ТРЕТИ ДИВИЗИОН СТАНА ОТРЯД ПРОТИВОМИННИ КОРАБИ

Pan.bg 09 ное 2012 | 19:05 views (6477) commentaries(5)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”,
снимки на автора


На 9 ноември събитията в Пункт за базиране Варна (от 1 ноември т.г.) породиха чувства, адекватни на Деня за национален траур по повод кончината на Патриарха на БПЦ. Обявено бе разформироването на Трети дивизион миночистачни кораби, който наскоро навърши 42 години от създаването си (30 септември 1970 г.), спуснати бяха флаговете на последните два кораба, останали от първоначалния му състав от 6 базови тралчици проект 257ДМЭ, стана ясно, че във Варна остава отряд противоминни кораби - минен ловец „Цибър”, два рейдови миночистача в строя и четири в резерв. Отрядът е в състава на Шести дивизион противоминни кораби с командване в Пункт за базиране Бургас в структурата на Военноморската база на флота.
На ритуала присъстваха контраадмирал Валентин Гагашев – заместник-командващ на Съвместното командване на силите, комодор Георги Мотев – заместник-командир на ВМС, 12 от всичко 13 командири на дивизиона (един служи в чужбина), от които двама са вицеадмирали (командвали и ВМС,) и един комодор. Поводите събраха и много офицери, старшини и матроси, служили в Трети дивизион.

image

За историческото развитие, ролята и значението на дивизиона през годините говориха последният му командир капитан ІІ ранг Георги Николов и заместник-управителят на Варненска област вицеадмирал от резерва Пламен Манушев. Приветствие поднесе първият командир капитан І ранг от резерва Йото Йотов. Двама офицери, старшина и матрос бяха наградени от командира на Военноморската база комодор Митко Петев, а четирима офицери (един от резерва), четирима старшини и двама матроси – от командира на дивизиона. Всички бивши командири на дивизиона получиха паметен подарък – колаж. Обявено бе, че на 1 ноември т.г.е създадено гражданско сдружение „За чисти и безопасни фарватери”, целта на което е да обединява миньорите за запазване на техните традиции.
Тържествено бяха спуснати флага и вимпела на базовите миночистачи „Искър” и „Добротич” и вимпела на дивизиона. Те преминаха през ръцете на командира на дивизиона, командира на Военноморската база, заместник-командира на ВМС, за да бъдат връчени на директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.
След това бе открит и осветен Монумент на морската слава, който се състои от две части – досегашния Паметник на загиналите миньори, на който бяха положени цветя, и новата Паметната плоча
на Трети дивизион миночистачни кораби, създадена от бизнесмена - бивш матрос, впоследствие старшина от дивизиона Марио Димитров. След словото си командирът на Пункта за базиране Варна капитан І ранг Тодор Йотов – син на първия командир на дивизиона, прочете емоционално писмо на старшина (служил 18 години и загубил окото си в дивизиона), Станислав Александров - в момента в Канада.
След официалната част ветераните посетиха корабите за последно, екипажите се снимаха пред тях, среща на поколенията миньори се проведе по-късно през деня в ресторант „Панорама” на хотел „Черно море” във Варна.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Визитка:

Трети дивизион миночистачни кораби е основан на 30 септември 1970 г. Първоначално сe именува Трети дивизион базови тралчици и в състава му влизат 2 кораба проект 257 ДМЭ. До 1985 г. броят им е увеличен до 6 кораба, на които се присвояват и следните имена: „Искър”, „Цибър”, „Добротич”, „Капитан–лейтенант Евстати Винаров”, „Капитан–лейтенант Кирил Минков” и „Капитан І ранг Димитър Паскалев”.
На 1 септември 1992 г., след като в състава му влизат рейдовите миночистачи проект 1259.2 и проект 501 от пункт за базиране Балчик, дивизионът е преименуван на „Трети дивизион миночистачни кораби”. Основна функция на военното формированието е гарантиране чистотата от мини на морските фарватери в териториалните води на Република България.
На 8 февруари 2009 г. тържествено е вдигнат флагът на ВМС на Република България на минен ловец „Цибър”, явяващ се достоен наследник на базовия миночистач „Цибър”, изведен от бойния състав през 2005 г.
През годините на своето съществуване дивизионът активно участва в националните и международни учения „Кооператив партнър”, „Бриз”, „Андромеда”, провеждани в Черно море, както и „Синият Дунав 2000” (на река Дунав). От 1 ноември 2012 г. Трети дивизион миночистачни кораби е трансформиран в отряд противоминни кораби и се влива в състава на Шести дивизион миночистачни кораби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Чичо Жоро 09 ное 2012, 19:58
   
  0
   
  0

  Има тържествено вдигане на флаговете. Тържествено спускане е само ако предадеш флага да го вдигнат на нов кораб, а не в музея. И каква официална част? Това е панахида. И надгробен камък си има. Малко служих там, но съм горд, че познавам голяма част от личния състав. Искрено съжалявам, че доживяха такова събитие. Попътен вятър и успешна реализация на колегите, които остават и на тези които си отиват.

 2. #2
  До чичо Жоро 09 ное 2012, 21:44
   
  0
   
  0

  "Тържествен" има синоними: церемониален, празничен, официален, триумфален, грандиозен, импозантен,внушителен, величествен, величав, великолепен, блестящ, достоен, главен, параден и т.н.(Виж Синонимния речник на българския книжовен език)Няма да обяснявам "официален". Спускането на флаговете беше наистина тържествен и официален ритуал - целуваха ги, предаваха ги с доклади нагоре по субординационната стълбица. Пред очите на стотици хора. Не беше панихида! Спомените, традициите, дългът не умират! Трети дивизион има всичко това!


 3. #3
  Морски 09 ное 2012, 22:26
   
  0
   
  0

  ... по стъпките на 8-ми и 10-ти. Тъжно!

 4. #4
  ivanov711 10 ное 2012, 07:36
   
  0
   
  0

  Продължава ликвидирането на БА ( разбирайте Майка БЪЛГАРИЯ ).
  Първо оголиха южната граница, след това и въздушното ни пространство, а сега и морската ни граница!
  Какво ли следва?

 5. #5
  Друг Морски 10 ное 2012, 10:52
   
  0
   
  0

  ...по стъпките на 7-ми, 8-ми и 10-ти дивизион.

  Следва 96-ти, после 1-ви..

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker