Студентският випуск 124 на Морското училище получи дипломи

Pan.bg 08 авг 2010 | 11:06 views (5275) commentaries(0)
img На 7 август във Фестивалния и конгресен център във Варна се състоя тържественото връчване на дипломите на студентите от Випуск 124 на ВМВУ „Н.Й.Вапцаров” - 155 випускници (24 магистри и 131 бакалаври) по специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми”, „Корабна радиоелектроника”, „Електрообзавеждане на кораба”, „Технология на кораборемонта”, „Технология и управление на флота и пристанищата” и „Речно корабоплаване”. На церемонията присъстваха министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, началникът на ВМС - контраадмирал Пламен Манушев, областният управител на Варненска област Данчо Симеонов, кметът на града Кирил Йорданов, Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, председателят на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище кап. Петър Тухчиев, ръководители и представители на фирми и организации, свързани с морския бизнес.
След словото на началника на училището капитан I ранг Димитър Ангелов и обявяване на негова заповед за завършването му от поредния 124-ти випуск, първата диплома министър Александър Цветков връчи на Радослав Валентинов Борисов – първенец на випуска с успех 5.92 от специалност „Корабоводене”. В приветствието си министърът отбеляза усилията на правителството да създаде по-добри условия за реализация на морските специалисти чрез законодателни промени, включващи облекчаване на данъчното облагане на плавсъстава, гарантиране на минимум от 25% от екипажа на българските кораби за български граждани, подпомагане на корабостроенето, привлекателността на българския флаг и др. Той лансира идеята за създаване на Федеративен национален морски образователен и квалификационен център, в който Морското училище да има водеща роля.
Наред с дипломите си випускниците получиха награди и от морските компании, наели ги вече на работа, от областния управител и кмета на града. По традиция от няколко години най-престижни и значими (телевизор, лаптоп, парични суми и т.н.) бяха наградите на фирма „Василев меритайм” на възпитаника на училището кап. Тодор Василев за първенеца на випуска и други, определени от самите студенти лица. Сред тях се наредиха най-добрият младши командир курсант мичман Красимир Кожухаров, неформалният студентски лидер Николай Луков, любимият ротен командир капитан Мирослав Мезев, обаятелният преподавател Галина Великова. Випускниците дариха принтер на катедра „Корабоводене”.
Забелязан сред публиката екс
военният министър вицеадмирал от резерва Димитър Павлов каза, че този път присъства на ритуала и в лично качество – сред випускниците на училището е внучката му Жана Гачева. Госпожицата продължава морските традиции на фамилията - тя е бакалавър по специалност „Технология и управление на флота и пристанищата” и от 5 месеца е назначена в офиса на фирма „Ахилеос меритайм” във Варна. Такава е съдбата на огромното болшинство от випускниците – те имат дълговременни отношения с морските компании още от етапа на плавателната практика и стаж, други заедно с днешната диплома получиха и първото си назначение в повече от дузина фирми и предприятия.
Непосредствено преди абсолвентския коктейл приветствия произнесоха к. д. п. Димитър Димитров – председател на Българската асоциация на морските капитани, митрополит д-р Кирил и кметът Кирил Йорданов.

В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”, снимки на автора

image
Официалните лица на промоцията

image
Министър Цветков и първенецът Радослав Борисов

image
Студентският лидер Николай Луков

image
Ротният командир капитан Мирослав Мезев (в ляво)

image
Отличие от областния управител

image
Награда от кмета на града

image
Вицеадмирал о.р. Димитър Павлов и бакалавър Жана Гачева

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker