СТАРО МЯСТО И НОВ КОНКУРС ЗА ПАМЕТНИК НА МОРЯКА

Pan.bg 10 ное 2015 | 10:52 views (2146) commentaries(4)
img Валентин Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”

На 6 ноември т.г. в сградата на Община Варна се проведе организираното от Фондация „Морски съдби” обществено обсъждане на първите три идейни проекта за Паметник на моряка в града. Още преди дискусията заместник-кметът Пенчо Пенчев заяви, че Общината ще подкрепи колективно взетото решение. Подобна готовност бе заявена и от името на областния управител. Присъства главният архитект на града Виктор Бузев. В залата бяха представители на морски браншови сдружения, на морския бизнес, хора, свързани с морето, архитекти, скулптори, историци. Странно като за обществено обсъждане, не присъстваха представители на медиите.
В началото председателят на УС на Фондация „Морски съдби” к.д.п. Димитър Димитров информира за възникването и развитието на идеята, извършеното през годините и организацията на конкурса. Дадена бе възможност на авторите на първите три наградени идейни проекта да покажат своите работи и да защитят посланията в тях. Очевидно в резултат на обществения отзвук в медиите, и трите проекта имаха доработки към наградените преди 4 месеца варианти.
Инж. Иван Иванов („Хидроремонт”) оповести статистически анализ за рисковете от въздействието на морето върху мястото на бъдещия паметник и заключи, че то е най-малко опасно от целия вълнолом, проектиран като „обливаем”.
Първи се изказа к.д.п. Орлин Станчев – председател на Инициативна група, чието мнение се различава от това на Фондацията. Според него, мястото на паметника е неподходящо като непопулярно и уязвимо от щормове, а и трите проекта не отговарят на обществените очаквания за преклонение пред паметта на загиналите моряци, както и не съдържат разпознаваеми атрибути на моряшката професия. Предложено бе да се търси ново място за паметника и да се организира нов национален конкурс за негов проект.
Тази позиция бе категорично подкрепена от представителите на Съюза на подводничарите в Република България, три обществени организации от София, Асоциацията на възпитаниците на морското училище, Клуб „Първи дивизион”, Военноморския музей, Съюза на превозвачите в България, бившия секретар на фондацията и други участници в дискусията, която на моменти
излизаше от добрия тон. Идеи за друго място или за друга визия на паметника споделиха представители на Клуба на корабните механици, МТГ „Делфин”, Българската морска камара и др. Предлаганото място и първия класиран идеен проект получи пълна подкрепа само от „Варна шипинг енд трейдинг”. Архитект Виктор Бузев гарантира, че в бъдещо жури, оценяващо идейни проекти за паметника, две трети от членовете ще бъдат от морската общност.
Общо бе мнението, че след дългогодишно забавяне Фондацията и Общината са предприели конкретни практически стъпки, че към реализацията на идеята морската общност и институциите трябва да вървят в единство и отговорност пред поколенията.
След публичното обсъждане се състоя закрито заседание на УС на Фондация „Морски съдби”, чието решение бе оповестено.

До членовете на УС на Фондация „Морски съдби”,
До всички, които се интересуват от идеята за изграждане на Паметник на моряка във Варна,

Уведомяваме ви, че след проведеното обществено обсъждане на резултатите от конкурса за идеен проект на Паметник на моряка, Управителният съвет на фондация „Морски съдби” взе следните решения:
1. Мястото, избрано за поставяне на Паметника на моряка остава същото – северно от чупката на вълнолома.
2. Приема резултатите от конкурса за идеен проект на Паметник на моряка за незадоволителни. На базата на съществуващото идейно задание, прието от Експертния съвет по естетизация на градската среда към община Варна, фондация „Морски съдби” да организира нов конкурс с отворен характер, в който да могат да участват творци от цялата страна и чужбина. Срокът за провеждане на конкурса да бъде не по-малък от три месеца от датата на обявяването му.
3. Членовете на Управителния съвет на фондация „Морски съдби” да проведат срочна кампания за набиране на необходимите средства за провеждане на конкурса.
Ръководството на Фондация „Морски съдби” отправя призив към всички, които поддържат идеята за изграждане на Паметник на моряка във Варна, за оказване на помощ за набирането на необходимите за организирането на конкурса 12 хиляди лева.

Сметка на фондацията:
Райфайзенбанк, клон Варна BIC: RZBBBGSF
IBAN: BG73RZBB91551067999119 BGN

image
Заместник-кметът Пенчо Пенчев обеща подкрепа

image
„Обливаемият” вълнолом

image
Вълните прехвърлят вълнолома на 26 октомври 2014 г.

image
Щорм на 8 февруари 2012 г.

image
Стената, пред която ще бъде паметникът, вече се руши.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Румен_Тотев 10 ное 2015, 17:22
   
  0
   
  1

  За сведение: "Трите обществени организации от София" са организации на моряци! Това са: "Асоциация на възпитаниците на Морско училище" - секция София с председател вицеадмирал о.р. Минко кавалджиев, клуб "Военни моряци" към СОСЗР-София с председател кап. I ранг о.з. Румен Тотев и "Съюза на възпитаниците на военното на Н.В. училище ШЗО и РВГ" с председател к.д.п. Атанас Илев. Като допълнение - вицеадм. Кавалджиев е и член на УС на фондацията "Морски съдби", но неговото мнение не е взето под внимание на зазкритото съвещание.

 2. #2
  Simo 11 ное 2015, 06:49
   
  1
   
  0

  И един интересен коментар:
  http://www.maritime.bg/2015/11/10/36179/

 3. #3
  Гражданин 11 ное 2015, 08:58
   
  0
   
  0

  Споделям коментара. Може би все пак като морски град-във Варна трябва да се реши какакъв и как да изглежда паметника и с това ще си стане национален символ. Иначе, както казва и авторът на коментара-едно табло и на него снимки .

 4. #4
  турбо 11 ное 2015, 11:55
   
  0
   
  0

  Скарали се дядките.....кой е по голям

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker