Warning: getimagesize(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

"Крилата на руската армия": на какво е способен новият военнотранспортен самолет на Русия?

Pan.bg 04 юни 2019 | 10:08 views (448) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg'';https://bg.rbth.com/

Руското министерство на отбраната до края на годината ще получи до пет нови военнотранспортни самолета Ил-76МД-90А, заяви командващият на военнотранспортната авиация на руските ВКС генерал-лейтенант Владимир Бенедиктов (на снимката).
Във войските ще бъдат доставени общо 100 такива машини, произведени в уляновския завод "Авиастар-СП". Ил-76МД-90А е модернизирана версия на съветския Ил-76, която значително превъзхожда предшественика си по обсег, товароподемност, икономически и експлоатационни качества. Според експертите той е търсен на руския пазар и има висок експортен потенциал.
Бенедиктов заяви, че до края на годината на войските ще бъдат предадени до пет самолета Ил-76МД-90А за 235-ти авиационен полк в Уляновск.
"От началото на годината е организирана подготовката и преобучението на летателния и инженерно-техническия състав на самолети Ил-76МД-90А. Даденият тип самолети за първи път започна да постъпва в полка и тези доставки продължават през текущата година. Очакваме до края на годината още 4-5 самолета", цитира думите му пресслужбата на военното ведомство.
През април и май 2019 г. министерството на отбраната получи два серийни образеца на Ил-76МД-90А – така до 2020 г паркът от нови самолети ще се увеличи до 7 броя. До 2030 г. ведомството планира да се сдобие с над 100 самолета Ил-76МД-90А, като в момента ПАО "Ил" реализира договор за доставката на 39 машини.
Ил-76МД-90А е второ поколение съветски военнотранспортен самолет Ил-76. Първият полет на машината се състои на 25 март 1971 г., а серийното му производство започва в Ташкентското авиационно производствено обединение "В.П. Чкалов".
Ил-76 стои в основата на тежките военнотранспортни самолети на съветската армия. Предназначен е за превоз на личен състав, военна техника, различни товари и десант. В товарната кабина могат да бъдат разположени 3 бойни машини за десант или 126 военнослужещи. Максималната му товароподемност е 40-60 т, а крайсерската му скорост е до 800 км/ч, като може да измине без дозареждане (според натоварването) от 4 до 6,5 хил. км.
Полковникът в оставка Михаил Ходарьонок заяви пред RT, че установяването на серийното производство на Ил-76МД-90А в "Авиастар" е грандиозен проект за съвременна Русия. В допълнение към модернизирането на производствения капацитет на министерството на отбраната и на АОК е необходимо сътрудничество между десетки предприятия.
"Решението за начало на сглобяването на Ил-76МД-90А в Уляновск беше абсолютно правилно. Ил-76 е стратегически важен продукт за нашата страна. Ето защо е неразумно да
влиза в сътрудничество, поне близко, с чужда държава. Стартирането на серийното производство в "Авиастар" беше много труден процес, трябваше да направим много неща от нулата, имаше много проблеми, но сега тази задача е успешно изпълнена", подчерта Ходаньонок.
Външно Ил-76МД-90А почти не се различава от предшественика си. Предимствата на руските самолети са в по-устойчивите конструкции, съвременни двигатели и бордово оборудване. По-специално, машината има напълно ново крило, изработено от дълги панели, подсилени елементи на корпуса и шасито.
На 28 декември Николай Таликов, главен дизайнер на Ил, заяви в интервю за RT, че основното нововъведение в Ил-76МД-90А е изоставянето на двигателя Д-30КП2 в полза на по-икономичния ПС-90A-76. Този двигател отговаря на изискванията за шума и вредните емисии, установени от Международната организация за гражданска авиация.
Ил-76МД-90А е оборудван с така наречената стъклена кабина - контролен панел с цифрови дисплеи, вместо традиционните аналогови сензори. Също така работата на пилотите се улеснява от новия пилотен комплекс "Купол-III-76М" с екранна индикация и цифрова система за автоматично управление САУ-76.
Както отбелязва разработчикът, Ил-76МД-90А е забележително по-добър от своя предшественик в лекотата на управление, безопасността и различните експлоатационни характеристики. Техническите нововъведения дават възможност за увеличаване на полетния обсег до 5 хил. км, и на максималната му товароподемност до 60 тона.
"Самолетът може да излети и да се приземи на земни и бетонни летища в диапазона от -300 до 3 хиляди метра над морското равнище и да лети по всяко време на деня над суша и водни пространства", твърдят от "Авиастар".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker