Посолството на САЩ у нас: Високата цена за F-16 е заради процедура в полза на България

Pan.bg 04 юни 2019 | 16:58 views (1659) commentaries(1)
img
dnevnik.bg


Рутинна процедура в САЩ е причината в съобщението за евентуална сделка с България за 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 да е посочена цена 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.) - с над 1 млрд. лева над това, което одобри парламентът в София.

Това уточнение прави посолството на Съединените щати в специално изявление. В него е обяснено за пореден път, че споменатата сума не е окончателна цена на програмата (българското Министерство на отбраната каза в съобщението си, че тепърва очаква първата оферта - бел. ред.). Това е пределна сума с 3 цели:

- България да е свободна да разшири отвъд първоначално заявеното обхвата на програмата;

- спестяване на нуждата при промяна да се изпраща ново уведомяване на Конгреса;

- съкращаване на времето за приключване на подобна продажба в чужбина.

Ето пълния текст на съобщението:

Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на коeто надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория.

Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не очакваме възражение от негова страна.

Нотификациите са въпрос на обществено достояние. Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата.

Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба.

Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1.6 милиарда долара, но това не е крайната цена. Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания.

Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за военни продажби в чужбина. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Незнаен 04 юни 2019, 19:42
   
  6
   
  3

  Ся, тъпаците, слушайте и си водете записки (ако щете - на латински и на латиница; кат' гледам кирилицата ви е все по-рядко присърце):
  Първо - ще платите повече, защото като дадете повече пари... ами ще сте дали повече пари, нали така? А? И да не сте търсили сметка от управниците си защо дават почти два пъти повече пари от това, което са казали на народа, демек на вас, ясно ли е? Вашето божество, Бай Ганьо, нали тъй ви е заръчал: Имал си бол пари - платил си.

  Второ - ще можете да поискате повече, отколкото сте поискали одеве; само да не си помислите, че ще получите повече, защото изначално ние ви даваме по-малко. Тъй че да не излезе, че сте си направили сметката без американеца.

  Трето - евентуално ви даваме да си помислите за афтърмаркет, който обаче само ние, повтарям - само ние, полубожествените, разрешаваме да се продават тия неща, те не са ваши, вий ко си помислихте. Тъй че пак не решавате вие срещу парите си. Сори!

  Четвърто - вие сте в ролята на козела-предател, ясно? Другите трябва да видят колко много струват тия летялки, колко много ги искате и обещавате да слушате, ако ви дадем да ни го лап... да ви ги про-дадем (про-, щото сме про- в тия работи), и сетне да не мрънкат много-много когато ги таковаме, така де, когато им помагаме като на вас.

  Айде сега, отивайте да лющите семки, да приказвате за политика, ама тихо, да не ви чувам твърде силно, и да търсите най-логичното обяснение защо не сте гласували.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker