САЩ официално ни предложиха договор за изтребителите

Pan.bg 18 юни 2019 | 00:17 views (404) commentaries(1)
img
banker.


Отделът за военно сътрудничество към Посолството на Съединените щати в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания", пише в официалното съобщение на посолството на САЩ.

В съобщението обаче не се посочват конкретните параметри на предложения проектодоговор, а засега няма официална информация и от Министерството на отбраната.

На 4 юни Американският конгрес одобри финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя F-16 блок 70 от България. Приетият таван бе 1.6 млрд. долара. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Посолството на САЩ обяви тогава, че 1,6 милиарда долара не е крайната цена на изтребителите F-16. Окончателната цена ще зависи от българските изисквания. Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжение на съюзници в НАТО, стойността на което надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че едва ли страната ни ще успее да договори разсрочено плащане. Държавата обаче разполагала с необходимите средства да плати наведнъж. "2 млрд. лв. са много пари, но щом сме членове на НАТО и това е приоритет, вероятно трябва да положим усилия", поясни Горанов. Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов разумната цена по сделката е около 2 млрд. лева.

Експертите прогнозират, че Народното събрание може да разгледа проектодоговора със САЩ още преди лятната ваканция на депутатите. В такъв случай може да очакваме първите от общо осем изтребителя най-късно през 2022 година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Geocom 18 юни 2019, 10:15
   
  0
   
  0

  САЩ официално ни предложиха договор за изтребителите

  Пък нашите гъзолизци официално скриха цената и какво е включено в нея - що ли така.

  Дали ако беше каквато те прогнозираха нямаше да ни продънят ушите колко са добри в преговорите - как мислите?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker