"КАЛИБЪР" - РАКЕТАТА, КОЯТО ПРОМЕНИ ВОЙНАТА!

Pan.bg 29 ное 2015 | 23:13 views (6388) commentaries(15)
img http://bultimes.com

На 7 октомври стана едно събитие, което или беше нарочно премълчано, или неразбрано. Или двете заедно. Със своята важност обаче то може да се определи като „Русия с един залп с крилати ракети „Калибър“ изхвърли от моретата и океаните флота на САЩ, обезсмисли ПРО в САЩ и Европа, унищожи всички американски морски доктрини и т.н.“

Това е game changer – променящ играта фактор, не само в Сирия и Близкия Изток, но и в глобален мащаб.

Какво се случи?

На 7 октомври от югозападния район на Каспийско море бяха изстреляни 26 крилати ракети „Калибър“ срещу бази на Ислямска държава в Сирия. Цели на атаката бяха командни пунктове, фабрики, произвеждащи снаряди и експлозиви, оръжейни и горивни складове, терористични лагери и в районите на Рака, Алепо и Идлиб. Кръговата точност на ракетата „Калибър“ е около 3 метра. Това означава, че всички цели са били унищожени. Те са били определени два дни по-рано.

Ракетите бяха изстреляни от кораба „Дагестан“ – ракетна фрегата с водоизместимост 2000 тона, съпровождан от малки ракетни патрулни кораби. Ракетите „Калибър“ в различните модификации /износно название Club/ са предназначени за разполагане на бойни кораби, подводници и ударни самолети. „Калибър“ в различните модификации са много трудни за откриване, маневрират на висока скорост в „невидим“ режим, което означава, че не излъчват никакви сигнали, които могат да бъдат засечени от радарите.

Какви са военните последици от този залп?

За първи път руските въоръжени сили използват това оръжие в реални бойни условия.

На второ място, всяка от ракетите удари отделна цел, а не стадно, и не бяха отклонени от първоначално изчислената траектория. Със своята точност „Калибър“ има огромна унищожителна сила и деморализиращ ефект.

На трето място, обвиненията, че с тези ракети Русия нарушава договора за ракетите със среден и малък обхват са неоправдани, тъй като забраната обхваща само наземно базираните крилати ракети.

На четвърто място от вътрешното Каспийско море Русия може да нанася хирургически удари с крилати ракети по целия Близък Изток, без да рискува контрамерки от морските сили на НАТО. Същото се отнася и за акваторията на Черно море, като от двете морета обхватът на ракетите е показан на картите по-долу.

Важни са и техническите параметри. Залпът на Каспийския флот покри цели на далечина 1500 км /преди това се предполагаше, че обхватът на


ракетите е само 400 до 600 км/. Но и това вероятно не е предел. Появиха се съобщения, че реалната далечина на стрелбата може да надмине 4000 км.

Досега САЩ си въобразяваха, че техните самолетоносачни групировки са практически неуязвими. Сега обаче в САЩ знаят, че флотилиите от Каспийско и Черно море могат без да напускат своите акватории да унищожат всеки противник в Източното Средиземноморие и в Персийския залив, Балтийският флот може да държи на прицел Северно море, Ламанша и част от Норвежко море, Северният флот може да контролира Северния Атлантик извън досегаемостта на противника. Аналогични възможности има и Тихоокеанският флот, т.е. всичко, което плува в този океан северно от Хаваите може да бъде потопено за няколко минути.

С една дума, САЩ вече не могат да използват своето основно оръжие – флотът, за да проектират сила в световния океан и около Евразия. Тъй като ракетният залп може да бъде извършен от хиляди километри, американските моряци ще видят ракетата, ако въобще я видят, само в момента на падането върху техния кораб.

До 7 октомври Вашингтон беше уверен, че Русия не може ефективно да противодейства на силовите действия на САЩ без да използва ядрено оръжие. На това базираше и американската наглост в световната политика, че никой не може да й даде „ресто“. Но се оказа, че Русия може.

Американците сега са в много сложна ситуация. Цялата им политика от десетилетия се строеше на използване на груба сила. Сега Русия има възможност да покрие своята територия и територията на съюзниците в Евразия от американския флот, който става безсмислено бреме за американците и по същество е ликвидиран като военно-политически аргумент.

Сега с тези ракети с няколко кораба в Атлантическия и Тихия океан (става дума за малки кораби, които с хиляди плуват в океаните), руснаците могат да прострелят цялата територия на САЩ – от Изток на Запад и обратното. Това е коренна промяна на военно-политическата ситуация в света.

Ракетите „Калибър“ правят напълно безсмислени и разполагането от САЩ в Европа тактическо ядрено оръжие, както и разполагането на противоракетни системи в Румъния, Полша и в България. Още повече, че в близко време ще се появят още по-ефективни и още по-точни хиперзвукови крилати ракети с голям обхват, въоръжени с неядрени бойни глави.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  Натото 29 ное 2015, 23:31
   
  48
   
  4

  Русия има много оръжия за които светът и представа няма ..дано не се налага да ги демонстрира че няма да има и помен от НАТО ....калибър.булава имн.др ТАКА ЧЕ НЕ ДРАЗНЕТЕ МЕЧКАТА КОЯТО СПИ ЗАЩОТО ТУРЧИНА СЪБУДИ ЛИ Я ВРЪЩАНЕ НЯМА ....

 2. #2
  Интересното е, 30 ное 2015, 00:44
   
  40
   
  2

  че докато не ги приложи на практика, светът се подиграваше и заяждаше с Русия!
  И "Калибър" не са и кой-знае и какви супер-ракети!
  Особеното при тях е, че с 533 мм калибър, могат да бъдат на въоръжение и на малки речни корабчета, а практическата им далекобойност за сега до към 3000 км е доста добра. Могат да носят и ядрени бойни глави, което ги превръща в стратегически! Скритност за радарите и високата маневреност ги прави практически неуязвими!
  Нали наскоро Русия използва в Сирия и Х-101? Безспорно ракетите са "руски специалитет", както напр. пиците са италиански специалитет :)!
  В момента имат и свръхсекретни ракети, които се движат в плазмен облак. Плазмата е идеална защита от всякакви радари и стават "невидими"! Плазмата "качва" скоростта им многократно, понеже погасява турболенции, което също е голям плюс!
  Няма много смисъл да се заяждат с Русия и да се "играят" на война! Противникът й, ще бъде "приятно" изненадан от арсенала, дето ще му се изсипе на главата...
  Още не мога да разбера Ердоган? Скоро, ама съвсем скоро ще се усети, че е направил голяма грешка със свалянето на този СУ-24!
  Руснаците такива неща не прощават! Оня Саакашвили също се прави на "мъж", но си изяде вратовръзката!

 3. #3
  Стойчо1 30 ное 2015, 03:01
   
  7
   
  44

  Стига с пропагандата. Тези ракети не могат да удрят самолетоносачи. Дори и да можеха , същото се отнася и за Томахоук които могат Да ударят корабчетата. Калибър летят с предварително зададени координати и няма как да праснат движеща се мишена. Отделни защитата на самолетоносачите е комбинирана и пиле не може да припари до тях. Факт.

 4. #4
  modus vivendi 30 ное 2015, 03:22
   
  11
   
  33

  Мчи тя пропагандата ако спре, лека му пръст на тоз сайт.

 5. #5
  dogan 30 ное 2015, 07:07
   
  12
   
  6

  мдаааа статията е пропагандна - факт :)...но наистина ракетите калибър са впечатляващи, особено възможността да се ползват и от малки кораби....като цяло надминават томахоук и ако добият разпространение и в други държави ще бъде доста смутително за техните противници....разбира се доста наивно е написано, че може да контролиращ големи водни площи с тях, но ако са снабдени с ядрени заряди, то това би могло да се прави с известен успех, но ядреното оръжие е съвсем друга тема ....все пак ако и пкр модификациите имат такъв голям обсег ще стане много интересно ....но за сега няма данни .....може и да не изненадат скоро с някой потопен кораб .....може и турски:)

 6. #6
  ДДТ 30 ное 2015, 09:16
   
  23
   
  3

  "...защитата на самолетоносачите е комбинирана и пиле не може да припари до тях. Факт."
  Стойчо, стойчоооо...Все стойчо ще си останеш!
  Самолетоносачите са най-ненужни вече! Освен, че излишно скъпо струват! Един сам/сач има на борда си само 30-40 бойни самолета. Останалите до 10 са с поддържаща функция.За една бойна операция са необходими 2500 -3000 бойни полета!
  да си чувал за руското торпедо Шквал? Иран и Саудитска Арабия и още някои други страни го имат. Движи се със свързвукова скорост под водата. И както се досещаш може и да носи ядрени заряди. Продава се на пазара само първо поколение. (това което имат Иран СА и др.) А Русия има вече трето поколение, което НЕ СЕ предлага на други страни! За броени секунди всеки самолетоносач се превръща в светлина и топлина! Нищо, че около сам/сача има подводници и крайцери и тям подобни железа.
  Да ти го напиша по-бавно: СВРЪХ -ЗВУКО- ВО -ТОР-ПЕ ДО!
  Наскоро американците най-после вдянаха и успяха да го направят след като близо 50 год си блъскаха главата в стената! Да, ама Русия има само един самолетоносач...ФАКТ!

 7. #7
  ДДТ 30 ное 2015, 09:21
   
  5
   
  1

  да се чете "..до 100 самолета"

 8. #8
  Обективен 30 ное 2015, 10:00
   
  23
   
  1

  Русия е велика сила и това дали този факт се харесва или не на някои сополанковци като Ердоган, Радан Кънев, глупакът Стойчо (от този сайт) и пр. кретени, няма никакво значение!

 9. #9
  Geocom 30 ное 2015, 11:55
   
  19
   
  3

  Още Бисмарк го е казал че "Русия никога не е толкова силна или толкова слаба колкото изглежда"

  В момента армията на САЩ е в пъти по-силна от тази на Русия по всички показатели, но историята ни е научила че има една особеност на руснаците която всички генерали на запад не могат да проумеят и никога няма да я разберат.

  Това е че руснаците след като загубят битка не се предават.

  Наполеон така завладява цяла Европа - след като спечели битка с армията на съответната страна и страната се предава. Той печели битката и при Бородино и завладява Москва, но руснаците въпреки това не се предават и печелят войната.

  Същата грешка прави и Хитлер - след като разбива армията им при Ардените и Франция се предава, но в Русия даже първите дни пленява милиони армия, след това обсажда Ленинград, на прага е на Москва и почти завладява Сталинград но руснаците не се предават и в крайна сметка печелят войната.

  Ето това на запад не могат да го проумеят и никога няма да могат да го проумеят.

  Но светът се измени и дано не се стига до война между САЩ и Русия защото тя ще е ядрена и в нея ще има само загубили.

 10. #10
  Иван Дурака 30 ное 2015, 12:08
   
  2
   
  21

  Дрън - дрън! Затова всеки вече се подиграва с тях.Ако има малко истина, вчера ЕС щеше да намачка Турция, а не да и прави нещо без ръце. Снощи в диспут по руската тв с участието на политици /Зюганов, Жириновски.../ и журналисти, журналист с не много руско име направо заяви, че Северна Сирия за Турция е това, което е Крим за Русия.Турция се бие за тази територия и това е само началото.Мюсюлманските държави я подкрепят с ентусиазъм, почти такъв, както на нашите управници.Както се вижда и ЕС подкрепя Турция, за САЩ и Израел нещата са рутинни и без сантимент.На нас, които все още симпатизираме на Русия и остава само да ударим последни акорди по клавиатурата.Защото скоро няма да има кого да защитаваме както вървят нещата.

 11. #11
  Geocom 30 ное 2015, 13:53
   
  9
   
  1

  Ти на големи "политици" си слушал мнението - Зюганов и Жириновски - те тия са по безмозъчни от Сидеров и от Елцин. ЕС не подкрепя Турция, поне не народа (поинтересувай се за Гърция, Италия, Франция, даже и България) - управляващите в ЕС подкрепят Турция под натиска на САЩ даже и в България.

 12. #12
  Бурма Кадаиф 30 ное 2015, 21:40
   
  9
   
  1

  С „Калибър“, руснаците едва заголиха главичката на члена! А ако решат да извадят от дукяня си целия маркуч?

 13. #13
  Seminyak 01 дек 2015, 01:42
   
  1
   
  0

  Не вярвах, че ще дойде време да туря плюсче на Geocom (коментара за Зюганов и Жириновски, изключая Елцин обаче), но явно съм сгрешил.
  Но в края на краищата и по-странни неща са ставали:)))))

 14. #14
  Защо 01 дек 2015, 01:49
   
  2
   
  1

  беше нужно , да използват тази невиждана и нечувана извънземна технология ( крилати ракети за пръв път използват се използват от немците в края на WWII ),

  да не би брадатковците да са измислили по-напреднала противоракетна отбрана от американската в полша ?

  Да не би да нямат втори СУ-24 бомбардировач във военно-въздушна база "Хмеймим", да ги разсипе със свободно падащи бомби по 1000 долара парчето,
  че трябваше да пускат крилати ракети по милион ?

 15. #15
  Той 02 дек 2015, 06:54
   
  3
   
  0

  До Дурака
  Казваш, че Северна Сирия е за Турция това което е Крим за Русия. Те скоро ще кажат същото за югоизточна България, тогава ще ми е интересна твоята логика.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker