Вицепрезидентът Маргарита Попова посети Созопол и разгледа новия символ на града - рибарската лодка аламана

Pan.bg 01 сеп 2012 | 08:02 views (1940) commentaries(0)
img http://www.sozopol.bg

Петък, 31 Август 2012 16:36

„Тук, в Созопол доброто не идва само. Всяко добро води след себе си още едно добро дело”- заяви вицепрезидентът Маргарита Попова след срещата си с кмета на община Созопол Панайот Рейзи. На срещата присъстваха областния управител Константин Гребенаров, председателя на общинския съвет Красимира Германова и зам. кметовете Катя Стоянова и Петя Чапевова.

„В Созопол нещата се случват, защото общинската и държавната власт работят в една посока, има диалог и обща визия за развитието на града”- заяви по време на пресконференция Маргарита Попова и подчерта ,че община Созопол е пример за много други общини в региона. По време на срещата са обсъждани две теми, които са част от визията на общинското ръководство за развитието на Созопол в сферата на туризма.Вицепрезидентът заяви, че ще подкрепи амбицията на Созопол да развива конгресен и спортен туризъм. Община Созопол стартира проект за развитие на конгресен туризъм, като започна подготовката на 15 юбилеен Балкански конгрес по преработка на минерални суровини съвместно с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, който ще се проведе юни 2013 година. Поставени са и основите на спортния туризъм, като в момента се доизгражда футболния стадион на града, който ще посрещне участниците в Европейското първенство през 2015 година. Дотогава ще бъдат изградени още две игрища и няколко тенис корта, като освен спортната база, която ще изгради общината със собствени средства, се очаква и държавата да обнови олимпийската база, която се намира в близост до стадиона. Областният управител Константин Гребенаров заяви подкрепата си за развитието на Созопол по отношение на конгресния и спортния туризъм и подчерта ,че в Созопол и досега са се случвали много добри неща, но сега ситуацията за града е много благоприятна.

Вицепрезидентът Маргарита Попова, придружена от кмета Панайот Рейзи и областния управител Константин Гребенаров разгледаха аламаната- новия символ на Созопол, разкопките до църквата „Св. Кирил и Методий” и посетиха църквата „Св. Георги Победоносец”,където бяха посрещнати от отец Иван.Маргарита Попова запали свещ и се помоли пред иконата на Света Богородица, после се поклони пред мошехранителницата , където се съхраняват мощите на Св. Андрей Първозвани, парченце от Светия кръст и миро от мощите на Св. Николай Чуодотворец.Визитата й продължи с посещение на Етнографския музей, където бе посрещната


с китка здравец. Вицепрезидентът сподели ,че е приятно изненадана от милия жест, защото той й напомня посещението й в Созопол по време на изборите преди година.” Тази китка здравец, това топло посрещане от жителите на Созопол и искрена подкрепа бяха много ценни за мен тогава. Ние с г-н Плевнелиев обещахме, че ще се върнем и ще помагаме и го правим”- заяви Маргарита Попова. Тя разгледа музейната сбирка и остана очарована от експонатите й. Подробно разгледа старинните бижута и остана възхитена от малка дървена дарителница, която е на повече от 200 години.

Вицепрезидентът пусна паричка в нея и пожела на жителите на града да запазят възрожденския си дух и да съхранят богатата история и култура на Созопол.Гостите опитаха и от характерните за Созопол сладко от зелени смокини и сладкиша „дамги”, с които ги нагостиха домакините.Другата църква, която впечатли Маргарита Попова бе „Света Богородица”, която е под егидата на ЮНЕСКО.Красивият иконостас привлече вниманието на гостите, които дълго разглеждаха храма, който е построен по време на турското робство така, че височината му да не надхвърля височината на конник.

Разходката из Стария Созопол завърши с посещение на Художествената галерия.Вицепрезидентът разгледа новите изложби и поздрави уредникът на галерията художникът Иван Бахчеванов за изключителните му картини и дървени скулптори, които пресъздават атмосферата на остров Св. Иван.

Маргарита Попова е специален гост и на празниците на изкуствата „Аполония”. Тя ще открие вечерта 28-то издание на културния форум.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker