НАГРАДИ НА ФОНДАЦИЯ „КОР КАРОЛИ” – 2015

Pan.bg 10 дек 2015 | 00:16 views (3469) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”, снимки на автора

На 9 декември к.д.п. Тома Томов – председател на УС на Фондация „Кор Кароли”, обяви на пресконференция нейните награди за ветроходство за 2015 г. За Златен глобус „Кор Кароли” – най-добро българско ветроходно постижение за годината са постъпили 7 предложения. Едно не е прието, защото не отговаря на правилата на Фондацията. Постъпили са и 4 предложения за журналистическата награда „Тинко Трифонов”. Победителят няма да бъде огласен до самото награждаване. Ветроходните награди са известни.
Почетна грамота получават:
1. Яхта „Милена” със шкипер Кирил Киров - за плаването от България до острови Зелени нос и обратно.
2. Александър Бачев – кайтбординг, за постигнати забележителни спортни резултати и класиране сред първите 10 в ранг листа на ISAF за 2015 г.
3. Европейско първенство за младежи по ветроходство на Клас 420 и олимпийски Клас 470 с домакин Яхт-клуб „Порт Бургас” – за отлична организация на проявата и широко медийно отразяване.
4. Яхта „Фурия” с шкипер Румен Котов и екипаж Деян Зайков – за безаварийно плаване от България до Канарските острови.
5. Валентин Николов и екипажа му – за постигнати спортни постижения в киловото ветроходство през годината (с две яхти).
Специална награда - плакет за значителен принос към българския ветроходен спорт и във връзка със 70-ата им годишнина получават:
1. Камен Фильов – състезател, международен съдия, почетен председател на Българска Федерация по ветроходство и дългогодишен член и председател на редица ръководни звена на ISAF.
2. Никола Александров – състезател със забележителни постижения в клас „Летящ холандец”, треньор на националния отбор, дългогодишен секретар на БФВ, клубен деятел, обучил и възпитал поколения успешни ветроходци.
Преходната награда Златен глобус „Кор Кароли” за най-добро морско ветроходно постижение за 2015 г. е за Кристина Баракова-Албу, ко-шкипер и Александър Албу, екипаж на яхта „Анка 1” със шкипер Адриан Албу за плаването им от остров Кюрасао до Австралия. Яхтата е произведена в Турция (максимална дължина 11,20 м, ширина 3,9 м, бруто тонаж 11 БТ), регистрирана е в САЩ, щат Делауеар. Плаването се извършва от 20 юни
2015 г. от Кюрасао до 17 ноември 2015 г. до Бризбейн, щат Куинсланд, Австралия. За тези 5 месеца са прекосени Карибско море и Тихия океан, проплавани са 9500 мили и са посетени повече от 20 острова в 7 държави. Случват се скъсване на ванта, сблъскване с кит и повреда на рулевото устройство, но без сериозни последици благодарение на бързите и професионални реакции на екипажа. Той се състои от трима души – Адриан Албу, румънски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България, съпругата му Кристина Баракова-Албу и синът им Александър на 10 години. Семейството от няколко години живее в Австралия.

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker