"Търкиш еърлайнс" планира експанзия в региона

Pan.bg 08 окт 2010 | 02:50 views (1600) commentaries(0)
img "Търкиш еърлайнс" (Turkish Airlines) е готова да инвестира в други авиокомпании, като това е част от плановете на компанията да се превърне в един от десетте най-добри превозвача в света до 2016 г., пише на сайта си изданието Air Transport World.
Изпълнителният директор на превозвача Темел Котил обяви, че може всеки момент да се направи стратегическа инвестиция или създаване на съвместно дружество. "Търкиш еърлайнс" притежава дял от 49% в националния превозвач на Босна и Херцеговина – BH Airlines (бивша Air Bosna), и по думите на Котил турската компания разглежда възможността за инвестиция в съседните пазари като България, Гърция или Централна Азия. Той не назова конкретни компании, само обяви, че броят на потенциалните фирми за инвестиране е под десет.
Котил допълни, че бизнес стратегията на турския превозвач е да изгради единен център на полетите си в Истанбул, както и да купи дялове в други авиокомпании, вместо да се слива с тях и така да им предостави възможност да генерират растеж със собствения си бранд. За пример той посочи превозвача SunExpress, в който собствеността е поделена между "Луфтханза" и "Търкиш еърлайнс", но оперира под самостоятелно име.
По думите на Котил експанзията на турската авиокомпания ще подпомогне развитието и на авиопревозвачите от съседните страни в региона.
"Ако помогнем на тези авиокомпании, ние също така помагаме на региона и на нашия център в Истанбул", допълни той.

"Търкиш еърлайнс" е една от най-бързо разрастващите се компании в света по брой полети и печалба. Годишно турският превозвач обслужва над 25 млн. пътници и разполага със 127 директни международни и 37 вътрешни полети. За 2009 г., авиокомпанията отчете 389 млн. евро печалба.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker