Каква ще бъде крайната цена за F-16? Финансовата корекция зависи от съпътстващото оборудване

Pan.bg 17 юни 2019 | 18:48 views (1001) commentaries(2)
img
dnes.dir.bg


САЩ сложиха сделката с Ф-16 на масата, като обявиха цена от 1,6 млрд. долара за 8-те многоцелеви изтребителя. Сумата е над нашите очаквания, така че същинските преговори тепърва предстоят.

Какво се случи до момента?

В предложението, което от посолството на САЩ разпространиха днес, за цената на новите самолети Ф-16, се вижда, че американското правителство коригира цената надолу, сваля я. Малко, но факт. И сега въпросът, който изниква, е ние ще качим ли?

До момента нямаше официална цена, но се коментираше, че първоначалната сумата на американците ще е малко над 1,7 млрд. долара.

След като американският Конгрес одобри продажбата и даде стартова цена от 1,6 млрд. долара (около 2,8 млрд. лева ), какво можем да очакваме...

Цената обаче може да падне до 1,2 млрд. долара. Това пък гласи официално съобщение на сайта на Министерството на отбраната.

САЩ предлагат 1,6 млрд. долара за пакет, който включва пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Погледнато от българска страна, първоначално парламентът даде разрешение цената за 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лева. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена, но с малко, така че сумата евентуално да прескочи 2 млрд. лева.

Интересен щрих в сделката дават две от най-големите руски информационни агенции - РИА Новости и ТАСС. Според тях цената ще се движи между 1,673 млрд. и 1,7 млрд. долара. Но...

Срещу това България ще получи 8 самолета модел F-16 C/D Block 70/72, 10 двигателя за тях, 10 комуникационни системи, както и друго оборудване и боеприпаси, уточнява РИА.

Повод за оптимизъм за финализирането на сделката дава и примерът със Словакия, която направи сделка за 14 изтребителя F-16. При тях първоначалното одобрение от Конгреса на САЩ бе за цена от 2.8 млрд. долара, а сделката бе сключена на 1.8 млрд. долара.

Там много информация за съпътстващото оборудване, още двигатели и т.н. няма. Но точно допълнителните неща са елементът, който може да коригира цената. При сделката със Словакия крайната цена за изтребител бе 128 571 428 долара за изтребител.

Припомняме, че според министъра на финансите Владислав Горанов България може
да си позволи да плати цялата сума за купуване на Ф-16 наведнъж.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти каза, че максималната сума, която България може да си позволи за 8 изтребителя F-16, е около 2 млрд. лева.

Има и още един важен момент, който не се коментира много при оформянето на сделката.

България няма кредитна история при сделки със САЩ за разлика от Словакия, която е купувала хеликоптери, а това рефлектира върху цената.

Именно това кара САЩ да искат еднократно плащане, а не да договорим разсрочване на парите.

За да имат сигурност и двете страни, най-вероятно ще се стигне до сделка с депозит. Това означава, че България и САЩ избират банка, в която българското правителство депозира цялата сума, а респективно САЩ ще теглят от сметката на определени етапи, които те си гарантират със свършена работа по изработката на самолетите.

Ще качи ли цената България...
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Geocom 18 юни 2019, 12:42
   
  0
   
  1

  Паредните соросоидни манипулации от dir.bg.

  САЩ сложиха сделката с Ф-16 на масата, като обявиха цена от 1,6 млрд. долара за 8-те многоцелеви изтребителя.

  точната цена е 1.673 милиарда долара което е по-близо до 1.7 милиарда.

  Повод за оптимизъм за финализирането на сделката дава и примерът със Словакия, която направи сделка за 14 изтребителя F-16 за 1.8 млрд. долара.

  Е те не се управляват от гъзолизци и американски марионетки - ако цената не беше такава те щяха да купят Грипен а нашите и 2 милиарда долара да е пак няма да се откажат - слагачеството е голямо.

  България няма кредитна история при сделки със САЩ за разлика от Словакия, която е купувала хеликоптери, а това рефлектира върху цената.

  Каква кредитна история - да не би да ни ги дават на кредит - ще платим цялата сума и то най малко 4 години предварително така че ние даваме кредит на американците.

  Това означава, че България и САЩ избират банка, в която българското правителство депозира цялата сума, а респективно САЩ ще теглят от сметката на определени етапи, които те си гарантират със свършена работа по изработката на самолетите.

  Да позная ли коя ще е тази банка - същата от която ще теглим заем за да ги купим. И познайте още колко пари за лихви ще платим.

  Продажник до продажника

 2. #2
  Geocom 18 юни 2019, 12:46
   
  0
   
  0

  Там много информация за съпътстващото оборудване, още двигатели и т.н. няма. Но точно допълнителните неща са елементът, който може да коригира цената.

  Информация има предостатъчно - оборудването и въоръжението за всеки самолет е много повече при словаците. В България няма информация защото нашите продажници се мъчат да я крият защото са за разстрел.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker