Да съхраним сградата на бившето Рибарско (Морско) училище на остров „Св.Св. Кирик и Юлита”!

Pan.bg 06 апр 2016 | 14:04 views (2264) commentaries(0)
img Асоциацията на възпитаниците на Морското училище – секция София силно се надява, въпреки разнопосочните интереси през годините и сега, че със съвместните ни усилия бихме могли да съхраним малкото ни останало културно и историческо наследство и да не намира повече място тяхното безхаберно рушене поради корпоративни и лични интереси, както това се случва на много места в милата ни Родина (Пловдив, Варна, Русе, Хасково и др.).

Вицеадмирал от резерва Минко Кавалджиев*
image

Във връзка с отбелязването през тази година на 135-та годишнина от основаването на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”, както и по повод на критични публикации в медиите и социалните мрежи, но също и от лични наблюдения на наши членове, относно състоянието на сградата на Рибарското училище, а по късно Морското училище, на остров „Св.Св. Кирик и Юлита” (известен и като „Кирил“) в Созопол, Асоциацията на възпитаниците на Морското училище (АВМУ) – секция София подема

инициатива за нейното възстановяване.

Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ е най-старото техническо учебно заведение в Република България. При неговото развитие във времето се разкриват и утвърждават нови структури, за да се стигне до съвременните факултети, катедри, департамент и професионален колеж, влизащи в състава на Училището. Така то се утвърждава като най-престижният център за подготовка на морски кадри у нас.

От своето създаване на 9 януари 1881 г. в гр. Русе с Циркуляр № 7 на Военното министерство на Княжество България, Морско училище преминава през различни етапи на развитие, като променя мястото си на разположение, а така също и името си. През 1900 г. от Русе то е преместено във Варна.

По условията на Ньойския мирен договор през пролетта на 1921 г. Флотът на Негово Величество е разформиран и на неговата основа се образува морска полицейска служба. Морското училище е девоенизирано и преминава под ръководството на Министерството на промишлеността и труда, а по-късно – на Министерството на железниците, съобщенията и пристанищата. Кърмчийската школа от състава на Морските специални школи на разформирания флот е отделена и реформирана в Рибарско училище, за което е построена специална сграда на остров „Св.Св. Кирик и Юлита“ край Созопол. По инициатива на правителството на Александър Стамболийски през 1921 г. е приет „Закон за рибарството“, а през 1924 г. от правителството на Александър Цанков
– „Закон за практическото рибарско училище“, в които закони се регламентира дейността на Рибарското училище. Година по-късно е положен и първият камък на училището на острова и то е завършено през 1930 г. Като Рибарско училище то просъществува до 18 април 1933 г., когато е било закрито и в неговите сгради

през 1934 г. е преместено от Варна Морското машинно училище.


image

През 1940 г. то се връща във Варна, като от 1954 г. училището се нанася в построения за него учебен комплекс на ул. „Васил Друмев“ № 73.

От кратките исторически бележки е ясно, че за около 6 години рушащата се в момента сграда на Рибарското училище в Созопол е приютявала морската ни Алма матер и за нейното състояние АВМУ не може да остане безразлична. Тази сграда се явява важен исторически и културен сегмент на морското образование на Република България.

След 1945 г. островът е обявен за

военно пристанище

и там се разполагат различни военно-морски части. Те използват сградата на училището, като полагат грижи за съхраняването й в добър вид. През 2005 г. те са преместени във ВМБ-Бургас (Атия), а районът със сградния фонд, включително Морското училище е предаден в разпореждане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2010 г. сградата на училището се предоставя на Министерството на културата, тъй като още през 1965 год. островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резервата „Созопол“. От 2011 г. на острова е разположена

„Базата на граничните кораби“,

но те използват само малка негова част, докато останалата му част, включително и сградата на училището е напълно запусната и видът й е плачевен. Бихме искали да добавим също, че тази сграда е с характерен силует в общия изглед на гр. Созопол и разрушаването й силно ще го влоши.

Ние, възпитаниците на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”, си даваме сметка, че

сами не бихме могли да постигнем съществен резултат при разрешаване на проблема

без съдействието на Министерството на културата и другите държавни, местни и обществени организации, с отношение към казуса. УС на АВМУ-секция София информира обществеността и различните органи и институции. Получихме подкрепа за инициативата от тях и се надяваме тази подкрепа да продължи и занапред.

На 24 февруари т.г. проведохме

среща със зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова,

която изрази своята готовност и добронамереност за стартиране на поредица от проучвания, срещи и разговори. Договорено беше да се проведе нова среща на 13 април т.г. за да се информира и оцени извършеното до момента. Предвижда се да бъде формирана работна група от представители на заинтересованите страни на принципа на държавно-общественото начало, където да се обмислят и обсъдят въпросите относно идейния проект за възстановяването на сградата, намирането на средствата, избора на архитект и др. Много важен момент в процедурата е да се предложат идеи за какво да се използва обектът – като музей, музейно-архитектурен комплекс или туристическа дестинация с опция за провеждане на културни, научни, студентски и ученически мероприятия (семинари, конкурси, фестивали) и др.

Асоциацията на възпитаниците на Морското училище – секция София силно се надява, въпреки разнопосочните интереси през годините и сега, че

със съвместните ни усилия бихме могли да съхраним малкото ни останало културно и историческо наследство

и да не намира повече място тяхното безхаберно рушене поради корпоративни и лични интереси, както това се случва на много места в милата ни Родина (Пловдив, Варна, Русе, Хасково и др.). Ние вярваме и сме дълбоко убедени в максимата, че без минало няма бъдеще! Предлагаме и сградата на бившето Рибарско (Морско) училище да бъде включена в списъка по процеса за преглед на недвижимото културно наследство, който се провежда в момента.

* Авторът е председател на УС на АВМУ-секция София

(Още снимки на https://www.facebook.com/profile.php?id=100000531543349

Снимките са предоставени от капитан I ранг от запаса Румен Тотев)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker