Красимир Каракачанов: Правителството не може да договори изгодни цена за Ф-16

Pan.bg 14 май 2019 | 19:47 views (728) commentaries(0)
img http://epicenter.bg/

Ако със САЩ не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с Швеция или Италия, заяви вицепремиерътЧаст от предложенията в ценово отношение не са задоволителни, затова преговорите продължават. Военният министър на няколко пъти пред БНР допусна вариант да не се стигне до сделка със САЩ и "Локхийд Мартин".


Правителството засега не може да договори изгодна цена със САЩ за новите изтребители ф-16. Това заяви пред БНР вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по повод преговорите в САЩ за купуване на нови изтребители Ф-16 Block 70.

Военният министър подчерта, че преговорите още не са приключили, въпреки, че част от екипа вече се завърна в България.


"Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите. Част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни, затова преговорите продължават. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане", заяви той.


За първи път вицепремиерът публично заяви, че българската страна има сериозни проблеми около преговорите. Той на няколко пъти пред БНР допусна вариант да не се стигне до сделка със САЩ и "Локхийд Мартин".


"Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем не. Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри", поясни Каракачанов.


Той отказа да каже какво е предложението на САЩ към момента. Но обясни, че България настоява да получи параметри каквито са договорили други страни и даде пример със Словакия. "Когато търсиш на-доброто, трябва да си готов и на по-дълги преговори, за да постигнеш по-добра цена. Не искаме да получим нищо даром, а на нормални цени, съобразявайки се с цените на други страни. Например Словакия", мотивира се той.

Само преди няколко месеца представители на американската компания "Локхийд Мартин", която произвежда F-16, коментираха в София, че очакват цената за България да е близка до офертите за другите страни.


"Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия. Няма ултимативно положение да приемем всякаква цена. Може да се отклоним от цената, но в приемливи граници", допълни Каракачанов.


Изявлението Каракачанов показва, че
преговорите със САЩ могат да се разтеглят във времето, да не завършат до парламентарната ваканция и проектът да остане за новия политически сезон. Изборът на САЩ и "Локхийд Мартин" бе остро атакуван от БСП и президента Румен Радев, а евентуална сделка трябва да мине отново през НС. За да я прокара ГЕРБ отново ще трябва да разчита на ДПС.

През април премиерът Бойко Борисов каза, че има амбиция да приключи преговорите със САЩ за закупуването на изтребители F-16 Block 70 до края на юли, но в същото време не изключва вероятността двете страни да се разминат.


На 12 април в Дубровник, където бе за форума "16+1", премиерът Борисов коментира възможността до 10-и май да бъде подписано предварително споразумение между България и САЩ за закупуването на нови 8 изтребителя Ф-16, а сделката да мине през Парламента до края на лятната му ваканция. Премиерът обеща изтребителите да бъдат закупени веднага, щом сделката стане факт.


"Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат максимално далече във времето, ние искаме веднага и на базата на това, когато дойде да разговарям аз с президента Тръмп, съответно ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не", каза тогава Борисов.


В края на януари парламентът даде мандат на правителството да преговаря със САЩ за новите изтребители. Тогава от БСП определиха процедурата като порочна и пресметнаха, че изтребителите ще излязат с един милиард по-скъпи. "По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори във вашите очи. Второ, злепостави България пред европ. ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС за продължаване на тази процедура", заяви тогава Корнелия Нинова, председател на БСП.


В отговор военният министър Красимир Каракачанов обяви, че отклонението от заложените 1,8 млрд. няма да е драстично. България трябва да отчете променената среда за сигурност на фона на напрежението в Черно море и съседни на нас страни. "Няма никаква връзка между това, дали самолетът е шведски или съветски. Важното е да е най-добрият за Българската армия", подчерта той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker