ФОТОФАКТ: Кораб товари зърно в порт Балчик

Pan.bg 20 сеп 2013 | 09:46 views (4071) commentaries(0)
img ПАН.БГ както винаги първи ви предлага морските новини от пристанищните ни градове.
Наш екип посети порт Балчик в края на август и засне натоварването със зърно на поредния кораб - Flinter America.
Корабът плава под холандски флаг. Дължината му е 137 метра, а широчината - 16 метра. Плавателният съд е един от най-новите, които влизат в Черно море - построен е през 2010 г. Наш екип видя, че порта е доста натоварен, след като още един кораб чакаше за товар. Той влезе в пристанището на 1 септември, а след него на стоянката се наредиха още 2 плавателни съда.
До началото на август 210 000 тона зърно е изнесено от пристанище Балчик. Нивото на износа е почти същото, както през миналата година. Обработени са 50 кораба. Предстои и първата голяма пратка от слънчоглед да потегли за Европейския съюз. Вече втора седмица на пристанището е акостирал голям голям кораб, плаващ под панамски флаг, който ще бъде натоварен с 16 000 тона слънчоглед.
Голяма част от зърнопроизводителите в Добричко ще приключат стопанската година със загуба, съобщиха земеделците. Причината е свръхпроизводството на зърно, ниските изкупни цени в световен мащаб и силната конкуренция на страните от Черноморския басейн.
Цените на продукцията са на нивата от 2008-2009 г., изчисляват земеделци. В момента житото се е сринало до 270-280 лв. за тон, а в Добричка област собствениците на земя получават ренти от арендаторите средно по 70 до 100 лева от декар.
Жътвата на слънчогледа се очаква да започне до десетина дни, ако няма валежи. Прогнозната изкупна цена за маслодайната култура е доста по-ниска от миналата година. Очаква се тя да е 500 лева за тон, докато миналата година цената започна от 800 лева за тон. Ниска ще е и стартовата цена на царевицата – 220–230 лева за тон, срещу 400 лева миналата година.
Според търговци пазарът на зърно ще продължава да върви надолу поне до края на есента. Затова в момента продават само тези производители, които или нямат складове, или имат нужда от свежи пари. Големите арендатори трупат зърното в базите си и чакат стабилизиране на пазара.
image
Поглед от високо

image
Поглед към кораба и от района на пристанището

image
/219776849/in-articles

-->
/>


image
Поредният кораб със зърно отива към порта

image
Общ поглед към порта

image
Кранът пуска зърното

image
Поредният кораб чака за натоварване в акваторията на Балчик
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker