Наистина ли Су-57 е най-добрия военен самолет в света (ВИДЕО)

Pan.bg 20 мар 2019 | 14:24 views (1860) commentaries(2)
img
blitz.bg


Руският президент Владимир Путин смята, че руският самолет Су-57 е най-добрият военен самолет в света. Той заяви това снощи на среща с победителите в конкурса "Лидерите на Русия", предадоха осведомителните агенции.

"Това е сега най-добрият самолет в света - по всички тактико-технически данни, по оръжията си. Никой не може да лети така, както нашият самолет", посочи руският президент.

Су-57 е многофункционален изтребител от пето поколение. Първият му полет е осъществен на 29 януари 2010 г. Самолетът може да извършва свръхзвуков полет без форсаж, слабо забележим е, има свръхманевреност и способност да извършва относително къси излитания и кацания.

Въоръженията му се разполагат във вътрешни пространства и под крилата. Около Су-57 обаче все още има много неизвестни, включително какво означава "серийно производство", каквото производителят обещава да започне до края на 2019 г.

Не е ясно също каква ще е ориентировъчната му цена и колко такива машини ще може да си позволи руската армия или евентуално клиенти от чужбина. Властите не казват официално много данни, което оставя широко поле за догадки и спекулации.

Основният проблем на Су-57, сочен по специализирани издания, е двигателят. Първите самолети на въоръжение ще бъдат с двигател АЛ-41Ф1 (известен още като "изделие 117"), който е монтиран на Су-35С и завърши държавните изпитания преди година. На втория етап трябва да започне монтирането на доста по-различния "Изделие 30", който е все още в изпитателна фаза. Тя може да продължи поне 3 години.

Китайският J-20

Китай също изтъква своя J-20, като твърди, че Су-57 е доста по-маневрен, включително от F-35, но е със значително по-ниска степен на "невидимост", най-вече заради двигателя си. F-35 не е толкова добър в близък бой, а ние имаме по-добри ракети от руснаците и американците, твърди Пекин, който вече тества своя J-20 при патрулни полети в Южнокитайско море.

Американският F-35

Всъщност, може би трите самолета са с толкова различно предназначение, че не подлежат на сравнение. F-35, например, е част от много сложна система за операции с наземно, въздушно (включително дронове) и космическо базиране. Появата му в бойни действия би трябвало да е предшествано от удари с ракети и безпилотни средства при координация в реално време с всички компоненти.loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  полковникът 20 мар 2019, 16:11
   
  10
   
  2

  Според руски експерти Су-35 и МиГ-35 превъзхождат в маневрен възд. бой (БВБ) америк. Ф-35. Су-57 превъзхожда във всяко отношение първите 2 самол. По презумпция следва, че Су-57 действително би трябвало да бъде "най-добрия" и "без аналог" изтребител в света (само дето няма нов двигател). Тази "оценка" предстои да бъде "оценена" обективно в близко бъдеще.

 2. #2
  Бакалов 23 мар 2019, 13:29
   
  4
   
  2

  Отговор на коментар: #1

  Ще има двигател …!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker