Le Bourget 2019 MBDA ПРЕДСТАВЛЯВА ВИЖДАНИЯТА СИ ЗА БЪДЕЩИТЕ ВЪЗДУШНИ СИСТЕМИ

Pan.bg 17 юни 2019 | 13:34 views (554) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
mbda.com

На 17 юни 2019 г. MBDA представя за първи път своята визия за възможностите, които ще бъдат в основата на следващото поколение европейски въздушни бойни системи.
Тъй като заплахите се развиват и стратегиите за отказ на достъпа стават все по-сложни, с диверсифицирани ефекти, съчетаващи средства "повърхност-въздух" и "въздух-въздух" в големи мащаби, налага се да се създаде превъзходство във въздуха на местна и временна основа. Самолетите и въздушните ефекторни трябва да могат да влизат в отказани зони, да виждат заплахи, преди да бъдат видени, да принуждават скритите заплахи да се разкриват достатъчно рано, за да ги потискат и винаги да реагират по-бързо от противника.

В тези все по-бързи операции мрежовите ефектори ще имат съществена роля в бойния „облак“, като обменят тактическа информация и целеви координати в реално време с платформи и други мрежови възли, за да постигат желаните оперативни ефекти. Те също така ще трябва да разгърнат стабилни стратегии за оцеляване от силно нарастващите заплахи. Борбата ще се състои не само между платформи, но и между вражеските мрежи и ще спечели само най-пъргавият и най-адаптивният. Ангажирането на тези мрежови ефектори ще зависи от устойчивостта на всяка форма на агресия (например: РЕБ, кибер атаки), както и от помощни средства за бързо решение, които могат да изчислят сложни ситуации.

MBDA е ключов участник, способен да отговори на тези значителни предизвикателства, благодарение на дългогодишния си опит в предоставянето на военни способности на всички европейски въздушни бойни платформи и чрез задълбоченото й разбиране на оперативните и технологичните въпроси. Това се доказва от концепциите, представени на Paris Air Show, които са резултат от текущи проучвания в нейните държави акционери, независимо дали в сътрудничество или в рамките на отделни национални пътни карти. Тези концепции формират съгласуван набор от възможности и демонстрират, че MBDA може да оформи иновативни отговори в полза на своите клиенти за своите проекти за бъдеща въздушна система.

Тези концепции обхващат цялата гама от ключови области:
-Deep Strike - с крилати ракети, използващи най-съвременните опции, за да проникнат и да отворят дупки и в най-ефективните системи за A2AD (Anti Access Area Denial) които ще бъдат разгърнати в бъдеще, в полза на приятелските сили.
-Tactical Strike - с оръжия тип "стреляй и забрави", с мрежови и компактни оръжия, които
осигуряват прецизни ефекти, но които също така могат да пренаситят защитните системи на врага, благодарение на компактни атаки или атаки тип "рояк"
-"Въздух-въздух" с ракети Meteor, които днес нямат еквивалент и ще запазят лидерството си и ще останат мощен актив за изтребители от следващо поколение.
-Самозащитата с противоракетната система тип Hard Kill, която ще противодейства на влитащите ракети и така ще осигури съществена защита по време на продължително противостоене, когато soft kill оръжията и примамките вече не са достатъчни. Такава система е в състояние да преобърне баланса на силата срещу наситените защити.
-Ефектори - улесняващи проникването приез защитни сили на противника, благодарение на „Дистанционните носители“, които доставят множество ефектории, смъртоносни или несмъртоносни, както и нови стособности за боеприпасите, като разузнаване, насочване и измама на вражеските сензори.
MBDA Remote Carriers са компактни, СТЕЛТ, с възможност да си сътрудничат с други въоръжения и платформи и могат да бъдат изстреляни от бойни или транспортни самолети или надводни кораби. Те работят като разширители на възможностите за платформите и оръжията, които придружават.

MBDA е единственият европейски играч в областта на комплексните оръжия, способен да овладее всички технологии, необходими за разработването на тези концепции и тяхната оперативна верига:
-СТЕЛТ или свръхзвукови оръжия с голяма обсег;
-Много компактни въздушни платформи и подсистеми с високи претоварвания, без компромис с ефектите и производителността на свързаност;
-Мрежови, инфрачервени и радиочестотни сензори със синтез на данни и изкуствен интелект за автоматизирано идентифициране на цели в сложни среди, откриване на заплахи, планиране на сложни ангажименти и помощни решения.

Тъй като владее тези основни технологии, както и всички стъпки в цикъла OODA (наблюдение, ориентация, решение, действие), от откриването и локализацията до оценката на щетите, MBDA се позиционира като архитект на тази верига за действие, която ще постигне значителни пробиви в концепциите и доктрините.

Позовавайки се на тази презентация, Ерик Беранжър, главен изпълнителен директор на MBDA, заяви: „Визията на MBDA за бъдещото въздушно въоръжение е изчерпателна и амбициозна и ние сме готови да поемем предизвикателството да предоставим на нашите държави-акционери пълния суверенитет върху техните бъдещи въздушни бойни системи. като вземат участие в определянето и разработването на оръжията, с които ще оперират тези системи. MBDA демонстрира, че обединяването на най-добрия опит в областта на задвижването, насочването, свързаността и системната интеграция са направили Метеор най-добрата ракета "въздух-въздух", което дава на пилотите на европейските бойни самолети решаващо оперативно предимство. Благодарение на своята дългогодишна култура на сътрудничество, между другото.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker