Откриха Дунав мост 2

Pan.bg 15 юни 2013 | 11:14 views (1861) commentaries(0)
img Двама настоящи и един бивш премиери откриха Дунав мост - 2
Виктор Понта: Аз съм шестият румънски министър-председател от началото на строежа!
БЛИЦ


С тържествена церемония беше открит вторият мост на река Дунав между България и Румъния, който свързва Видин и Калафат. За откриването на съоръжението пристигнаха премиерът Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, Негово Светейшество патриарх Неофит, премиерът на Румъния Виктор Понта, еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хаан, много граждани и гости на Видин. Лентата на Дунав мост 2 Видин - Калафат беше прерязана от двама работници от Видин и Калофат, работили от началото на построяването на моста. Децата, които държат лентата, са от България и Румъния и носят традиционни носии. Много се радвам да присъствам днес на откриването на това прекрасно съоръжение. Искам да кажа две неща – едно малко съжаление и една голяма надежда. Съжалявам, че този мост има толкова дълга история. Чухме, че римляните са строили по-бързо. В някаква степен, историята на този мост докосва и моята професионална кариера, когато взехме решение да го изграждаме, аз бях заместник, и подпомагах моя министър в структуриране на финансирането. По-късно се опитвах да структурирам финансирането му като министър. Сега много се радвам, че част от проблемите са отпаднали и повече няма да мисля за „Дунав мост” 2. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски. „Много се надявам този мост да даде импулс и за икономическото развитие на двата региона от двете страни на брега на реката. Много се надявам, че това прекрасно съоръжение ще бъде предизвикателство по-бързо да направим останалата инфраструктура, така че да създадем предпоставки за ускорено развитие както на цяла Северозападна България, така и на съответната част от Република Румъния”, добави Орешарски.
image

Строителството на „Дунав мост” 2 продължи твърде дълго, каза министър-председателят на Румъния Виктор Понта. „Много съм радостен, и имам късмета да бъда днес тук. За 2000 години, са построени три моста в тази зона. Моментът действително е исторически”, каза още Понта. „Строителството на този мост продължи твърде дълго. Аз съм шестият министър-председател, за да стигнем до официалното откриване на моста. Подозирам, че и в България са се сменили много неща. Важният урок е да се научим заедно да работим по-ефикасно по големите проекти,
по които държавите ни се нуждаят”, заяви Виктор Понта. „Да се опитаме заедно да подобрим инфраструктурата от румънска и българска страна и да мислим заедно за други големи проекти. Бих искал да изразя най-добри намерения на българските съседи. Искам по-често да вървим заедно по нашия общ европейски път и да бъдем заедно в Шенгенското пространство”, каза още румънският премиер.

image
Благодарим на българските и румънските власти от последните няколко години за това, че направиха всичко възможно да видим тази конструкция завършена, че се погрижиха от утре този мост да започне да функционира, каза еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан. По думите на еврокомисар Йоханес Хаан - това е съоръжение, което ще бъде връзката между два региона с население, което се нарежда сред едно от най-бедните в ЕС. "Нека споделя убеждението ми, че тук ще се провежда политика на повишаване на благосъстоянието на хората, което ще стане възможно и чрез постигнатото сътрудничество” - каза еврокомисар Йоханес Хаан. угур Изъреску, министър-председател на Румъния през 1999 - 2000 г., посочи имената на онези, които са допринесли за подписването на документите за изграждането на моста, сред които от българска страна назова Петър Стоянов, Иван Костов, Надежда Михайлова. Той припомни части от историята на започването на проекта за построяването на „Дунав мост” 2.

"Това прекрасно, красиво съоръжение, най-новият мост на река Дунав свързва хората от двете страни, но той ги свързва не само помежду им. Той ги свързва с Европа, той превръща Видин в кръстопътна точка на нашите връзки с Европа," каза председателят на Народното събрание Михаил Миков. „Ние дочакахме, и това го казвам не като председател на български парламент, а като човек, роден в този край. На европейските банкноти има изобразени мостове и врати. Това не са реални мостове. Това са детайли от мостове в различни страни, които отварят врати, които свързват хората, които правят Европа силна и солидарна. Вярвам, че усещаме, че сме много по-близо до Европа. Ние не се свързваме само с нашите съседи, а и със солидарната, силна Европа, Европа на бъдещето”, заяви Михаил Миков.

По-рано Негово Светейшество патриарх Неофит каза: „Господи, съпътствай пътуващите и преминаващите през този мост. Предпазвай ни от всяко зло обстоятелство”. Той благослови моста Видин - Калафат. "Откриването на Дунав мост 2 при Видин - Калафат е празник, който ние очакваме от дълго време с надеждата, че това ще спомогне за по-доброто развитие на инфраструктурата на град Видин и неговите граждани, които очакват икономическо раздвижване на този хубав край на нашата родина," каза Неофит. Той благодари на всички за топлото и тържествено посрещане. „Ние сме убедени, че Божието благословение ще бъде над всички вас, според вярата и надеждата ви и че предстоят светли дни за цялото наше отечество, неделима част от което е Северозападният край и историческия град Видин”, каза още Негово Светейшество Българският Патриарх./БЛИЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker