Американският регулатор оплескал оценката за надеждността на 737 MAX

Pan.bg 14 май 2019 | 16:47 views (351) commentaries(0)
img
news.bg


Федералната авиационна администрация на САЩ е достигнала до предварително заключение, че нейни представители не са участвали адекватно в процеса по оценка на контролната система за управление на пътнически самолети 737 MAX на "Боинг".

Информацията разпространява американското издание "Уолстрийт джърнъл".

Откритията също показват, че производителят на самолети не е уведомил регулаторите, че Manoeuvring Characteristics Augmentation System (MCAS) може да представлява потенциална опасност.

Въпросната система на самолетите Max има за цел предотвратяване на изпадане в stall - aеродинамично "увисване" ( няма достатъчно въздушна тяга под крилата на самолета заради голям ъгъл или заради ниска скорост).

Не е ясно дали представителите на администрацията, провели оценката на системата, са определили системата като безопасна.

Федералната авиационна администрация започна проверка на процеса по издаване на сертификат за 737 MAX след две фатални самолетни катастрофи, при които загинаха 350 души. Системата MCAS се посочва като основна причина за инцидентите, които доведоха до приземяване на всички самолети 737 MAX.

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.

В момента са приземени 387 самолета 737 Max.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker