Каракачанов допуска провал в преговорите за F-16 Block 70

Pan.bg 14 май 2019 | 17:11 views (1845) commentaries(11)
img
dnevnik.bg


В преговорите със САЩ за доставка на изтребителите F-16 Block 70 не е постигната удовлетворителна цена и е възможно сделката да не се случи. Това се разбира от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР.

"Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават. Цената за част от тази услуга на този етап е неприемлива. Ако не можем да постигнем необходимия резултат, имаме право да предложим на НС да прекрати този проект или да продължим преговорите с някой друг от участниците", каза Каракачанов пред БНР.

Делегацията, която беше за преговори миналата седмица в САЩ, беше ръководена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Каракачанов уточни, че преговорите продължават. В САЩ остават представителите на Военновъздушните сили.

"България има възможности, но те не са безгранични. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, имаме правото да кажем "не". Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена", каза Каракачанов. "Не искаме да получим нищо даром, а на нормални цени, съобразявайки се с цените на други страни. Например Словакия", каза още Каракачанов.

От американската компания "Локхийд Мартин", която произвежда F-16, коментираха неотдавна, че очакват цената за България да е близка до офертите за другите страни.

Официалната информация на Агенцията по отбранително сътрудничество на САЩ за все още недовършена сделка със Словакия е за $2.91 милиарда за 14 F-16 Block 70/72 V, или около 208 млн. долара за самолет. За 8 изтребителя, колкото иска да купи България, това прави $1.664 млрд.

Цените на сделките могат да варират заради разликата в допълнителното оборудване и въоръжение, което се изисква от държавите купувачи, както и от договорите за обучение на пилоти и персонал и поддръжка.

Швеция и СААБ, които участваха в процедурата по избор със самолети "Грипен", не се отказват да следят проекта.

"Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия. Няма ултимативно положение да приемем всякаква цена. Може да се отклоним от цената, но в приемливи граници", каза още Каракачанов.Италия предлагаше употребявани "Еврофайтър Тайфун".

Със 130 гласа "за" от
214 гласували депутати през януари парламентът даде мандат на правителството на България да преговаря с администрацията на САЩ за покупката на 8 нови изтребителя F-16 block 70 (Ф-16 блок 70).

През февруари Каракачанов прогнозира, че до средата на годината, по-скоро до края на юни е технически възможно да има договор за F-16.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Незнаен 14 май 2019, 18:15
   
  15
   
  2

  Автоматично ми застават два варианта на тълкувание на тази (не)очаквана новина:
  1. Наш'те светли лидери са готови да дадат поисканите повече пари и да се съгласят на по-дълъг срок на доставка, ама идват избори и такава издънка би била прекалена дори за полузаспалото стадо. Като минат изборите, купонът може да продължава!
  2. Наш'те светли лидери са готови да дадат поисканите повече пари, ама идват избори и трябва всеки лев да се инвестира за приспиване на полузаспалото стадо и за осигуряване на надеждността на пазачите на стадото.

 2. #2
  незнайко 14 май 2019, 18:40
   
  9
   
  6

  САЩ никога не са позволявали на някого да вземе по-малко от една ескадрила, защото не си струва разправията, не може да се прави статистически анализ на отказите, не може да се използва като реална бойна единица. Американците не могат да направят въздушна формация с по-малко от една ескадрила (поне 12 бойни самолета) и така България не може да подкрепя САЩ като съюзник. А като няма потенциал за съюзни действия, кой луд си дава оръжията на такива "съюзници"?!
  Наливат милиарди заеми в дупки по асфалта и "саниране" и "фалирали" КТБета и Олимпикоси, сега ще плащат и на чужди държави да охраняват небето и да прибират прелетните такси. България и Хърватия могат съвместно да купят една ескадрила, но откъде толкова акъл в балканските тикви.

 3. #3
  THUNDER 14 май 2019, 20:37
   
  12
   
  2

  Отговор на коментар: #2

  Сашянците ако искаха можеха да направят изгодна оферта. Има си начини хем цената да е пазарна, хем някой от допълнителните неща по пакета да се окажат безвъзмездна помощ от Сащ. Така че сделката, да се окаже изгодна. За толкова други държави са го правили, гърците получават допълнително финансиране по разни програми, та да си купуват американски играчки. На Египет им дадоха безвъзмездно 5 милиарда долара за военни покупки.

  Изграждането на хангари, ремонтни мощности, обучение на пилоти, техници, може да мини през програмите за военно сътрудничество. Официално Локхийт не правят отстъпка, не са нарушени пазарните правила, другите клиенти не могат да се оплачат от нелоялни практики. Това е между правителствена договорка за сътрудничество.

  Нали това ни обясняваха, няма конкурс, няма търг, няма цени, това е сделка между правителства. А сега друга песен пеят..
 4. #4
  Бай Брадар 14 май 2019, 21:23
   
  8
   
  12

  Най-вероятно правителството никога не е имало намерение да купува F16. Сега търси начин да се измъкне от сделката с американците. Ще продължава да налива стотици милиони годишно в руските джобове. Просто ни управлява кофти материал- напред към Евразийския Съюз другари.

 5. #5
  THUNDER 14 май 2019, 21:47
   
  11
   
  0

  САЩ ще предоставят безвъзмездно на Израел 38 млрд. долара.

  * Безвъзмездно, безвъзмездно, ама тая сметка някои трябва да я плати ..
  ** Парата се избива от балъци като нас.


  Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроителен гигант "Боинг" на стойност 11 млрд. долара, като в него са включени доставки на бойни самолети, въздушни танкери и вертолети, съобщи сайтът на списание "Аеро", като се позова на публикация на израелския вестник Israel Hayom.
  Фактически договорката с "Боинг" ще включва три компонента - доставка на многоцелеви изтребители Ф-15, доставка на въздушни танкери KC-46 и доставка на тежки транспортни вертолети CH-47Ф. Сделката ще се финансира по линия на американската военна помощ за страната. Между 2018 и 2028 г. САЩ ще предоставят безвъзмездно на Израел 38 млрд. долара. Israel Hayom съобщава още, че изтребителите Ф-15 ще са подобрена версия на наличните в момента Ф-15И и ще се поръчат като за една ескадрила, което в Израел означава 24 машини.
  Израел е заявявал и интерес за покупка на минимум два, a впоследствие и повече KC-46A, които да заменят сега използваните танкери "Боинг" 707. В последните години страната разглеждаше и възможността да поръча вертолети CH-53K или CH-47Ф в качеството им на нови тежки транспортни машини, които също така да се използват за специални операции. В края на м. г. стана ясно, че няма да бъдат купувани конвертоплани В-22 "Оспрей" и изборът е останал върху двата конвенционални тежки вертолети. Явно решението е било взето в полза на CH-47Ф.

 6. #6
  Златни и диамантени 15 май 2019, 15:46
   
  16
   
  0

  Да бяха от злато и обсипани с диаманти щяха да са по-евтини 8-те ф-16. Лимитът гласуван от Народното събрание за изтребители е 1 800 000 000 лв с ДДС.

  В статията на dnevnik.bg пише: " За 8 изтребителя, колкото иска да купи България, това прави $1.664 млрд."

  Умножаваме $1 664 000 000 x 1,74223 (курс долар/лев) = 2 899 070 720 лева. Тези близо три милиарда лв трябва да се предплатят според предварителните условия, т.е. ще ги дадем като безлихвен кредит за период над 3 години.

  После, защо българите сме най-бедни в Европа?...

  Същата далавера е и с безсмислените за българската национална сигурност две златни корвети. Безсмислени, защото са замислени като средство на НАТО за борба с руските подводни лодки, а не като средство за отбрана на българските пристанища и на българското крайбрежие от турски десант и турска окупация.

  Затова най-големият натовец и евроатлантик в България не се казва Соломончо Паси, а ДПС.

  България бавно, но сигурно се циганизира и превръща в турски вилает. Турция ще влезе когато й е наложително, при условие, че не слушаме воглаве с президент, правителство, съд и Народно събрание. На практика сме васални на Турция. Засега е достатъчно, че може да окупира Източна България за по-малко от 24 часа. С концесията на летище София турски спецназ ще може за час да долети и да арестува българското правителство. Важното е да може. А докато може, Борисов и всеки знаещ какво може, ще се навежда. Така, както и сега се навежда уж заради три милиона бежанци в Турция...

  И никакви бази на НАТО (САЩ) не могат да помогнат на България срещу втората по конвенционална сила натовска армия - армията на Турция.

  НАТО е опасна илюзия за националната сигурност на Република България.

 7. #7
  Гласове 15 май 2019, 16:27
   
  5
   
  1

  http://glasove.com/categories/novini/news/yavor1
  Цветан Василев пред "Гласове": Бойко Борисов е изцяло зависим от Пеевски и Доган

 8. #8
  странна сделка със Словакия 16 май 2019, 20:34
   
  3
   
  0

  През април 2018 е обявена цена 2,9 млрд. долара. Но ето каква е информацията 8 месеца по-късно: The Slovak government has signed a EUR1.6 billion (USD1.8 billion) procurement contract with the US Department of Defense (DoD) for 14 Lockheed Martin F-16V Block 70/72 Fighting Falcon multirole combat aircraft.

  Договорът включва наистина модерно въоръжение - AIM-120 C7, AIM-9X и всичко друго, както при нас. Но разликата е 1 млрд. долара намалена цена

 9. #9
  volxov5 16 май 2019, 21:48
   
  2
   
  1

  Има и друга врътка.

  Напр.
  Американците,много добре знаят

  `` За не бъдат разобличени техните корупционни престъпления. За това говорят провалените преговори за американските самолети.

  Борисов жертва всичко, с идеята да върне любовта и доверието на хората, но вече се е пуснал по надолнището и за него няма никакъв шанс.``

  Едно време имахме
  писател-класик Алеко Константинов в своя ненадминат роман „Бай Ганьо“ пресъздаде образа на току що появилия се на бял свят, български капиталист. Две черти характеризират този мрачен герой на онова време – свирепа жестокост и пълна безскрупулност.

  Но Бай Ганьо Борисов, който, за съжаление, е герой и на нашето време
  Единствената разлика е, че вместо потури, бастун и калпак,
  Dнешния Ганьо носи марков костюм, разхлабена вратовръзка и държи отворена врата на луксозен автомобил, което сякаш говори: „Дръжте се, че Бай ви Ганьо иде.“

  Има и още една разлика.
  Бай Борисовски капиталист, удря по размах на кражбите, поне 10 пъти в земята, своя именит предшественик.

  Въпрос на време е да се разобличат престъпленията с различните контрабандни канали и финасовите престъпления, и това е най-големият страх на Борисов - че това ще бъде направено от западните служби. Вече започна да върви такава информация и тя се разплита като чорап.

 10. #10
  volxov5 16 май 2019, 22:00
   
  2
   
  1

  p.s

  При участието си в "Панорама" премиерът каза нещо, което не привлече вниманието на анализаторите.

  ``Каза, че няма благодарност, каквото и да си направил в държавата. ```

  Защото той знае това, което са вършели през годините и което не беше разкрито.

  Мислите ли, че нямат информация в нашите служби и в западните за тези екзекуции по софийските улици?

  Той много добре знае от какви среди излиза, с какви среди се е сблъсквал и каква цена може да плати.  Самолети ?

  Много добри каментари .над мене!!!

  Интересно,Каракачанката,освен министър на отбраната !
  Какъв го играе?
  Нещо като глашатай или гейша ???!!!??!?!?

 11. #11
  F-16 plane crashes at March Air R 17 май 2019, 11:27
   
  2
   
  2

  Reserve Base_Calif.
  https://abc7.com/f-16-plane-crashes-at-march-air-reserve-base-in-riverside-county/5304160/

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker