Каракачанов със сензационни подробности за закупуване на новия ни изтребител

Pan.bg 14 мар 2019 | 18:52 views (758) commentaries(3)
img
blitz.bg


Преговорите за закупуване на нов изтребител започнаха, заявихме желание поддръжката на самолетите да се извършва в България. Това каза председателят на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Народното събрание, цитиран от Фокус.

"Преговорите започнаха. Още миналия месец аз имах среща с изпълняващия длъжността секретар по отбраната на въоръжените сили в Брюксел, по време на среща на министрите в НАТО. След това продължихме разговори на Мюнхенската конференция по сигурността в края на февруари. В Мюнхен имах среща с изпълнителния директор на Борден Локинг Мартин. Генерал Хупър беше няколко дни в София, така че преговорите се водят“, обясни той.

Каракачанов уточни, че тези разговори касаят работата, която трябва да бъде свършена от Министерството на отбраната, а друга част от нея трябва да бъде изпълнена от Министерството на икономиката и Министерството на финансите. "Говоря за сроковете, начина на плащане и за индустриалното сътрудничество", обясни той.

"Ние сме изразили, аз вчера и пред генерал-лейтенант Хупър изразих нашето мнение, че максималната част от поддръжката на самолетите, ние желаем да се извършва в България. Разбира се, когато става въпрос за двигатели, това е малко по-специфична работа, но тя не е ежегодна. Това е нашата визия", обясни Каракачанов.

"Процедурата в САЩ е следната: Когато те направят своето предложение до Американския конгрес, той трябва да реши, каква сума ще разреши на американското правителство да сключва договори. Искам отсега да ви предупредя, че обикновено конгресът гласува по-голяма сума. Ако ние говорим за цената, която е гласувал парламентът 1,800 млрд. лв., няма да се учудя, ако американският парламент гласува по-голяма сума, но това не означава, че това ще бъде стойността на договора. Това ще бъде един аванс, който се дава, за да може правителството, ако възникнат допълнителни искания от наша страна, да бъдат изпълнени", коментира той.

Красимир Каракачанов обясни, че по този начин американският конгрес трябва да разреши сделката и да и даде таван в цената.

"Това е практика спрямо всички страни, не касае само нас", увери той.

Вицепремиерът обясни, че трудно би могло да се говори за конкретни срокове, но според него е логично ако преговорите между засегнатите страни продължат с активност, до началото на юни Американският
конгрес да е гласувал това решение.

"След това договорът да е представен в България за последно обсъждане и да се стигне към неговата ратификация", допълни той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Geocom 14 мар 2019, 19:17
   
  11
   
  1

  Искам отсега да ви предупредя, че обикновено конгресът гласува по-голяма сума. Ако ние говорим за цената, която е гласувал парламентът 1,800 млрд. лв., няма да се учудя, ако американският парламент гласува по-голяма сума, но това не означава, че това ще бъде стойността на договора.

  Защо ли ми се струва че цената на тези бараки ще е по-висока и от обявената по-висока цена - те не сложиха нов лимит. Нали ужким щели да я намалят а сега ни заявяват "няма да се плашите те може да гласуват още по-висока". Направо злати ще ни излязат тези бараки.

  Нямало да ремонтираме двигателите (електрониката също) пък онзи каза че не им се правело КВР и какво "обслужване" ще правим в България.

  Патреотите излязоха по-големи пу*ки и от гербаджиите.

 2. #2
  хускварна 14 мар 2019, 19:26
   
  3
   
  10

  Ама още ли има някой неразбрал, че "тавана" на цените го сложиха, за да може един конкретен наааай-ефтин "изтребител" да спечели. Оня същия, който се оказа, че като го платим ефтино, после ще плащаме на трети страни да ни разрешат да купим и техните части, които са на този "изтребител".

 3. #3
  росс 14 мар 2019, 20:01
   
  16
   
  0

  Тоя договор ще бъде един грандиозен провал, който се надявам да завърши с доживотни присъди за замесените в него!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker