Министър Каракачанов: По възстановяването на Висшето военновъздушно училище се работи

Pan.bg 18 мар 2019 | 10:13 views (580) commentaries(1)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

По идеята за възстановяване самостоятелността на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия се работи, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Така той отговори на въпрос на народния представител капитан от запаса Милен Михов. И обеща на депутатите от Комисията по отбрана да ги запознае с подробностите на специално заседание.

На 14 април м.г., т.е. почти преди една година, на нарочна дискусия министър Каракачанов бе катгоричен, че има политически консенсус на ниво президенство, правителство и Комисия по отбрана за създаване на Висше военновъздушно училище. С оглед на по-нататъшната работа даде за пример функционирането на Висшето военноморско училище, чийто началник флотилен адмирал професор Боян Медникаров бе модератор на дискусията.

Преди година председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация и председател на Акредитационния съвет професор д-р Петя Кабакчиева изрази мнение, че обществената необходимост от възстановяване на училището е неоспорима. Тя постави въпрос за размисъл, т.е. дали е по-добре да се създаде ново училище или да се „засили факултетът в рамките на НВУ”. Според нея есента на 2019 г. за прием на курсанти във възстановеното училище бше разумен срок. НАОА би могла за 9-10 месеца да даде своето становище по документите за акредитация. Едва тогава, каза директорът на дирекция „Висше образование” в МОН Ангелина Ламбрева, министрите на отбраната и образованието могат да направят съответно предложение в правителството, за да бъде внесено и гласувано от Народното събрание.

Тогава, т. е. преди година, участниците решиха предложенията да се обобщят и да се предоставят на министъра на отбраната за продължаване на процеса. Разчетите показваха, че за функционирането на самостоятелно училище ще са необходими 5, 168 млн. лв. на година. Т.е. около 2 милиона повече в сравнение с настоящия бюджет на факултета.

Няколко месеца след това Общинският съвет в Шумен излезе с решение за подкрепа на съществуването на НВУ „Васил Левски” във вид, който е създаден с решение от 2002 г. на Народното събрание. В случай, че структурата на университета бъде променена, тогава Общинският съвет ще подкрепи предложенията на инициативния комитет за преобразуване на военния факултет във военно училище. Решението е гласувано на сесия на съвета от 28 юни 2018 г. с 38 гласа „за”, нито един „прoтив” и нито един „въздържал се”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Старикъ 18 мар 2019, 11:49
   
  0
   
  0

  За първи пъте опъната линията от коти!!! Дано някой хитрец да иска едни да я свършат, а други "чеда" да я ползват! От дондуков и толбухин имат зетьове за оправяне!
  Министре, на абордаж и постави на върха-НАШ! И ОЩЕ СТИГА ИДЕОЛОГЕНИ ОТ ВЪН!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker