Ген.Попов: Разработваме стратегия за БЛА

Pan.bg 13 окт 2011 | 17:33 views (3045) commentaries(0)
img Информация на Pan.bg

Ген.Константин Попов, Командир на българските ВВС даде интервю за авиационното списание "Клуб КРИЛЕ", в което говори за най-актуалните теми от настоящето и бъдещето на военновъздушните ни сили. Ето какво отговори той за това, докъде е проекта за придобиването на БЛА (безпилотен летателен апарат).
"Разработва се стратегия за БЛА, знаете за нея от предишни интервюта с мен и моите колеги. Знаете, че ВВС имат желания и визия за този тип летателни апарати, те са заложени в плана за развитие. Искам да споделя с вашите читатели нещо ново – когато става въпрос за работа с други държави трябва да споделя, че ние имаме едно много положително и ясно изразено отношение към една инициатива на американските ВВС. А имено – създаване на структура която да използва възможностите на БЛА в рамките на НАТО. Защото се оказва НАТО има абсолютна необходимост от ISTAR или най-общо казано от средства за осъществяване на разузнаване и наблюдение от въздуха. Това бе още веднъж ясно демонстрирано в хода на операцията в Либия, и от продължаващата операция в Афганистан. Когато имаш time sensitive targeting и dynamic targeting (бел. ред. става въпрос за цели с променлив статут във времето, като и да подвижни цели) ти трябва да имаш пълна информация. Такава може да се достави само от ВВС. Това е нещо, което за първи път го казвам публично. Става въпрос за инициативата NATO Allied Ground Surveillance на базата на апарати Euro Hawk и проекта за придобиване от България на наземен терминал за тази система.
Това е на стратегическо ниво, що се отнася да дейностите в рамките на българските ВВС конкретните задачи и съответно системи ще станат ясни с одобрението на концепцията което ще е съвсем скоро. Тя се разработва от ЩО, ние сме предали нашата част от анализите и експертизите. Това което мога да кажа, е че със Стратегията се търси всеобхватен подход за използването на БЛА във всички видове въоръжени сили и на всички нива. Мисля, че това е правилния и държавнически подход, защото не може да се изхожда само от нуждите на ВВС. В края на краищата БЛА работят в полза както на стратегическото ниво, така и на тактическо и оперативно ниво за всеки един вид
въоръжени сили. "

Очаквайте празничното интервю с ген.Попов утре на страниците на сайта ни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker