НЕПОЗНАТАТА МЕЛНИЦА В БАЛЧИК

Pan.bg 15 апр 2012 | 21:42 views (5044) commentaries(0)
img Публикуваме част от прекрасният исторически разказ за мелницата, която е на самия морски бряг в Балчик:

http://balchik.com/%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Балчик е град, който с право се гордее с хилядолетната си история и богатото си културно наследство. Но точно тази хилядолетна история не ни позволява да оценим важните събития от недалечното ни минало. Запленени от загадките на античността, мистиката на средновековието и величието на Възраждането, ние несправедливо пренебрегваме един кратък, но твърде значим период за развитието на младата българска държава, известен в стопанската ни история под името “златното десетилетие”. Периодът обхваща първите години на XX век, преди Балканската война, когато България се утвърждава като водеща икономическа сила на полуострова. Балчик заема достойно място между градове, активно учавствали в този процес. А изграждането на мелницата на Анонимното акционерно дружество е безспорен връх на индустриалния подем от началото на миналия век в нашия град.

image

Днес изоставената сграда на мелницата, мълчалив свидетел на една славна епоха, с монументалния си силует ни напомня за философията на българските предприемачи от преди повече от сто години, а именно, че е много по-изгодно да изнасяш готова продукция (брашно), отколкото суровина (зърно). Сега балчишкото пристанище изнася пшеница.
За технологичното чудо на мелницата научаваме от възторжения разказ на Кирил Г. Попов, публикуван под заглавието “Културна България в Балчик”, в два поредни броя на “Варненски търговски вестник” от месец август 1911 г.:

“…В 6 часа сутринта, параходът пусна котва в пристанището.

Пред амфитеатрално разположения град с двуетажни здания, на самия бряг се издига бялата 4-етажна мелница – обект на нашата екскурзия. (Четири етажа плюс приземен и тавански етаж – общо етажите са шест, б.а.)

Влязохме през северния вход на мелницата скептици към чутите похвали за тая мелница и излязохме през южния, удивени, горди, възхитени. Ние бяхме зрители на една чужда, висша за България култура. В тоя краен ъгъл на нашето отечество, в тоя пустинен край на едновремешните диви сармати, неволни съседи през последните дни на стареца Овидий, ние видяхме нова, културна България.
image
Балчишката мелница е една от най-модерните мелници не само в България, не само на Балканския полуостров, но даже и в Европа. Инсталирана в най-новата мелничарска техника, тая мелница представлява едно образцово модерно индустриално
заведение. В нея са приспособени най-усъвършенстваните производствени машини и двигатели. Човек се поразява пред онова великолепно зрелище, което представлява машината в мелничарското производство. В това 4-етажно просторно здание, обитава и пълновластно царува машината, пренебрегнала и изключила почти напълно човешкия труд и помощ. Двама хамали изсипват долу, при входа от север, в два кладенеца чували с жито и други двама хамали поемат от другата страна, при южния вход, самодвижещите се по един улей от втория етаж на мелницата чували с брашно!…”

Проф. Кирил Г. Попов (1870-1927) е виден български икономист и статистик, дописен член на БАН, един от създателите на държавното статистическо учреждение. В продължение на 14 години е Председател на Българското икономическо дружество.

image
Мелницата днес - снимка от 5 август 2012 г. - сн.Преслав Панчелиев

Мелницата в Балчик е проектирана от “Maschinenfabrik und M?hlenbauanstalt G. Luther” AG, Braunschweig (превод от немски – “Фабрика за машини и строителство на мелници Г. Лутер” АД, гр. Брауншвайг). Същата фирма е проектирала и построила някои от най-големите мелници в Европа от епохата. Една от тях е мелницата Рогенмюле (Roggenmuhle Lehndorf) в гр. Брауншвайг, Германия построена през 1912 г. като експериментална мелница на предприятието. Днес тази мелница е запазена във вид близък до автентичния и ни дава възможност да придобием ясна представа за технологичното оборудване използвано в мелницата в Балчик построена две години по-рано.

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО:

ЗА ЧАСТ 1

http://balchik.com/%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0


ЗА ЧАСТ 2

http://balchik.com/%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-2-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82

ЗА ЧАСТ 3

http://balchik.com/nepoznatata-melnica-3-ta-chast
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker