е заместник-командир на център за летателна подготовка, той и началник на авиационен учебен център. Летец-инструктор с отлична теоретична и летателна подготовка, който е обучил стотици бъдещи пилоти. Взел е участие в международни учения, авиационни фестивали в България, в „Кечкемет” – Унгария и „Чийли” – Турция.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker