Учението „Черноморски ястреб“ - 2013 затвърди доброто партньорство и сътрудничество

Pan.bg 03 юли 2013 | 20:16 views (3515) commentaries(0)
img Сайт на МВР

Целите на учението, което се проведе днес, са отработване на споразуменията, свързани с информационния обмен и практическо взаимодействие на силите на страните от Черноморския форум за сътрудничество по отношение на граничното наблюдение, противодействието на нелегалната миграция и трансграничната престъпност, както и съвместни действия при търсене и спасяване на човешки живот.
Сценарият имаше виртуална и практическа част. По линия на Черноморския форум за сътрудничество на 30.06.2013 г. България получава чрез Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас съобщение от Република Турция, че кораб ще отплава от източната част на Черно море в посока българския бряг. В рамките на два-три дни на борда му, в открито море, ще бъде направен опит за нелегално прехвърляне на емигранти от държава в Близкия Изток от неизвестен риболовен кораб. След като стъпят на българския бряг, те ще бъдат транспортирани с автомобил във вътрешността на страната. В операцията се включват черноморските гранични служби на България, Турция и Грузия. В Черноморския център постъпва съобщение от турската брегова охрана, че корабът е открит в морето без система за идентификация. Той се движи без светлини и избягва основните морски направления.
Съществременно в Черноморския център в Бургас е получен сигнал от руската гранична охрана, че от пристанище Новоросийск е отплавала в посока България ветроходна яхта, плаваща под флага на същата близкоизточна държава. Предполага се, че яхтата ще пренесе оръжие, което ще вземе на борда си от друг неизвестен плавателен съд. Вероятно е на борда да има и опасен товар с възможна двойна употреба. Граничните сили на Русия, Румъния и България прилагат план за действие при аварийни ситуации.
Заподозреният кораб и яхтата навлизат в български териториални води. Оператор на интегрираната система за наблюдение на морската ни граница забелязва, че от кораба е изхвърлен товар. Гранично-полицейските кораби на България и Русия се насочват към него и извършват бордови контрол. Открити са двама нелегални емигранти без документи. Те заявяват, че е имало още нелегални пътници, които са пуснати от екипажа зад борда. В издирването на хората се включва хеликоптер от специализирания отряд за въздушно наблюдение на Гранична полиция.
Гранично-полицейските кораби спират ветроходната яхта за бордова проверка, която е извършена от мобилна група на румънската гранична полиция. Българският кораб прехвърля екип, който извършва проверка
за радиоактивни вещества и водолазен екип - за подводен оглед на яхтата. В помещенията на каюткомпанията са намерени осем пушки, боеприпаси за тях и един сандък с гранати. На плавателният съд са открити и материали, предназначени за направата на бомба. Гранично-полицейският хеликоптер открива надуваема лодка и петима души със спасителни жилетки във водата. Корабите се насочват към района и спасяват бедстващите имигранти, паднали зад борда. Екипажите на плавателните съдове -нарушители са задържани, започва полицейско разследване.
Дългогодишното партньорство между граничните служби на черноморските държави е изключително важно. То е пример за добро регионално взаимодействие, основано на взаимно доверие и подчинено на общи интереси.
Българската страна, която за трети път е председател на Форума за черноморско сътрудничество, продължава да развива и задълбочава сътрудничеството за обединяване на усилията за противодействие на тероризма и трансграничната престъпност в акваторията на Черно море.

„Изключително сме горди да бъдем домакини на това престижно учение“ - с тези думи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров се обърна към официалните делегации на страните -участнички в международното учение „Черноморски ястреб 2013“, като им пожела успех и добри резултати.
По време на учението ще се извърши информационен обмен на данни за движение на подозрителни плавателни съдове и ще бъдат проведени действия по море. Практическите елементи, които ще „проиграят“ участниците, са противодействие на незаконна миграция, спиране и проверка на плавателен съд, превозващ нерегламентирани стоки и опасни товари, провеждането на операция по търсене и спасяване. Целта на учението е да се подобри сътрудничеството, оперативното и тактическо взаимодействие между службите и да се повиши нивото на квалификация на участниците в съвместните операции.
Днес в морската градина на град Бургас се състоя изложение на корабното оборудване, въоръжение и снаряжение на участващите в учението „Черноморски ястреб”- 2013.

image

image

image


image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

През май 2000 г. в Истанбул е проведена Първата среща на ръководителите на граничните служби на черноморските страни. Целта на срещата е тя да се превърне във форум за развитие на сътрудничеството за сигурност и безопасност в Черноморския регион. Делегациите на шестте черноморски държави - България, Румъния, Украйна, Руската Федерация, Грузия и Турция, подписват през 2006 г. многостранно Споразумение за сътрудничество между граничните служби в Черно море. То определя Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас за постоянно действащ орган за осигуряване на взаимодействието между националните гранични координационни центрове на черноморските държави. Всички действия на центъра се реализират по общоприетите и утвърдени от световната и европейската практика принципи на равнопоставеност на участващите страни, както и на стандартите за постигане на необходимата сигурност и защита интересите на отделните държави при строго спазване на националните законодателства и международните конвенции, договори и спогодби. Основни форми на сътрудничество са обмен на информация, провеждане на работни групи по въпросите на определено направление на дейност и съвместни учения. Съвместните учения се провеждат под кодовото название “Black Sea Hawk”(“Черноморски ястреб”). От 2006 г. те се правят ежегодно. Всяка година учението се координира от страната-председател на Форума за черноморско сътрудничество, в момента тя е България.


За още снимки на корабите-участници:

http://www.flagman.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/50109/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B2-%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%28%D0%A1%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%9A%D0%98%29
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker