Китай прави водороден самолет

Pan.bg 25 мар 2019 | 15:48 views (425) commentaries(0)
img
it.dir.bg


Първите тестове са приключили успешно

Държавната китайска компания Comac обяви, че е завършила успешно първата фаза от тестовете на нов пътнически самолет, който се задвижва от водород, предава китайският ежедневник "Женмин жибао".

Прототипът е наречен Lingque-H и се задвижва от два витлови двигателя, захранвани с ток, черпен от водородни клетки. Експерименталният образец е извършил общо 10 полета, а китайските инженери са събрали всички необходими данни, за да го конструират в по-голям размер.

Според експерти "водородните" самолети ще намалят сериозно количеството вредни емисии, генерирани от гражданската авиация, и ще направят индустрията напълно екологична.

От Comac са използвали литиево-йонна батерия, която подава мощността мигновено към двигателя. Развитието в областта на електромобилите и водородните коли е помогнало на младите китайски инженери да внедрят изпитани решения във витловия си самолет.

Lingque-H се управлява с дистанционно, а размахът на крилете му е 6 метра. Китайците заявяват, че лесно могат да превърнат модела в безпилотник, което според неназовани източници е заинтересувало китайската армия.

Финалната цел на Comac е да създаде евтини и надеждни водородни самолети, които могат да пътуват на малки и средно големи разстояния, предимно в Китай и съседните му държави.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker