Air2030 - Конкурс за нов боен самолет на Швейцария: Изпитания на Rafale

Pan.bg 22 май 2019 | 11:36 views (365) commentaries(0)
img
Третият самолет и претендент в конкурса Air2030, Rafale на компанията Dassault Aviation и нейните партньори Thales и Safran започна изпитания в Швейцария. Това е RAFALE F-3R. Двата двуместни изтребителя пристигнаха миналия четвъртък в 11:00 часа в авиобазата в Пеерн (Payerne). Тези самолети принадлежат на френските ВВС. Единият от тях идва от авиобазата в Истр (Istres), а другият принадлежи на ескадрилата 2/92 Aquitaine (ETR2/92) за преподготовка на Rafale, базирана в Сен-дизие (Saint-Dizier).
Ако Швейцария трябва да избере този самолет, вариантът на стандарт, офериран през 2025 г., ще бъде F-4. Стандартът F4 ще включва, наред с други неща, нова система за помощ за прогноза и диагностика, която въвежда възможности за предсказуема поддръжка. Планирани са и други оптимизации на поддръжката, включително решения, базирани на Big Data и изкуствен интелект. Въоръжението и ракети MICA от ново поколение (MICA-NG), разработена в два варианта с инфрачервена (IR) и електромагнитна (EM) глава за самонасочване. Тази еволюция на изтребителя трябва да позволи въвеждане в мрежата с нови сателитни и вътрешни комуникации (в бойното звено), комуникационен сървър и софтуер. Също така ще бъдат разработени нови функции за повишаване на възможностите на изтребителя, като еволюцията на сензорите и радара, оптико-електронната система за наблюдение във фронталния сектор (OSF), възможностите на нашлемната прицелна система.
Отворената архитектура на системата за управление на въоръжението на изтребителя Rafale постепенно ще позволи интегрирането на тези нови възможности от 2020 г. Представителите на Dassault Aviation и Thales отбелязаха също така за и нова архитектура на кабината – по всяка вероятност с интегрирането на голям екран за изобразяване на летателна и тактическа информация.

Източник: Avia News
Снимка: © P.Kümmerling / Rafale в Payerne
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker