Русия ще се защитава с "космически щит"

Pan.bg 19 юли 2019 | 15:53 views (628) commentaries(0)
img
"В Русия, в близко бъдеще, може да бъде възстановен „космическият щит“ - войски за противокосмическа отбрана (ПKO). Това ще бъде в отговор на плановете на Пентагона за милитаризиране на космическото пространство - извеждането на американски ударни оръжия в орбита около земята",
съобщиха няколко източника от военно-отбранителния комплекс, цитирани от "Интерфакс-АВН".
В съветските времена, противокосмическата отбрана беше един от четирите компонента на единната система за въздушно-космическа отбрана (ВКО) на страната. Освен ПКО в нея са включени и системата за противоракетна отбрана (ПРО), системата за предупреждение от ракетни нападения (СПРН) и системата за контрол на космическото пространство (СККП). От средата на 60-те години на миналия век всеки един от елементите на тази система за въздушно-космическа отбрана активно се развиваше. Това се отнасяше и за ПКО, която разполагаше собствени сили, средства, единен щаб и командване.
Днес неотдавнашното решение на президента Доналд Тръмп да създаде космическо командване в Пентагона говори за плановете на САЩ за милитаризиране на космическото пространство. Русия е принудена да предприеме ответни мерки. Очаква се, че възстановената структура на ВКО да се превърне във важен компонент на въздушно-космическата отбранителна система и ще стане част от ВКС на РФ.
Както стана известно, във връзка с плановете за възстановяване на командването на ПКО, се предвижда да се възобнови подготовката на специалисти за войските на ПКО. Такива специалисти могат да бъдат обучавани от Военната академия за Въздушно-космическа отбрана "Г. К. Жуков" в Твер.

"Интерфакс-АВН"
Снимка: © Пресс-служба Минобороны РФ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker