Съдебният процес за сваления над Украйна боинг започва на 9 март 2020 г.

Pan.bg 19 юни 2019 | 13:43 views (424) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Това според групата Bellingcat са част от руските и украински граждани, свързани със събитията от юни 2014г. Олег Пулатов (горе вляво), Едуард Гилазов (вляво долу), Валерий Стелмах (горя вдясно) и Леонид Харченко.

За пръв път Съвместната разследваща група (JIT), базирана в Холандия, посочи конкретни имена на предполагаеми участници в свалянето преди 5 години с военна ракета на пътнически Boeing 777-200ER на авиокомпания Malaysia Airlines над Източна Украйна, в което загинаха почти 300 души.

Още преди пресконференцията, насрочена за този следобед, роднини на жертвите заявиха пред холандски медии, че става дума за четирима души и че имената са им известни. Според холандка, изгубила сина си в трагедията, съдебният процес ще започне на 9 март 2020 г. и обвиненията ще са за убийство.

В последните часове медии разпространиха 7 имена. До официалното им обвиняване от прокуратурата пред холандския съд в Схипхол тези твърдения нямат съдебна тежест за или против невинността им.

Русия, която няколко пъти сменя водещата си версия, никога не е признавала изводите на JIT, включително защото не бе допусната като равноправен участник до разследването. Дежурните коментари от Москва са, че това е преднамерено антируска и силно политизирана акция.

Във вторник холандският телевизионен канал NPO 2 излъчи репортаж с имена на предполагаемите участници в събитията, довели до свалянето на малайзийския самолет, които вероятно ще бъдат обект на официалното разследване. Всички те са били посочвано досега в разследвания на групата Bellingcat и на московското издание "Новая газета":

Сергей Мучкаев - командир на 53-а ценитно-ракетна бригада на руската армия, базирана в Курск; според Bellingcat именно в тази част е комплексът "Бук", от който се предполага, че е направен фаталният изстрел от 17 юли 2014 г.

Иван Безязиков - гражданин на Украйна, където той е заподозрян в извършване на държавна измяна; в холандския телевизионен репортаж той споделя, че се познава със Сергей Дубински и Олег Пулатов

Сергей Дубински (радио позивна "Хмурый"/"Сергей Петровский") - споменаван в разследванията на Bellingcat като началник на военното разузнаване на т.нар. Донецка народна република, ключов организатор на транспортирането на зенитно-ракетния комплекс "Бук", вписан е и в искането за разпит във връзка с катастрофата, което Службата за национална сигурност на Украйна изпрати в Москва през октомври 2017 г.

Олег Пулатов (радио позивна "Гюрза"/"Халиф") - според разследването на "Новая газета"
е човекът, който "непосредствено е съпровождал "Бук"-а", началник на Втори отдел на военното разузнаване на ДНР,

В сряда Bellingcat разпространи нов доклад с имена на онези, които пряко или косвено може да са причастнни към свалянето на боинга от полет МН17. Разследващата група отново заяви, че не може да посочи кой конкретно е издал заповедта да се изстреля зенитната ракета или кой я е изпълнил:

Валерий Стелмах - преди изстрелването на ракетата от "Бук" информира командирите си по телефона, че самолетът приближава

Генерал-майор Сергей Дубински и заместникът му Олег Пулатов - играли са важна роля при превозването на зенитната система от Русия в Украйна и обратно

Леонид Карченко - също е свързан с транспортирането на ракетния комплекс.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker