Президентството: Заради кабинета ще плащаме повече за Ф-16

Pan.bg 11 юни 2019 | 21:00 views (864) commentaries(13)
img fakti.bg


Неясни са и важните за българската икономика условия за индустриално сътрудничество и офсет. Към този много важен проект не трябва да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи, казват от офиса на държавния глава

Президентската институция не участва по никакъв начин в разговорите, провеждани от българската правителствена делегация в САЩ. Правителството "задраска" прозрачната процедура за придобиване на Ф-16, затова българите ще плащат повече и при неясни условия.

Това заявиха от пресцентъра на държавния глава във връзка с изявлението на премиера Борисов пред граждани на гара Белозем, че в последните дни правителството има пълната подкрепа на президента Румен Радев за закупуването на самолетите Ф-16.

В отговор на въпрос дали стигнат парите, след като ще се купуват и нови изтребители за армията, министър-председателят отговори:

"Има изискване - ако искаш да членуваш в НАТО, 2% от БВП трябва да отиват за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, трябва да имаш надеждна система за сигурност. Тези, които имат морета - и кораби. И авиация, сухопътни сили. Така че - купуваме и пазариме за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация...Видяхте в последните дни - пълна подкрепа на президента! Това, което правим, той го промотира - съответно в Словения и в Санкт Петербург (б.р. - премиерът има предвид участието на държавния глава във форума "Три морета" в Словения и в икономическия форум в Русия).

"Единствената подкрепа, заявена от държавния глава, беше за провеждането на прозрачна състезателната процедура за придобиване на нови изтребители като гарант за постигане на най-добрите условия за България. Тази процедура беше „задраскана“ от правителството, което прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече", заявиха пред Епицентър.бг от офиса на държавния глава.

Ето цялото изявление на пресслужбата на президента Радев:

"Регионалните инициативи за транспортна и енергийна свързаност, в които България участва, нямат отношение към проекта за нов изтребител за българските ВВС.

Президентската институция не участва по никакъв начин в разговорите, провеждани от българската правителствена делегация в САЩ.

Единствената подкрепа, заявена от държавния глава, беше за провеждането на прозрачна състезателната процедура за придобиване на нови изтребители като гарант за постигане на най-добрите условия за България.

Тази процедура беше „задраскана“ от правителството, което прие българите да плащат при неясни условия и да плащат
повече. Неясни са и важните за българската икономика условия за индустриално сътрудничество и офсет. Към този много важен проект не трябва да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи.

Президентът очаква от българското правителство да не посяга на заложените условия и на способностите на новите изтребители, в стремежа си да намали цената, защото това ще обезсмисли целия проект."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  кирович 11 юни 2019, 21:27
   
  4
   
  16

  От президентската институция казали, че България ще плаща за изтребители “повече”.
  Обаче не казва в сравнение с какво ще плаща повече.
  Защото няма с какво да бъде сравнен Ф-16 блок 70.
  Ситуация на пълен монопол.
  При това имаме естествен монопол.
  Олигополът и естественият монопол са състояния на пазара, които не се учат във военните училища, другари курсанти.
  Също и регулирането на пазарните отношения при наличие на естествен монопол не се учат на полигона.

 2. #2
  ПИЧ 11 юни 2019, 22:27
   
  13
   
  3

  ДО КИРОВИЧ. И ТИ РАЗБИРАШ ОТ МОНОПОЛ КОЛКОТО ПРАСЕ ОТ ГЕОМЕТРИЯ.

 3. #3
  сержантът 11 юни 2019, 22:55
   
  10
   
  1

  какво са казали не знам, но в един форум пише това и дано да не е вярно : Словакия ще закупи 14 F-16 Block 70/72 изтребителя, които заедно с тренировката и подготовката на пилоти и наземен персонал, въоръжение, ракети, други амуниции, радари и логистика се предлагат като пакетна цена от $1.79 млрд. Следователно за един изтребител комплексно Словакия ще плати $127.86 милиона. България ще закупи 8 F-16 Block 70/72 изтребителя, които заедно с тренировката и подготовката на пилоти и наземен персонал, въоръжение, ракети, други амуниции, радари и логистика се предлагат като пакетна цена от $1.673 млрд. Следователно за един изтребител комплексно България ще плати $209.125 милиона. Ако се сравнят предлаганите за Словакия и за България пакети от въоръжение, екипировка, ракети и амуниции, трениране и поддръжка, лесно е да се види, че пакетът на Словакия е много по-богат от българския, не само според пропорцията на включените в него повече на брой изтребители, а като цяло. Няколко примера за прецизност в това отношение: – В българския пакет-предложение са включени 16 AIM-120C7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAMs) – срещу 30 AIM-120C7 Аir-to-Аir Мissiles в словашкия пакет; – В българския пакет-предложение са включени 24 AIM-9X Sidewinder Missiles – срещу 100 AIM-9X air-to¬ air missiles в словашкия пакет; – В българския пакет-предложение са включени 48 LAU-129 Multi-Purpose Launchers – срещу 60 LAU-129 Guided – Missile Launchers в словашкия пакет; – В българския пакет са включени 6 MK82 Bombs (Inert) – срещу 36 MK-82 or BLU-111 500 lb Inert Fill Bomb в словашкия пакет. – В договорът със Словакия, Америка приема задължението за една комплексна тренировъчна програма за 22 пилота и 160 специалисти по обслужване на изтребителите. И редица други чувствителни разлики са налице не в полза на засега договорения пакет с България. Отбелязвам всичко това, за да се види, че предлаганата на България комплексна цена на 1 изтребител от $209.125 милиона (с цели $81.265 милиона по-скъпа от същия модел F-16, предлаган на Словакия) е унижаващо скъпа цена за България. Само разликата от $81.265 милиона е почти равна на цената на един нов Gripen.

 4. #4
  редник 11 юни 2019, 23:25
   
  2
   
  11

  само не става ясно защо САЩ трябва да се съобразяват съз Словакия, когато търгуват з България. Озвен това Словакия вече е дала милиарди за друго американско въоръжение и има много американски заводи в Словакия. Сега има бонус за лоялното отношение. България купи едни американски хеликоптерчета Бел преди 25 години и после пак почна да плаща на Русия, вместо да зе отърве от съветските ескадрили и да купи американски. После купува френски, италиански, швейцарски самолети и вертолети и сега зе зърди на Америка.
  Хората си смятат една цена и си я търсят.
  В бизнеса има постоянни разходи, дали ще продадеш 12 или 8 броя Ф-16, определени разходи са едни и зъщи, но зе разпределят върху 8 или 12 бройки.
  САЩ никога не за продавали само 8 бр. Ф-16 и то заедно съз учебните изтребители.
  Новите западни самолети и вертолети България ги троши, както никъде другаде по света. След като така глупаво българите з новите западни самолети и вертолети системно блъскаха в пистата, кацаха без колесник, удариха перката в кораб и се удавиха с хеликоптера, значи Ф-16 ще го трошат още повече.
  За производителя това ще е лоша реклама за най-новия им модел. Затуй не го дават първо на България, а на други държави, защото българските пилоти ще го чупят, те са връзкари и земат заплати без да летят. Онези дето миналото лято се убиха като събориха вертолета на аерогарата имали по 15 минути на месец летене.
  България трябва да зе радва, че все пак САЩ й разрешиха да купи Ф-16, новопроизведен, най-нова технология, защото ЦРУ ще харчи много пари да с
  зледи кой българин ще продаде на руснаците секретните тайни на новата технология. Защото те на служба зега са всичките деца на офцери, които са учили в Мозква академии и вече пият водката, аванз за шпионажът.

 5. #5
  СТИГА ПЕДЕрадевщини! 12 юни 2019, 08:14
   
  5
   
  4

  румИне,СТИГА РЕВА, РАЗБЕРИ-"НЕ ПЕЕШ В ХОРА"
  НЕ ЗАБРАВЯЙ,ЧЕ СИ ПРОСТО КУКЛА НА КОНЦИ-
  КОМСОМОЛСКО СЕКРЕТАРЧЕ- прИзидентин
  И,ЧЕ СИ НАПЪЛНО НЕЗАВИСИМ-
  ОТ теб НИЩО НЕ ЗАВИСИ!:))

  ЗНАМ,ЗНАМ,ЧЕ те БОЛИ-
  НЯМА ГРИ-END,НЯМА КОМИСИОННА,
  И НЯМА АУДИ-S8 !:))

  РЕВИ ,РЕВИ румИне,че разбойкУ-ТИКВАТА-ГЕН.СЕКА- премиер на РБ
  "КАРА ВЛАКА", ПОД u$a ДИКТОВКА И КЪМ ПРОПАСТТА...!

  ИСКАМ РЕВОЛЮЦИЯ!

  СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!

  СПЕШНО:

  БЪЛГАРСКА АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКА
  НАЦИОНАЛНО-ОСВОБОДИТЕЛНА РЕВОЛЮЦИЯ!

  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ,НАРОДЕН СЪД!


  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ С ГЛАВНО "Б"!

  НЕ НА КОРУПЦИЯТА И МУТРИЗАЦИЯТА!
  НЕ НА ЗАДКУЛИСИЕТО И ЦИГАНИЗАЦИЯТА!
  СТИГА ОВЧЕДУШИЕ!

  БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  (БЕЗ румИн и Десъ,БЕЗ РАЗБОЙКу и Цв.Цв.)

  ВЪН американската войска от БЪЛГАРИЯ!

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато!

 6. #6
  Емо 12 юни 2019, 08:41
   
  8
   
  4

  Отговор на коментар: #5

  Разбирам,че мразиш комунистите,но Радев не е комунист. на изборите той беше независим кандидат подкрепен от БСП и АБВ а не кандидат на БСП и АБВ.Има разлика .А и защо се оплакваш? Той е единственият политик който се опълчва на ББ Цвък.Цвък. и ДП.Само той критикува решението за Кенеф.16 Вибратор панален блок 70/72 годишен.Всички сме били Чавдарчета Пионерчета и Комсомолчета а някои и мръсни комунистчета тъй че не се оплаквай,и ти си бил такъв и си ходил на манифестации.По онова време хората имаха пари но не можеха да ходят никъде . А сега нямаме пари но можем да ходим на всякъде.

 7. #7
  Непукист 12 юни 2019, 08:50
   
  3
   
  9

  Не бил комунист....Не - дъновист е.
  И на децата е отдавна ясно в чий отбор играе.
  И кога са имали хората пари бе - по комунистическо ли?
  Скотски живот беше това, ако изобщо беше живот.

 8. #8
  непуткист 12 юни 2019, 09:24
   
  3
   
  7

  При комунистите животът беше скотски и на скотовете им харесваше.

 9. #9
  До Путкист 12 юни 2019, 10:09
   
  7
   
  3

  Отговор на коментар: #8
  Скот си бил ти,Масата макар и под терор живеехме добре.Имахме много-добро образование и здравеопазване,при това безплатно.Сега масово хората живеят като скотове.Нищо не печелиш като правиш свирки на ББ Цвък.Цвък. ДП и Карадайъ и Паси само 5 големи дебели и мазни ...

 10. #10
  do #1 КИРКОВ 12 юни 2019, 11:06
   
  3
   
  0

  Ти в ИО как стана 150 кг
  Голямо лапане е било.
  Напарфюмирана пръдня!!

 11. #11
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 12 юни 2019, 13:45
   
  2
   
  2

  Отговор на коментар: #6

  ЕМО,ЧАВДАРЧЕ И ПИОНЕРЧЕ БЯХ,АМА ТОЛКОВА СЪМ РАЗБИРАЛ...,
  НЕ БЯХ ДОБЪР КОМСОМОЛЕЦ, НАПРАВИХА МЕ ДОБРОЗОРНО ,НЕ ОТИДОХ ДА МИ ДАДАТ ТЪРЖЕСТВЕНО КОМСОМОЛСКА КНИЖКА,
  АМА ВСЕ ПАК СЛУЖЕБНО МИ Я ВРЪЧИХА В МГто в хАсково,
  МАХНАХ СЕ ОТ ТАМ И ОТИДОХ В ТЕХНИКУМА,
  ПОСЛЕ 4г. МЕ ЗАПЛАШВАХА И ТОРМОЗЕХА С ИЗКЛЮЧВАНЕ ОТ ДКМС..., А КОМУНИСТ НЕ СЪМ БИЛ!

  ВЪВ ДОЛНА МИ ТЪПОТИЯ ДВА ПЪТИ МЕ РАЗЖАЛВАХА(ВИНОВЕН СИ БЯХ),
  ПОСЛЕ ТРИ ПЪТИ МЕ "СЪКРАТИХА" ОТ ВВС-ООД ,ОТ 8 -ОПИТА....(НЕ БЯХ ВИНОВЕН)!

  НЕ ЗНАМ, АЗ ЛИ ИМАМ ХАРАКТЕРОПАТИЯ,ИЛИ
  ИМАМ ПРОБЛЕМ С НЕЧЕСТИВЦИТЕ,
  НО ИМА НЕЩО,МОЖЕ БИ И ДВЕТЕ....!?

  Градският ми румИн Е ПО-СТРАШЕН ОТ КОМУНЯГА!
  той е ТУРБО -КАРИЕРИСТ ,ЕГОИСТ,ЛИЦЕМЕР , ОПОРТЮНИСТ,ПРЕДАТЕЛ,
  ИДЕАЛЕН Е ЗА ПАРТИЕЦ ,НО ЗАСЕГА Е БЕЗПАРТИЕН ПОД ПРИКРИТИЕ-
  "НАШЕТО МОМЧЕ" !

  ПОЗНАВАМ го,КОМЕНТИРАЛ СЪМ го С НЕГОВИ ВРЪСТНИЦИ ОТ МГто и КОЛЕГИ ОТ ВВС....,
  П*ТКА-человек си е!

  НЕ СИ МИСЛИ,ЧЕ БЕЗКОРИСТНО Е БИЛ ЗА ГРИПЕНИТЕ,А НЕ ЗА КЕНЕФите,
  ИМА И ВЪНШНИ( РУСКИ) ФАКТОР,
  И МАТЕРИАЛНИ СТИМУЛИ...!?

  А ЗА ЖИВОТА ПРИ СОЦА,ИМАШЕ И ДОБРИ НЕЩА,НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОЧНО ТЯХ ЗАТРИХА НЕЧЕСТИВЦИТЕ!
  ХОРАТА ИМАХА ПАРИ ТОГАВА КОЛКОТО ДА ПРЕЖИВЯВАТ БЕЗ ПРОБЛЕМ,И ТОЛКОВА,
  А ПО-ПО-РАВНИТЕ(ДРУГАРИТЕ)
  ИМАХА ЧЕРВЕНИ ПАРИ И ПРИВИЛЕГИИ!
  ДА СЕГА Е МИЗЕРИЯ ЗА ПОНЕ 80% ОТ ОСТАНАЛИЯТ 7.МЛН. НАРОД!

  А ЛОШИТЕ НЕЩА-КОРУПЦИЯТА,ШУРОБАДЖИНАЩИНАТА,
  ОВЧЕДУШИЕТО,
  УРАВНИЛОВКАТА В ДЪРЖАВНИЯТ СЕКТОР СЕ ЗАПАЗИХА И УМНОЖИХА....ОТ НЕЧЕСТИВЦИТЕ-
  ПАРТИЙЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ-БИВШИТЕ
  (БКП и КДС)! 12. #12
  Масата 13 юни 2019, 01:48
   
  2
   
  3

  Много правилно. Точно така беше в Народната Република България. Масата живееше добре и безплатно. На гърба на малкото предприемчиви и способни българи, които масата унищожи с тъпотията си. Масата ползвала добър безплатен лекар, добър безплатен учител. Именно затова сега няма лекари и учители в България. Масата ги изяде.
  Масата е тъпа и не заслужава добро здравеопазване и образование. Дипломите й са кухи, а лекарите лекуват болести дошли от простотия и липса на задръжки.
  Народните маси са бедни, защото са тъпи. Като вземеш от способните и дадеш на бедните, бедните живеят незаслужен живот, а способните изчезват. Изчезва после и цялата държава - ей това стана със Съветския съюз и окупираната от него България - изчезнаха.

 13. #13
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 13 юни 2019, 08:25
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #12

  ТОЧНО ТОВА СЕ ПОЛУЧИ,ПРОЛЕТАРИАТЪТ Е*А МАМАТА НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА ,
  НА КАДЪРНИТЕ, ,ЗНАЕЩИТЕ,МОЖЕЩИТЕ,ИСКАЩИТЕ ДА СЕ РАЗВИВАТ,ИНОВАТИВНИ ,ПРОГРЕСИВНИ ЛИЧНОСТИ!
  РЕЗУЛТАТЪТ ДНЕС СЛЕД 45г. Соц. Е ВИДЕН- ЦИГАНИЗАЦИЯ, МУТРИЗАЦИЯ И ТОТАЛНА НЕГРАМОТНОСТ(ЧАЛГАРИ,ПЕДАЛИ) И НЕВЕЖЕСТВО!

  В ПРИРОДАТА ИЗКУСТВЕНИТЕ НЕЩА НЕ ПРОСЪЩЕСТВУВАТ ДЪЛГО!
  КОМУНИЗМЪТ ,НЕ САМО Е УТОПИЯ,А Е В РАЗРЕЗ С ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА,ЗАТОВА ТОЧНО Е СУПЕР ПАГУБЕН И ВРЕДЕН!

  ДНЕС ФИНЛАНДЦИТЕ ПРИЗНАВАТ,ЧЕ И ПРИ ТЯХ УРАВНИЛОВКАТА И СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА ОЩЕТЯВАТ КАДЪРНИТЕ,И ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ
  ПОСРЕДСТВЕНИТЕ И НЕКАДЪРНИТЕ...!
  И Т.Н.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker