Реновирана дига пази Белене от наводнения

Pan.bg 24 апр 2013 | 15:05 views (1851) commentaries(0)
img в.Посредник

Изпълнени са предвидените технически мероприятия като отнемане на неравности и поставяне на укрепващи габиони на водния откос на десния бряг на Дунав и повдигане на нивото на дигата край Белене. Така, както е видно, в настоящия момент се избягва опасността от заливане на крайречните квартали в североизточната част на град Белене. Това научихме в разговор с общинското ръководство на крайдунавски град.
В изпълнение на договора по ОП „Регионално развитие” към настоящия момент Община Белене почти финализира работата си проект „Мерки за предотвратяване на наводнения в Белене" като всички дейности по изпълнение на строителството са приключили в срок.
Ще припомним, че Държавна приемателна комисия прие обекта в края на февруари и подписа протокол образец 16. В резултат в началото на март беше издадено разрешение за ползване на ДНСК, а реновираното съоръжение вече видимо добре пази града от сегашните високи води на Дунав.
В рамките на проекта беше извършено отнемане на неравности по десния бряг на Дунав, тампониране на неизползван канализационен колектор за отвеждане на дъждовни води на града, надграждане на два ниски подхода към реката и 750 метра дига в долния североизточен район на Белене, който е потенциално опасен от заливане при високи води на Дунав. Бяха поставени и 368 габиона.
От Община Белене припомнят, че целта на проекта беше чрез реконструкция и ремонт на част от съществуващата инфраструктура да се предотвратят рисковете и щетите за здравето, живота и имуществото на населението, предизвикани от наводнения в североизточната и централна част на Белене.
Договорът беше подписан на 1 юни 2011 година и приключва в края на май тази година. Общата стойност на проекта е 591 334 лева - от Европейския фонд за регионално развитие бяха осигурени 443 134 лева, съфинансирането от националния бюджет е 52 133 лева, а Община Белене осигури собствени средства за успешното изпълнение на проекта съфинансиране в размер на 96 066 лева.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker