Ден за високопоставени гости (DVDay) на учението Strike Back 19/Ответен удар 19 - Част 2 Действията на авиацията (ЕКСКЛУЗИВНА ОГРОМНА ВЪЗДУШНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 20 юни 2019 | 20:10 views (3584) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
Сп. „Клуб КРИЛЕ“
Ново селоНа 19 юни 2019 г. на полигон „Ново село“ се проведе Ден за високопоставени гости (DVDay) на учението Strike Back 19/Ответен удар 19.

Замисълът на учението
За основа на ТУБС Strike Back 19/Ответен удар 19 е използван сценарий от общата обстановка за провеждането на серията учения Saber Guardian 2019. Според сценария за «Ответен удар 19» България е мишена на агресия от фиктивна държава Плумбеус. Трябва да се отбележи, че за първи път в сценарии на учения на БА се говори директно за атака срещу България. Досега за подобни сценарии се използваха «сини и червени», след това те станаха «оранжеви и зелени», след това имаше години, в които «участващите» в ученията държави имаха фиктивни и често нелепи имена.
За агресията си срещу България, противникът е сформирал мощна настъпателна групировка с размер на усилена механизирана бригада, поддържана от авиация. Главният й удар е в направление височина Обраслата - Централна вишка - село Пъдарево. За отбрана в тази полоса България е сформирала групировка в размер на усилен механизиран батальон в състав 38-и механизиран батальон, батарея гаубици 2С1 „Гвоздика“ от 20-и самоходен артилерийски дивизион и самоходна минохвъргачна батарея с минохвъргачки Б1-10 „Тунджа“ от 2-а механизирана Тунджанска бригада.
Батальонът има 3 роти:
-Рота Alpha с 3 пехотни взвода с машини Hummer, по един от България, Албания и Северна Македония, усилени с минохвъргачки Б1-10 „Тунджа“;
-Рота Bravo с 3 взвода с БТР-60ПБ МД1, усилена с танкова рота с ОБТ Т-72;
-Рота Charlie от СВ на САЩ в Европа с 3 взвода на БМП М2/М3 Bradley, усилена с танков взвод с ОБТ Leopard-2HEL от СВ на Гърция;
-Огневата поддръжка бе от батарея 2С1 „Гвоздика“, както и от противотанков взвод със СПГ-9;
-Логистична рота бе с камиони ЗиЛ-131;

Бойните действия
Противникът с цената на големи жертви в жива сила и загуба на бойна техника, след 6 часа тежки боеве, се е вклинил в българската отбрана, но е принуден да премине към отбрана на рубеж Разрушения град - североизточния склон на височина Обраслата. След бой на последователни рубежи 38-и мех. бат. се е закрепил по рубежа Надълбите - насипите, Боньов камък и южно от него. С цел недопускане на подвеждането на резервите на противника, командирът на 38-и мех. бат. подп. Николай
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Николов иска и получава авиационен ресурс. С цел недопускане на „приятелски огън“ първоешелонните части на 38-и мех. бат. обозначиха с бял дим предния край на отбраната. Два щурмови самолета Су-25УБК с водач борд 047 (командир подп. Милков с щурман лейт. Енев) и воден борд 095 (командир кап. Бурмов с щурман ст. лейт. Икономов) от БПР-Безмер в двойка извършиха въздушно разузнаване с бомбомятане, от горка на височина 300-600 m и скорост 400-600 km/h, на по 8 бомби по взводните колони на резерва на противника. С реализираните попадения бе спряно неговото движение и след това Су-25УБК по единично извършиха по 2 атаки с НУРС-ове С-5. Последният заход бе използван за визуално разузнаване на нанесените щети и доразкриване на местоположението на противника и движението на неговите колони. В резултат бяха открити неунищожени цели и командирът на 38-и мех. бат. получи нов авиационен ресурс - двойка щурмови вертолети AH-64+ Apache от армейската авиация на Гърция. Те влетяха на пределно малка височина и нанесоха удар с 70 mm НУРС-ове Hydra по разкритите цели на противника. Направи впечатление, че за разлика от Ми-24, който нанася удар с НУРС-ове след горка и пикиране, АН-64+ нанасят удари от кабриране. Двойката се раздели и всеки от вертолетите отходи по различен маршрут. Последва ново събиране и нови 2 удара, този път с 30 mm бордови оръдия.

Към края на DVDay-я в хода на контраатаката на рота Bravo един БТР-60ПБ МД1 бе поразен от противника. Екипажът го напусна, но един от членовете му се нуждаеше от медицинска помощ. Лекарят на батальона пристигна с Hummer-линейка. На място установи, че боецът има нужда от авиомедицинска евакуация и бе повикан вертолет AS532AL Cougar от 24-а авиобаза. Екипажът влетя на минимална височина, кацна на импровизираната площадка и групата за търсене и спасяване с помощта на екипажа на БТР-а пренесе на носилка ранения боец до вертолета и го евакуира.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Ден за високопоставени гости (DVDay) на учението Strike Back 19/Ответен удар 19 - Част 2 Действията на авиацията (ЕКСКЛУЗИВНА ОГРОМНА ВЪЗДУШНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/21 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker