Авиобаза Граф Игнатиево почете паметта на загиналите летци майор Спас Шиндаров и лейтенант Найден Найденов

Pan.bg 25 апр 2019 | 14:58 views (1542) commentaries(0)
img авиобаза Граф Игнатиево

Днес, 25 април 2019 г., се навършват 50 години от трагичния инцидент над летище Граф Игнатиево, при който при сблъсък на самолети МиГ-19С загиват двамата летци майор Спас Шиндаров и лейтенант Найден Найденов от 19-ти изтребителен авиационен полк (19-ти иап).
В тяхна памет бе проведена възпоменателна церемония пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци, на която присъства о.р. генерал-лейтенант Стефан Попов, семейства и близки на двамата летци, техни колеги от 19-ти иап и представители на Съюза на ветераните от войните в България и Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса от гр. Раковски.
Личен състав от авиобаза Граф Игнатиево, почетен караул и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили взеха участие във възпоменателната церемония.
Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров произнесе слово, в което припомни моменти от историята на полка през 70-те години на миналия век, когато интензивната и натоварена летателна дейност са били ежедневие, а българските бойни летци са водили много и сложни видове подготовки по бойно използване на самолета на малка и пределно малка висок-чина. „Полкът е бил в готовност №3, което значи, че на 30-тата минута самолетите е трябвало да излетят по сигнал. Това е готовност, съпоставима на тази по време на война. Ето защо и всички летци и техните семейства са живеели в авиогарадока.“ Майор Спас Шиндаров е бил командирът на 2-ра ескадрила от състава на полка, разказа командирът, която през 1969 г. е трябвало да се превъоръжи с МиГ-21. Именно през фаталната дата, 25 април 1969 г., се провеждат последните полети с МиГ-19С, за да се демонстрира пред личния състав достигнатото високо ниво на подготовка на летците от ескадрилата, преди раздялата им със стария и приучването на новия изтребител. Независимо от професионализма на летците, нещастието се случва по време на разпуск на самолетите, летели в конфигурация клин.
„Злополучният полет оставя три деца сираци и две вдовици! Но този полет ни оставя и урок, за който летците заплащат с живота си! Урок, който ние днес не трябва да забравяме, а той е: седнем ли в кабината, ние нямаме право на емоция, нито възторг, нито страх! Ние сме машини, които трябва да изпълнят точно задачата и след
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
това да се приберат на земята успешно! И второто нещо, което не бива да забравяме е, че на земята ни чакат …..“
„Тогава се летеше така, както днес даже не може да си представите!“, каза о.р. генерал-лейтенант Стефан Попов и подчерта в своето слово, че двамата летци са били отлично подготвени за изпълнение на задачите си.
Венци и цветя поднесоха командирът на авиобазата, представители на община Раковски, близки и роднини на двамата летци. Сред тях бяха и съпругата Мария на лейтенант Найденов, синът Тодор и дъщерята Стефка на майор Спас Шиндаров.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Авиобаза Граф Игнатиево почете паметта на загиналите летци  майор Спас Шиндаров и лейтенант Найден Найденов

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker