ДАЛИ, КЪДЕ И КАКЪВ ПАМЕТНИК НА МОРЯКА ЩЕ ИМА ВЪВ ВАРНА?

Pan.bg 04 ное 2015 | 10:27 views (4268) commentaries(9)
img Валентин Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”

Идеята за Паметник на моряка във Варна има поне 15-годишна давност. Още през 2001 г. в писмо до кмета на Общината к.д.п. Димитър Симеонов – уважаван дългогодишен преподавател в ТКК (днес Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”), във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и в БМКЦ, предлага: „Варна е морска столица на България. По един или друг начин жителите на града са свързани с морето. За мнозина от тях то е съдба, морето ги храни. Морето е обаче и опасна стихия. То е бездушно и взема своя кръвен данък, някои отплават и не се завръщат. …Във Варна има много паметници, а паметник на загиналите на море няма. Амнезия или глупост е това. Мисля, че тук става дума за неразбиране. Във Варна на видно място трябва да се постави паметник на загиналите на море. Той ще ни събира и помирява, ще ни кара да станем по-добри и да загърбим омразата, стъписани пред вечността.”
Неизброимо количество подобни паметници, навярно във всеки морски град, има по света. По-скромните почитат паметта на отделен моряк или рибар, впечатляващи са паметниците, свързани с гибелта на цели екипажи и напомнящи исторически морски битки, величествени са мемориалните комплекси (Глостър, САЩ; Ярмут, Канада и др.), в чиито гранит са вписани хиляди имена, които не трябва да се забравят.
У нас паметници има предимно на военните моряци. Емблематичен със своята визия и надписа: „Отъ тукъ почва българското морячество” е Паметникът на моряка в Русе, открит на 19 декември 1930 г. и възстановен през 1999 г. Колективен е паметникът на загиналите моряци от екипажа на торпедоносеца „Смели”, издигнат на нос Акин в по-близко време. Мемориален комплекс има в Пункт за базиране Бургас, паметник на загиналите миньори – в Пункт за базиране Варна. Паметници (барелеф, паметни плочи) има на мирновременните герои, спасили от гибел своите екипажи и кораби - старшина І степен Димитър Ат. Димитров и старшина ІІ степен Стефан Михалев, както и на загиналите при изпълнение на служебния си дълг главен старшина Димитър Христов и матрос Камен Миланов.
Събирателен паметник на гражданските моряци преди няколко години бе въздигнат в Бургас, барелеф има капитан Георги Георгиев, улица носи името на капитан Иван Томов. Няма паметник на загиналите моряци и екипажи на корабите „Княгиня Мария Луиза”, „Хера”, „Ванеса”, от десетки други български кораби, както и на рибари, ветроходци, водолази и други морски чеда, застигнати от смъртта или изчезнали в морето. В този смисъл Паметник на моряка в морската столица би бил морално оправдан и обществено значим. Независимо че идеята има разбиране и подкрепа както от морската общност, така и от институциите, нейната реализация буксува отдавна.
За този цел през януари 2008 г. бе създадена Фондация „Морски съдби”. Дълго време тя се занимава с необходимите проучвания, становища, писма до институции, определяне на мястото на паметника, съгласуване, разрешения и т.н. Едва в последната година с новото си ръководство Фондацията, Община – Варна, и варненски творци предприеха конкретни стъпки за реализиране на идеята. Най-важна сред тях бе организираният общоградския (защо не национален) конкурс за идеен проект за Паметника, в който участваха само скулптори и архитекти (защо не и художници, дизайнери, изкуствоведи), а за около месец (кому бе нужна такава скорост при десетилетно забавяне) след обявяването на конкурса седем екипа представиха своите проекти, от които 18-членно жури подреди и награди три.
Резултатите от конкурса обаче не бяха достатъчно огласени в публичното пространство. Не бе организирано и обществено обсъждане на класираните проекти. Все пак електронният „Morskivestnik” даде възможност на авторите на проектите, класирани на първите три места, да ги представят и защитят пред по-широк морски кръг. Тези публикации, както и документите за организиране на конкурса, достъпни на сайта на Община Варна, дадоха възможност да бъде изразено мнение за хода на благородната идея.
За съжаление, то е преобладаващо неодобрително. Това ясно личи във всички 7 авторски публикации по темата в споменатия сайт, в колективното Мнение на 3 обществени организации от София, в писмени становища на вицеадмирал Румен Николов (до кмета на Варна), на комодор Кирил Михайлов, като и устно изразени от адмирал Христо Контров, вицеадмиралите Пламен Манушев и Емил Люцканов, к.д.п. Николай Йовчев и още десетки авторитетни и уважавани морски хора. Всичко това обобщено има следните позиции. Мястото на паметника не е подходящо, и трите класирани проекта не отговарят на значимостта на идеята и посланията, които тя трябва да излъчва. Изходът е един – ново място и нов конкурс. В официалния отговор по тази повод на заместник-министъра на културата до АВМУ- София, се казва: „Съветът (Специализираният експертен съвет по изобразителни изкуства) остава на разположение да разглежда и други предложения за разполагането на пластичната композиция „Морски труженици”, както и да оказва необходимата професионална помощ и съдействие за намиране на най-подходящо място за паметника и бъдещото развитие на инициативата.”
В тази ситуация 7-членна Инициативна група от Варна с председател к.д.п. Орлин Станчев подготвяше по-широко обществено обсъждане на идеята за създаване на Паметник на моряка. То бе предвидено за 30 септември, после бе отложено за след изборите. Междувременно бяха проведени консултации с командира на ВМС и началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, с председателя на Фондация „Морски съдби”, изпратено бе Обръщение до кмета на града Иван Портних, чието неофициално мнение е, че идеята за мястото и визията на паметника на моряка подлежи на обсъждане и предприемане на най-доброто решение след изборите. На 4 свои поредни заседания Инициативната група на основата на своите и всички известни й становища изработи изводи и предложения, които ще бъдат изложени на организираното от Фондация „Морски съдби” обществено обсъждане на 6 ноември от 14 часа в зала „Пленарна” на Община Варна.
Какви са изводите?
1. Мястото, определено за паметника (началото на вълнолома от външната страна), е неприемливо. То е непопулярно, слабо посещавано, уязвимо от морска стихия, неподходящо за гражданско поклонение и военни ритуали (полагате на венци, тържествен марш). Не трябва да се забравя, че преди години морските вълни, прехвърлили вълнолома, преместиха каменни блокове и разрушиха първия етаж на Морската гара.
2. Проведеният конкурс е некоректен. Няма обяснение краткият му срок, недопускането на творци от страната, затварянето му само сред скулптори и архитекти. До обявяването на резултатите нямаше никакво обществено обсъждане.
3. И трите класирани проекта не отговарят както на част от творческото задание, така и, още повече - на нагласите и очакванията на морската общност. Те изобщо не олицетворяват (особено проект 1) събирателния моряшки образ (граждански, военни, рибари и т.н.), не излъчват поклон пред останалите в морето в бран и мир, не разкриват чрез нейни същностни атрибути моряшката професия, нито гордост от принадлежността към нея днес.
Предложения:
1. Да се анулират резултатите от проведения конкурс.
2. С участието на обществеността да се определи друго място за Паметника на моряка. То трябва да има визуална връзка с морето, да е популярно, подходящо за ритуали и достойно за паметта на загиналите моряци. Ако не се разреши в Морската градина, компромисен вариант е районът на Пристанище Варна или друго подходящо място в града.
3. Да се организира нов национален конкурс за идеен проект със срок не по-кратък от 6 месеца от обявяването. В него да се допуска участие на архитекти, скулптори, художници, изкуствоведи, компютърни и инженерни дизайнери, приложници и други творци. Поне 30% от членовете на журито да са морски хора. Проектите да бъдат обсъдени от обществеността, чиято преценка да има еднакъв относителен дял за крайното решение с този на журито.
4. На базата на съществуващото да се разработи ново по-конкретно и категорично Творческо задание за Паметника на моряка. Паметникът трябва да олицетворява събирателния образ на морячеството – военно и гражданско; загинали и живи; бивши, настоящи и бъдещи морски хора, както и да включва присъщи на морската професия атрибути.
5. Заданието, условията за конкурса, както и класирането на проектите в него да бъдат обсъждани както с членовете на Фондация „Морски съдби”, така и в подходяща форма с широката морската общност и гражданите на Варна.
И така, след броени дни предстои обществено обсъждане. Ако то привлече участници, ако вникне задълбочено в проблемите и обстоятелствата, ако се обедини около най-доброто място за паметника и най-добрата му морска визия, морската идея има шанса да покаже, че може да обединява хората в името на благородна идея.

image
Паметник на моряка в Русе

image
Мемориален комплекс в Пункт за базиране Бургас

image
Тук е определено мястото на Паметника на моряка във Варна

image
Проектът, класиран на І място (от близо)

image
Проектът, класиран на І място (от далече)

image
Проектът, класиран на ІІ място

image
Проектът, класиран на ІІІ място

image
Паметник на моряка в Остенде, Белгия (за сравнение)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Румен_Тотев 04 ное 2015, 13:59
   
  0
   
  0

  Проектът за паметник на моряка във Варна е проблем, който вълнува не само моряците в морската столица. Такъв паметник трябва да има - това е ясно. И неговият вид вълнува и норяците в София. Затова в края на м. август се събраха представителите на три организации от София - двете морски (АВМУ-секция София и клуб "Военни моряци" към СОСЗР-София) и една с председател моряк (СВВНВУ ШЗО и РВГ - председател к.д.п. Атанас Илев) и приехме "Мнение" по този въпрос, което бе разпратено до широк кръг от хора и организации.

  Нашето мнение съвпада в пълна степен с по-горе написаното от Валентин Димитров. Паметник трябва да има. Но не на това място и не тези проекти. И той да бъде реализиран колкото се може по-скоро. Но това не означава "ПРИБЪРЗАНО" !!!

 2. #2
  Thunder 04 ное 2015, 14:44
   
  1
   
  1

  Кой ги е правил тези проекти и въобще тия хора имат ли връзка с главният мозък ?

  Идеята била от 15г и ще чакате !
  Ма не се и учудвам.

  Това е щото не сте поискали паметник на храбрите пазители на Варна от кораба " Доналт Кук " или пък беше " Доналт Дък ", карай се тая.

  Паметника на американските летци в София беше гласуван извънредно от общината и на другият ден поставен. За два дни работа.

  Все пак момчетата са герой, смело хвърляли мечета с бомби на децата !

  За сравнение паметника на Летците в София е заврян в храстите до народното събрание. Целият е в кал и трева и е зад един плет. Може да си на 2м от него и няма да го видиш.


  ПС.
  За американският паметник.
  В Брюксел има " манекен пиш " във Варна може да поискате " манекен дрис "

 3. #3
  Художник 04 ное 2015, 15:16
   
  1
   
  0

  Мястото на Паметника на моряка е на входа на Морската градина (слънчевия часовник, преди там баше Сталин) или на площадката под Пантеона. И трите проекта са лоши - на първия и третия моряк всъщност няма, на втория са жерви от Освиенцим. Стотиците загинали и изчезнали в морето моряци не заслужават подобно отношение. Ако у нас няма читав проект, който да получи обществена подкрепа, да са поканят чужди творци на монументално изкуство. По света има шедьоври!

 4. #4
  Варненец 05 ное 2015, 07:10
   
  0
   
  0

  Загиналите моряци заслужават почит! Паметник трябва да има и мястото му е в Морската градина. В нея има десетки други паметници (в т.ч. и на граничаря!), кичозни скулптури, да не говорим за ресторанти, хотели, кафената и фитнес - съоръжения. От снимките се вижда, че и трите проекта не са добри. Всеки от тях би загрозявал града ни! Дано тази фондация и кметът да проявят отговорност и разум!

 5. #5
  Аз 05 ное 2015, 13:22
   
  0
   
  0

  Моля Ви от сърце, оправете заглавието.

 6. #6
  Аз 05 ное 2015, 13:22
   
  0
   
  0

  Моля Ви от сърце, оправете заглавието.

 7. #7
  Десито 05 ное 2015, 14:21
   
  0
   
  0

  Аз си мисля, че точно на вълнолома му е мястото. Нали вече отвориха част от пристанището. Идеята е в бъдеще тази зона да се промени... Какво точно да представлява да кажат самите моряци! Пускате едно запитване в ДИК, опа ИАМА и като се записват, че заминават - да отговарят. И така един скулптор ще има по ясна представа какво трябва да е.

 8. #8
  До Десито 05 ное 2015, 17:33
   
  0
   
  0

  Десито, в началото на вълнолома, откъм морето е най-неподходящото място за паметник! През зимата, при буря го заливат вълните. Всичко потъва в лед - всяка година. Преди наколко години вълните прехвърляха вълнолома, отместиха каменни блокове и разрушиха целия първи етаж на Морската гара. А мястото е извън вълнолома. Вълните го прехвърляха и през септември т.г.

 9. #9
  да здравствует 07 ное 2015, 19:26
   
  0
   
  1

  Паметник на българи-моряци не трябва да има, понеже има огромен монумент на руснаци! Нали са ни братя - за какво за правим нови?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker