Учените обновиха данните за рисковете от сблъскване на астероиди със земята

Pan.bg 13 юни 2019 | 13:49 views (366) commentaries(0)
img
pogled.info


/Поглед.инфо/ Европейската космическа агенция (ЕКА) актуализира списъка на космическите обекти, които представляват потенциална опасност за Земята.

Според данните на експертите от ЕКА хипотетичен сблъсък с Земята на астероид 2006QV89 може да се превърне в най-близкия инцидент. От оценката на учените следва, че това може да се случи на 9 септември 2019 г.

Отбелязва се, че вероятността от сблъсък на Земята с този астероид е с шанс едно към 7 хиляди. В момента 2006QV89 се намира на разстояние от около 6.7 милиона километра от нашата планета.

Размерът на астероида е 109 метра дълъг и 48.5 широк, което е приблизително сравнимо с размера на футболно игрище. Небесното тяло многократно е преминавало покрай Земята: през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години. Следващият път, когато астероид се приближи до Земята, е през 2032 година.

Най-опасният в списъка на потенциалните заплахи е астероидът 2010RF12. Вероятността от сблъсък с него е едно към 16. Според предварителни изчисления, опасно сближаване с астероида ще се случи през 2095 година.

По-рано британската маркетингова агенция Blueclaw анализира данни от 50 източника и публикува списък на най-значимите заплахи, които могат да доведат до гибелта на човечеството. Една от четирите основни заплахи е падането на астероид на Земята.

През февруари експерти на ЕКА посочиха петия най-опасен астероид за нашата планета - 2018XB4. Вероятността от сблъсъка му със Земята се е увеличила.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker