Тържествено събрание в навечерието на флотския празник

Pan.bg 08 авг 2010 | 11:12 views (2139) commentaries(0)
img На 7 август по традиция в навечерието на Деня на ВМС в тържественото събрание-концерт във Фестивалния и конгресен център във Варна, посрещнат с военни почести, участва Президентът на страната и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов. Събитието бе уважено също така от Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министри, депутати, представители на местната власт и БПЦ, чужди дипломати, флотски ветерани, военнослужещи и граждани.
След Националния химн и „Велик е нашият войник”, изпълнени от Представителния духов оркестър на ВМС, в словото си техният началник контраадмирал Пламен Манушев направи кратка ретроспекция на флотската история, съхранила паметта за военните моряци, отдали живота си в морски битки и по бранните полета на Отечеството. Той заяви, че днешните им следовници изпълняват с дълг и висок професионализъм задачите по защита на морския суверенитет и доказа това с високата оценка за бойната подготовка на силите, въпреки съществуващите трудности. Военните моряци са се отличили в двете активации на Оперативната група БЛЕКСИФОР под българско командване, както и в 14-ото издание на националното с международно участие учение „Бриз 2010”, в което по стандартите на НАТО успешно са сертифицирани фрегата „Верни” и минен ловец „Цибър”.
Висока оценка за труда на военните моряци прозвуча и в огласените приветствия от името на президента на страната и председателя на Народното събрание. Нейно продължение бяха и връчените след това награди. Министърът на отбраната Аню Ангелов награди началника на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и командира на Военноморска база Варна комодор Емил Евтимов с паметен знак на МО „Свети Георги”, а с грамоти - командира на Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев и още четирима военнослужещи. Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов също отличи четирима военнослужещи с бинокли. Честването продължи с изпълнения на певеца Веселин Маринов и спектакъл на Ансамбъла на Българската армия.

В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”, снимки на автора


image
В началото бе Химнът

image
Официалните лица – в залата

image
Слово на началника на ВМС

image
Знак „Свети Георги” за контраадмирал Манушев

image
Грамота от министъра

image
Награда от началника на отбраната
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker