На 14 юни се открива Дунав мост 2

Pan.bg 24 май 2013 | 11:55 views (1718) commentaries(0)
img economynews.bg


На 14 юни ще бъде откриването на Дунав мост 2. Това е договорено между президента Росен Плевнелиев, министър-председателя на Румъния Виктор Понта и комисаря по регионалната политика на ЕС Йоханес Хан, обяви самият Плевнелиев пред журналисти в Брюксел.
Дунав Мост Видин-Калафат има ключово значение не само за бъдещото развитие на Пан-европейски транспортен коридор ІV, но и за цялата Югоизточна транспортна ос на Европа и на Транс-европейската транспортна мрежа с възможностите, които ще се открият за комбиниран транспорт и за прехвърляне на определени обеми трафик от шосе на железница.Това се посочва в официалната страница на съоръжението.
Проектът от българска страна обхваща:
Изграждане на комбиниран (пътен и железопътен) мост с четири пътниленти, една железопътна линия, елосипедна алея и две пешеходни алеи.
Строителство на прилежащата пътна и железопътна инфраструктура, което обхваща: изграждането на нова товарна жп гара и 7 км нова жп линия, реконструкция на съществуващата пътническа жп гара и строителство на 7 пътни възела на две нива.
Бюджетът на проекта от българска страна е 225,145,000 евро, осигурени от следните източници:
zoom_sss
От румънска страна са изградени: 5 км нова жп линия, 5 км първокласен автомобилен път и терминален пункт за общ граничен контрол и таксуване на автомобилния транспорт.
Бюджетът на проекта от румънска страна е 48 млн. евро, включващ безвъзмездна помощ от програма ИСПА на ЕС и финансиране от държавния бюджет на Румъния.

След търг на 30 януари 2007 година испанската фирма FCC е назначена за изпълнител на проектирането и строителството на основния мост, а френско-британският консорциум Ingerop/High-Point Rendel е назначен за инженер по условията на ФИДИК, който да изпълнява контрол на проектирането и надзор над строителството. На 26 октомври 2007 г. FСС е назначена за Изпълнител по Договор 3, с Инженер по надзора Ingerop/High-Point Rendel/Salfo.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker