НАСА се приближи рекордно близо до астероида Бену

Pan.bg 17 юни 2019 | 18:50 views (332) commentaries(0)
img
it.dir.bg


Апаратът орбитира на едва 680 метра над Бену

Сондата на НАСА "Осирис Рекс" се доближи на от едва 680 метра над повърхността на астероида Бену. Така апаратът на НАСА ще започне важната си мисия по картографирането и заснемането на малкия астероид в изключително висока резолюция. По-късно информацията ще се използва за събиране на проби и връщането им на Земята.

"Осирис Рекс" стартира през 2016 г. с цел изучаване и събиране на проби от астероид близо до Земята. Сондата достигна до Бену в началото на декември 2018 г. и оттогава постепенно започна да намалява височината на своята орбита около астероида.

Бену е най-малкият обект, около който кръжи апарат, създаден от човечеството. Дължината на астероида е едва 500 метра.

Орбитирането около нещо толкова малко е много трудно, тъй като астероидът почти няма гравитационно поле. Всъщност, гравитацията му е 100 000 пъти по-малка от земната. Заради това сондата е снабдена с мощна камера, а изображенията от нея се използват за калибриране на орбитата.

НАСА се интересува от Бену, защото астероидът съдържа следи от древната Слънчева система и може да помогне за отговарянето на въпроса как е възникнал живота на Земята. Освен това в средата на 22 век има шанс от 0.037% Бену да се сблъска със Земята.

Най-голямата новина досега около Бену е, че на него има вода.

Тя не е в течна форма, но е в изобилие под формата на мокра глина, разкриха данните, събрани от сондата.

"Има доказателства, че на Бену в миналото е имало течна вода. Това е страхотна новина. Това е изненада", каза Ейми Саймън от НАСА.

Апаратът откри следи от съдържащите се във водата водород и кислород в скалистата повърхност на астероида. Средата на него е малко по-неравна от очакванията - със стотици 10-метрови скали, а не само една-две. Има и една 50-метрова скала, която прилича на два свързани конуса.

Специалистите ще го изследват една година за подходящо място и през 2020 г. апаратът ще се доближи до повърхността, за да събере с роботизираната си ръка прашинки от нея. Те ще бъдат върнати на Земята през 2023 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker