Турция: Не заплашваме Гърция

Pan.bg 16 мар 2019 | 17:39 views (567) commentaries(0)
img fakti.bg


Гръцкото определение като „заплаха“ на полетите на Турция над Егейско море е несъвместимо с Алианса и добросъседските отношения, обяви Турция в отговор на спора на страните от Егейско море, предава Анадолската агенция.

Изявление на гръцкото външно министерство за военните действия на Турция в Егейско море беше „странно“, както по отношение на времето, така и по отношение на съдържанието му, заяви в изявление Хами Аксой, говорител на турското външно министерство. Турция смята, че свободното използване на международното въздушно пространство над Егейско море не трябва да представлява спорен въпрос между двете страни, каза Аксой.

"Гърция, от своя страна, претендира за 10 мили въздушно пространство над шестте мили от териториалните води в явно противоречие с международното право", добави той. "Фактът, че Гърция възприема полетите на Турция - които са в съответствие с международното право - като заплаха и ги представя като нарушения, по никакъв начин не е съвместима със солидарността в рамките на НАТО и добросъседските отношения", каза Аксой.

В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ако Гърция изпрати изтребители за прехващането на турски Ф-16 над Егейско море, то не бива да се изненадва, ако Турция отговори на гръцките полети по същия начин. "Ако излетите, моят изтребител също ще излети", каза той в телевизионно интервю. Но гръцкото външно министерство нарече забележките на Ердоган "напълно неприемливи", твърдейки, че турските полети нарушават гръцкия суверенитет, предаде "Фокус".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration
eXTReMe Tracker