Китай притиска Boeing, 3 компании търсят компенсации за 737 MAX

Pan.bg 22 май 2019 | 20:53 views (398) commentaries(0)
img
news.bg


Китай засилва натиска върху Boeing, тъй като авиокомпании изискват компенсации за заземяването на самолети 737 Max след фаталните катастрофи в Етиопия и Индонезия, съобщава АП.

Две от трите големи държавни превозвача - Air China и China Southern Airlines заявиха, че искат компенсация за заземяването на техните самолети. Третият, China Eastern Airlines, обяви подобно искане миналия месец.

Китай, заедно със Северна Америка и Европа, е един от най-големите пазари за самолети. Това прави реакцията му критична за Boeing.

Следователи твърдят, че системата за контрол на полета е виновна и за двете катастрофи на 737 Max.

"Американците трябва да бъдат наказани за практиката им да прикриват и мамят, за да извличат ползи от другите, те извличат ползи само за себе си и това е несправедливо", коментира "Глобал Таймс", който се публикува от управляващата комунистическа партия и е известен с националистичния си тон.

Air China, която има 15 от самолета 737 Max, също иска компенсация за закъснения в доставките на самолети, komentira служител на отдела за реклама. Той отказва да посочи подробностите по иска.

China Southern иска обезщетение за прекъсване, поради невъзможността да използва самолетите си 737 Max, обяснява служител на отдела за реклама.

Регулаторът на авиацията в страната заяви през април, че всички промени в дизайна или обучението ще бъдат "изцяло оценени" въз основа на резултатите от разследванията на фаталните катастрофи в Индонезия и Етиопия.

Това предполага, че Пекин иска да разгледа и одобри всички промени, вместо да разчита на Boeing или на Федералната авиационна администрация на САЩ.

Китай е една от деветте страни, представени в панел за преглед на FAA, заедно с Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Европейския съюз, Япония, Индонезия, Сингапур и Обединените арабски емирства.

"Нека всички да участват, за да се покаже, че не сте измамници", заявява новинарският сайт "Гунгча".

Според оценките на "Боинг" китайските превозвачи трябва купят 7700 лайнера през следващите две десетилетия.

Китайското правителство замества поръчките на Boeing с Airbus, за да запази конкуренцията и да задържи цените.

Държавният производител също разработва китайски конкурент на на Boeing 737.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker