Тържествено събрание-концерт за празника на Радиотехнически войски на 20 март

Pan.bg 19 мар 2012 | 11:43 views (2680) commentaries(0)
img На 18 март се навършиха 60 години от създаването на Радиотехническите войски.

Тържествата по повод юбилейната годишнина започнаха в петък със събрание в Националния военноисторически музей. В словото си командирът на 1-ви радиотехнически полк полковник Борислав Петров проследи десетилетната история на рода войски, от ротите за въздушно наблюдение до съвременните радиорелейни станции и участието на РТВ в единната система за ПВО на НАТО.

В чест на юбилея в музея беше представена експозиция на елементи и системи от радиолокационна техника и изложба на художествени фотографии.

Тържественото честване на Празника на Радиотехнически войски ще се проведе на 20 март от 14:00 часа в Централния военен клуб. На събрание-концерт ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители, отличени със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Военновъздушните сили.

Радиотехнически войски са приемник на създадената през 1940 г. Въздушно-предупредителна служба. През 1952 г. батальоните за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка са реорганизирани в три полка, с което се поставя началото на Радиотехнически войски.

Днес РТВ са основна съставна част на системата за Противовъздушна отбрана на страната. Те водят непрекъснато разузнаване и контрол на въздушното пространство на Република България.

Формированията от РТВ участват в Интегрираната система за ПВО на НАТО и в осигуряване на учебно-бойната дейност на авиацията и зенитно-ракетните войски.

http://airforce.mod.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker