WIZZ AIR Е НАЙ-ЗЕЛЕНАТА АВИОКОМПАНИЯ В ЕВРОПА Превозвачът има най-ниските CO2 емисии сред авиокомпаниите в ЕС

Pan.bg 14 юни 2019 | 16:00 views (363) commentaries(1)
img
wizzair.com

Женева, 14 юни 2019 г. – Wizz Air, една от най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа и най-големият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа, обяви днес, че оперира с най-ниските емисии на CO2 на пътник сред всички конкурентни авиокомпании. С отчетени 5.56 гр. CO2 на пътник/км през май 2019 г. Wizz Air е авиокомпанията с най-малък екологичен отпечатък на пътник. В бъдеще Wizz Air планира проактивно да включва стойността на емисиите в данните си, които обявява публично всеки месец, с цел прозрачност и за да позволи на пътниците да разполагат с цялата необходима информация и да направят отговорен избор.

Wizz Air оперира с модерна флотилия от самолети Airbus A320, A321CEO и A321NEO със средна възраст от 4.7 години, която е една от най-младите в индустрията. Показателят за емисиите на CO2 на пътник/километър на Wizz Air през последните години непрекъснато намалява, като през май 2019 г. той спадна с 4,4% в сравнение с година по-рано. С повече от 250 поръчани самолета Airbus A321NEO, Wizz Air ще продължи да стимулира ефективността и подобренията в тази област, като планира на намали своя екологичен отпечатък през следващото десетилетие с 1/3 на всеки пътник.

Месечни данни Май 2019 г.
Доход от пътник на изминат километър 5656 млн./км
Превозени пътници 3.47 млн. пътници
CO2 емисии 319 760 тона
CO2 грама на пътник/км 56.5 гр. на пътник/км

Моделът A320neo и неговите производни самолети в семейството на Airbus са пионери в индустрията, включващи най-новите технологии, сред които двигатели от ново поколение и референтния за индустрията дизайн на кабината, осигуряващи 20% икономия на гориво. A321neo също предлага значителни екологични ползи с почти 50% намаление на шума в сравнение с предишното поколение самолети. От пускането в експлоатация в началото на 2016 г., двигателят Pratt и Whitney's Geared Turbo fan, също вече доказа обещаната си способност да намали емисиите на азотен оксид с 50%.

Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air, заяви: „Крайната ни цел в Wizz Air е да даваме свобода на хората като предоставяме достъпни цени за пътуване и ние се гордеем с това, че го постигаме по най-устойчивия начин. Да бъдеш отговорен бизнес и да осигуриш устойчиво бъдеще за следващите поколения не е състезание. Днес, с най-ниските емисии на CO2 на пътник/км в индустрията, Wizz Air вече
е най-зеленият избор за въздушен транспорт, който един пътник може да направи. Ние сме си поставили още по-амбициозни цели за по-нататъшно намаляване на въздействието върху околната среда чрез внедряване на най-съвременни технологии и допълнително намаляване на емисиите на CO2 на пътник с една трета до 2030 г. Имаме най-добрите инструменти за постигане на това – самолетът A321NEO със специална конфигурация на седалката за Wizz Air от 239 пътнически места и двигателите с прикачени турбовентилатори на Pratt и Whitney, които са най-чистата и най-екологична технология, която понастоящем съществува в света.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Бол сонари 14 юни 2019, 16:18
   
  2
   
  0

  WIZZ AIR Е НАЙ-ЗЕЛЕНАТА АВИОКОМПАНИЯ В ЕВРОПА Ма,да,зелена е. По покривите на самолетите и от вратите, и илюминаторите им стърчат храсти.Подрязани с машинка.А стюардесите ходят в хавайски бански и на главите им има венци от цветя.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker